Ερωτεύτηκα ένα νησί. Διακοπές στη Σκόπελο!


Η Σκόπελος είναι το 22ο νησί που επισκέπτομαι για καλοκαιρινές διακοπές και το πρώτο που ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Είναι ένα νησί με υπερβολικό πράσινο-δεν έχω ξαναδεί πουθενά τόσο- πολύ ωραίες παραλίες και καλούς ανθρώπους. Έχει έναν και μοναδικό κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο κι αυτό κάνει τις μετακινήσεις σου εύκολες χωρίς άγχος πως θα χαθείς ή θα μπερδευτείς. 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν επισκέπτεσαι ένα νησί είναι να προμηθευτείς ένα χάρτη, οπωσδήποτε. Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις τις διαδρομές σου, τον χρόνο σου και φυσικά να μην σου ξεφύγει τίποτα που έχει πλούσιο ενδιαφέρον.



Μείναμε για δέκα μέρες στο ξενοδοχείο Rigas Hotel του ομίλου Σπύρου, 400 μέτρα από το λιμάνι και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις ωραίες εγκαταστάσεις, το πλούσιο και γευστικό φαγητό (μεγάλος μπουφές με κρέας και ψάρι καθημερινά, γλυκά, φρούτα, σαλάτες, Ο,ΤΙ τραβάει η ψυχή σου!) και φυσικά από το ευγενικό, χαμογελαστό και φιλόξενο προσωπικό. Τα παιδιά διασκέδαζαν στην πισίνα όσο εμείς πίναμε τον καφέ μας στο pool bar του ξενοδοχείου και τα απογεύματα βγαίναν στην αυλή με το γκαζόν κι έπαιζαν με τα υπόλοιπα παιδιά που διέμεναν εκεί κάνοντας φιλίες τόσο δυνατές που κάποια βράδια δεν ήθελαν καν να πάμε βόλτα στο λιμάνι. Φανταστείτε πως αντάλλαξαν και διευθύνσεις για να μπορούν να διατηρήσουν την επαφή τους μέσω αλληλογραφίας.



Για εμάς, ακόμη κι αν λείπουμε όλη μέρα σε εξορμήσεις, το ξενοδοχείο αποτελεί το 50% των διακοπών μας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Αυτό που λένε μερικοί "έλα μωρέ, έναν ύπνο θα κάνεις" δεν ισχύει. Το να μένεις σε ένα χώρο όμορφο, καθαρό με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου συμβάλλει πολύ για εμάς στον όρο ¨καλές διακοπές" και την φράση "περάσαμε τέλεια". Μετά λύπης καταφέραμε να τους αποχωριστούμε.


👉Παρένθεση: (Μέσα στις βαλίτσες πέρα από ρούχα και δυο ζευγάρια παπούτσια, πήρα μαζί μου ένα βιβλίο να μου κρατά συντροφιά την ώρα που οι υπόλοιποι θα έκαναν βουτιές και θα έπαιζαν με τα κύματα, τα καινούρια μου γυαλιά-που ξέχασα μια μέρα πάνω στο αυτοκίνητο για μερικές ώρες κι ευτυχώς δεν βρέθηκε κάποιος να μου τα "βουτήξει"και φυσικά τις καινούριες πετσέτες θαλάσσης Das Home που έδιναν ομορφιά στις στιγμές μας και χαρούμενοι τυλίγουμε τα παιδιά μας κάθε φορά. Οκ πήρα κι ένα τσαντάκι με καλλυντικά που δεν χρησιμοποίησα ποτέ, τίποτα, πουθενά.) Κλείνει η παρένθεση.



Έτοιμοι για ξενάγηση;

Παραλίες:

Η πρώτη παραλία που συναντάς ξεκινώντας από το λιμάνι είναι ο Στάφυλλος. Παρκάρεις το μεταφορικό σου μέσο και με τα πόδια, κατεβαίνοντας σκαλιά, φτάνεις στην αμμώδη παραλία με τα πεντακάθαρα νερά. 





Αν προχωρήσετε στο τέλος της παραλίας θα βρείτε ένα μονοπάτι περίπου 50 μέτρων που οδηγεί στην παραλία Βαλανιό κι αποτελείται από δυο τμήματα, στο δεύτερο επιτρέπεται κι ο γυμνισμός.



Εμείς φυσικά δεν το γνωρίζαμε αυτό καθώς περάσαμε τα ψηλά βράχια χωρίς να προσέξουμε την επιγραφή αλλά επειδή μας αρέσουν οι ανακαλύψεις και η πεζοπορία σε τέτοιους χώρους δεν αφήσαμε μονοπάτι για μονοπάτι που δεν ακολουθήσαμε και σας συνιστώ να το κάνετε κι εσείς αυτό. Θα ανακαλύψετε τρομερούς θησαυρούς και θα βγάλετε τις ωραιότερες φωτογραφίες. Στην αρχή ο μεγάλος μου γιος Παύλος δεν έδωσε καμιά σημασία σε αυτούς τους λίγους που βρισκόντουσαν εκεί χωρίς το μαγιό τους όταν όμως ήρθε η ώρα να φύγουμε μου είπε: "Μαμά μην τολμήσεις ποτέ να βγάλεις το μαγιό σου, δεν θα σου ξαναμιλήσω ποτέ!" 😁



Σε κοντινή απόσταση μετά το Στάφυλλο συναντάμε μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού το Λιμνονάρι. Μία από τις αγαπημένες μου αφού με τις μάσκες και τα βατραχοπέδιλα κάναμε εξερεύνηση κολυμπώντας παράλληλα στο τέρμα της παραλίας φτάνοντας σε υπέροχες σπηλιές! Σε αυτό το σημείο υπάρχουν μόνο δύο ταβέρνες κι ένα beach bar με πισίνα.



Φεύγοντας από το Λιμνονάρι ο δρόμος ακολουθεί ανοδική πορεία απομακρύνεται από τη θάλασσα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή και φτάνει τελικά στον πανέμορφο κόλπο του Πάνορμου με τα βαθιά καταγάλανα νερά. Εδώ δένουν πολλά ιστιοφόρα, ο οικισμός είναι αγκαλιασμένος από δασωμένους λόφους, έχει καταστήματα, εστιατόρια κι η παραλία προσφέρει όλες τις ανέσεις. 



Μετά τον Πάνορμο ένας χωματόδρομος στα αριστερά οδηγεί στην ωραιότερη παραλία του νησιού την Μηλιά. Απέναντι από την παραλία είναι το μικρό πευκόφυτο νησάκι η Δασιά που εύκολα με ένα μικρό πλεούμενο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς. 



Ακριβώς δίπλα είναι μια παραλία "κρυφή" στην οποία μπορείς να πας με τα πόδια μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι που ανακαλύψαμε.



Κι ακριβώς δίπλα είναι το πασίγνωστο Καστάνι!



Ο δρόμος, μέσα από ένα δάσος με τεράστια πεύκα και πλατάνια δεξιά κι αριστερά, μας οδηγεί στο Έλιο ή Νέο Κλίμα. 



Εκεί εμείς δεν κάναμε μπάνιο στην κλασική του παραλία αλλά πάλι, περπατώντας μέσα από ένα βραχώδες μονοπάτι, καταλήξαμε στην "κρυφή" παραλία Χόβολο.  



Φαγητό:

Καθώς το ξενοδοχείο μας παρείχε πλούσιο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό δεν φάγαμε πολλές φορές έξω. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν ανακαλύψαμε τα καλύτερα!

Ο Θωμάς στο Λιμνονάρι είναι η δεύτερη ταβέρνα που υπάρχει στην παραλία και συνήθως τις απογευματινές ώρες παίζει και ζωντανή μουσική. Καλό φαγητό κι ωραία θέα, δίπλα στην πισίνα και στην θάλασσα. 



Δεύτερος σταθμός για φαγητό το καλύτερο εστιατόριο του νησιού το Ρόδι, ένα πετροχτισμένο μαγαζί πάνω στα σοκάκια της Χώρας, με πολύ ωραίο κι ιδιαίτερο φαγητό καθώς κι ωραία μουσική (όχι ζωντανή).



Όταν φτάσεις στην περιοχή Νέο Κλίμα-Ελιος θα πρέπει οπωσδήποτε να κάτσεις στην ταβέρνα του ψαρά, Καπετάν Σπύρο τον λένε και φυσικά θα φας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.



Και καθώς συνεχίζεις την διαδρομή φτάνεις στην περιοχή Γλώσσα στην οποία πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μία στάση και να ανεβείτε πάνω στα σοκάκια της. Εκεί βρίσκεται και το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Στη Γλώσσα φάγαμε σουβλάκι από το συζητημένο μαγαζί Λούκι.



Άλλα μαγαζιά που πρέπει να επισκεφτείτε είναι η Κυρατσώ στο λιμάνι της Σκοπέλου με πεντανόστιμο φαγητό και ζωντανή μουσική, τις Μούσες από την δεξιά πλευρά του λιμανιού πάνω στο κύμα και φυσικά να ανεβείτε για ποτό/καφέ στον Βράχο για υπέροχη θέα. Α! μην ξεχάσετε να φάτε και σκοπελίτικη τυρόπιτα, την καλύτερη θα την βρείτε στον Κυρ Μιχάλη, εγγύηση.



Άγιος Ιωάννης:

Εκείνη την ημέρα είπαμε να γυρίσουμε και την βόρεια πλευρά του νησιού κι έτσι φτάσαμε στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο μέσα στη θάλασσα, 104 σκαλοπάτια βοηθούν τον επισκέπτη να ανέβει και να νιώσει την απεραντοσύνη της θάλασσας και την γαλήνη του τοπίου. Είναι το ιδανικό μέρος να προσευχηθείς και να ηρεμήσεις. 



Η παράδοση λέει πως δυο ψαράδες έβλεπαν ένα πράσινο φως στη θάλασσα κι όταν πλησίασαν είδαν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη, την πήραν και την πήγαν στην εκκλησία στο Λουτράκι. Αυτή όμως έφυγε και πήγαινε σε μια ελιά δίπλα στο σημερινό εκκλησάκι.






Κι εκεί που αγγίζεις για δέκα μέρες την τελειότητα, η σεροτονίνη πιάνει κόκκινο, έρχεται το τέλος και λες πως θα γυρίσω πίσω στην Αθήνα; Με τι καρδιά; Κι όλα γίνονται αναμνήσεις, γλυκές κι ευχάριστες που θα συντροφεύουν πάντα.



Σχόλια

  1. τι ομορφες εικονες βρε Γεωργια μου!!! Πανεμορφο το νησι... Σουπερ οι διακοπες σας!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Σκόπελο την επισκέφτηκα ένα δύσκολο καλοκαίρι, το πρώτο αφότου χάσαμε το κοριτσάκι μας. Η ψυχή αγιατρευτη, το ίδιο και το σώμα. Δεν θυμάμαι πολλά. Θυμάμαι όμως ότι την ερωτευτηκα. Θυμάμαι ότι μου ήταν αδύνατον να ανέβω τα σκαλιά στον Αι Γιαννη από τις κραμπες αλλά επεμεινα ακόμα και αν με προσπερνουσαν όλοι αγανακτισμενοι. Θυμάμαι πως έτσι όπως πήγε να προσκυνησει ο Παναγιώτης, έριξε το κρεμαστό καντηλι και χυθηκε πάνω τοτ όλο το λάδι. Το είχα πάρει τότε από φόβο. Τώρα επιλέγω να το δω σαν ευλογία. Όχι δεν θυμάμαι πολλά. Μα με ταξιδεψες πάλι σε αυτή τώρα που η ψυχή και το σώμα έχουν βρει την γαλήνη και σε ευχαριστώ για αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα υπέροχο φωτογραφικό ταξίδι... θα μπει στους μελλοντικούς μας στόχους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας γέμισες εικόνες, ομορφιά και υπέροχες στιγμές!!
    Πειράζει να πω πόσο μου άρεσε και το δαχτυλίδι στο τέλος, αλλά και τα παπούτσια σου?
    Καλά να περνάτε πάντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία! Από εσένα που βγάζεις τόσο όμορφες φωτογραφίες το εκτιμώ περισσότερο :)

      Διαγραφή
  5. Όλη η Ελλαδα μας ειναι γεμάτη ομορφιες! Σκοπελο δεν εχω παει, με ταξιδεψες να εισαι καλα! οπότε στα μελλοντικα μας σχεδια :)

    Να ειστε καλα να περνατε παντα υπεροχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Ζίνα! Θα χαρώ πολύ να γίνω η αφορμή να επισκεφτείτε κι εσείς αυτό το όμορφο νησί.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος1/8/16, 4:35 μ.μ.

    Αχ όλα όμορφα όλα καλά όμως λίγο τα γενη να προσέχαμε παρά πάνω!Στο νησί σχεδόν όλα είναι γένους ουδετερου το βελανιο το Ελιος το Χοβολο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, τα διορθώνω αμέσως!

      Διαγραφή
  7. ενθουσιαστηκα με τις υπέροχες φωτογραφίες σου και την περιγραφή! Θα πάμε σίγουρα κάποια στιγμή και εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε αυτό το νησάκι έχουμε προσπαθήσει να πάμε 2-3 φορές και όλο μας ξεγλιστράει. Το ξενοδοχείο που προτείνεις κιόλας ήταν πρώτο στη λίστα των επιλογών μας. Χαίρομαι που όντως αξίζει. Κατά τα άλλα οι εικόνες είναι μαγικές. Καλή προσαρμογή Γεωργία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σχετικά όλα και ανάλογα τα γούστα... προσωπικά ελεύθερο κάμπινγκ σε πριβε παράλια δεν το αλλάζω με όλα τα πετναστερα του κόσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. βρήκα τη σελίδα αρκετά αργα :) 3 χρονια μετα είμαι έτοιμος να την επισκεφτώ, η χωρα του νησιού πως είναι; ειναι γραφικη με δρομακια κλασικά; γτ δε μπορω να δω πουθενα φωτο, επίσης ποιο προτεινεις το καλυτερο μερος για διαμονη,σε ποια περιοχη; όμορφο άρθρο,όμορφες φωτο,εύχομαι να ταξιδεύετε και να διασκεδάζετε πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου