Διήμερο στα Ζαγοροχώρια



Χαίρετε, χαίρετε! Αφού ταξιδέψατε μαζί μας στην Κέρκυρα ήρθε η ώρα για τα Ζαγοροχώρια τα οποία ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε κατά την επιστροφή μας καθώς από την Ηγουμενίτσα είναι σχεδόν 2 ώρες. Τα είχα στο μυαλό μου ως χειμερινό προορισμό κι ίσως όντως να είναι πιο εντυπωσιακά με λίγο χιόνι και νερό κάτω από τα γεφύρια όμως πραγματικά αξίζει κάθε εποχή να βρίσκεσαι μέσα στη φύση και στον καθαρό αέρα. Αυτό που φυσικά λάτρεψα ήταν το νερό τους. Ακόμη κι ένα ντους στο ξενοδοχείο ήταν σαν να βρισκόσουν μέσα σε πηγή, καθαρό νερό και κρύο, έτσι ακριβώς όπως μου αρέσει.



Και φυσικά αν πάτε για πρώτη φορά εκεί να σας ενημερώσω πως δεν υπάρχουν σούπερ μάρκετ ούτε καν μίνι μάρκετ παρά μόνο κάποια μικρά παντοπωλεία - τα οποία μεταξύ μας δεν πουλούν τα πάντα. Για αυτό καλό θα ήταν πριν μπείτε στα Ζαγόρια να έχετε προβλέψει να έχετε μαζί σας διάφορα φαγώσιμα/κάρτες/τσιγάρα κλπ.

Που μείναμε:





Μείναμε στο χωριό Ασπράγγελοι, το πρώτο χωριό που συναντάς, στο ξενοδοχείο Ντοβρά. Ένας ορεινός παράδεισος με τόσο καλούς ιδιοκτήτες που αλήθεια τους ένιωσα σαν γονείς μου. Είναι τόσο καλοί, ευγενικοί κι εξυπηρετικοί που σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου. Καθότι έχω κάνει πολλά ταξίδια, έχω δει κι έχω ζήσει σε πολλά ξενοδοχεία, μπορώ να συγκρίνω και να καταλαβαίνω τι πραγματικά αξίζει τα λεφτά του. Κι αυτό τα αξίζει.





Μείναμε σε ένα υπέροχο δωμάτιο που μου θύμιζε άλλη εποχή! Βασικά ένιωθα σαν να βρίσκομαι σε ένα κάστρο, σαν πως σε λίγο θα έβλεπα ιππότες και φυσικά όταν είδα τις βελούδινες μπορντό κουβέρτες απόρησα καλοκαιριάτικα. Βιάστηκα, γιατί το βράδυ με ανοιχτά παράθυρα είχε μια τρομερή δροσιά που σε έκανε να θες να τυλιχτείς, τι κι αν ήταν Αύγουστος. Πω πω τα γράφω και νοσταλγώ ήδη... 


Να αυτό που έλεγα παραπάνω για τον χειμερινό προορισμό, για φαντάσου παρεούλα δίπλα στο τζάκι γέλια και κρασιά...




Κι αφού λοιπόν τρώγαμε το πρωινό μας ξεκινούσε η εξερεύνηση. Παρεμπιπτόντως στα Ζαγοροχώρια και στο ξενοδοχείο Dovra είδα και έφαγα το μεγαλύτερο αυγό της ζωής μου κι είχε πολύ πλάκα όλο αυτό γιατί και μόνο με αυτό το αυγό για πρωινό τα παιδιά μου χόρταιναν τόσο που είχαν δύναμη για περιπάτους κι ανακαλύψεις!



Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο 46 χωριών και για να τα γυρίσεις όλα θέλεις πολλέεεες μέρες. Εμείς στο διήμερο αυτό καταφέραμε να βρεθούμε σε 7 χωριά κι εδώ θα σας δείξω τα High Lights αφού προηγουμένως έχω πάρει μαντήλι να κλάψω που γύρισα πίσω στην Αθήνα 😢




1) Τσεπέλοβο

Πολύ ωραίο χωριό! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΧΩΡΙΟ! Το αγαπώ!




Το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό στην περιοχή του Ζαγορίου. Μια υπέροχα μεγάλη πλατεία με καλντερίμια σε έλκει από το πρώτο βλέμμα και σε μαγεύει αναγκάζοντας σε να την περπατήσεις. Να φας κάτω από το μεγάλο πλάτανο, να πιεις τον καφέ σου, να τρέξουν τα παιδιά άφοβα.





2) Κήποι





Ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδη λόφο στην καρδιά του Ζαγορίου. Στολισμένο με πέτρινα γεφύρια που μας εντυπωσίασαν. Νομίζω πως εκεί τραβήξαμε και τις περισσότερες φωτογραφίες.






3) Μονοδένδρι/Πέτρινο Δάσος /Χαράδρα Βίκου

Το χωριό αυτό είναι κτισμένο στα 1.060 μέτρα υψόμετρο. Από εκεί θα απολαύσετε μια σπάνια θέα από το μοναστήρι της Aγ. Παρασκευής μέσα από ένα όμορφο φαρδύ καλντερίμι. Αν συνεχίσετε προς Οξιά θα εντυπωσιαστείτε από το πέτρινο δάσος. Αποτελείται από πέτρινες πλάκες, τη μια πάνω στην άλλη, που μοιάζει να τις έχει τοποθετήσει ανθρώπινο χέρι. Έχουν ηλικία από 160 έως 35 εκατομμύρια χρόνια και το αποτέλεσμα αυτό έχει φέρει η διάβρωση από τη βροχή και τον άνεμο. 





Συνεχίζοντας και φτάνοντας μέχρι το τέλος του δρόμου παρκάρετε και ξεκινάτε μέσα από ένα μονοπάτι να δείτε μια απίστευτη θέα της χαράδρας του Αώου. Σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα! Ακόμη κι όταν βρεθείς εκεί νομίζεις πως βλέπεις καρτ ποστάλ. 




4) Ηλιοχώρι / Καταρράκτες

Την εποχή που βρεθήκαμε εμείς εκεί, δηλαδή Αύγουστο, το πιο κοντινό χωριό από εμάς που είχε νερό, να βραχούμε εννοώ, ήταν το Ηλιοχώρι και οι καταρράκτες του. Η διαδρομή ήταν 1 ώρα οδικώς και μετά 30 λεπτά πεζοπορία. 






Η τοπική κοινότητα έχει βελτιώσει το μονοπάτι αυτό, έχει κατασκευάσει πέτρινα παγκάκια στους καταρράκτες κι έχει διαμορφώσει το μέρος ώστε να μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις το τοπίο άνετα.



Να φεύγετε, όσο μπορείτε να φεύγετε. 


Και να βγάζετε πολλές φωτογραφίες. 


Αυτάααα...

Ακολουθήστε μας και στο Instagram, έχει κι εκεί ωραίες φωτογραφίες από τις διακοπές μας κι όχι μόνο 😉

Σχόλια

  1. Μα πόσα πράγματα προλάβατε μέσα σε τόσες λίγες μέρες! μπράβο σας! καταπληκτικός προορισμός φαίνεται, ιδίως για χειμώνα όπως είπες και εσύ! Στα υπόψη και αυτό λοιπόν και μακάρι να καταφέρουμε κάποια χειμερινή απόδραση για τόνωση όλοι μας! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου αν παρατήρησες τα ρούχα μου όλα αυτά τα κάναμε την ίδια μέρα! Εύχομαι να τα επισκεφτείτε σύντομα ❤️

      Διαγραφή
  2. Τα αγαπώ και πραγματικά νομίζω πως το καλοκαίρι τα απολαμβάνεις περισσότερο, γιατί μπορείς να κολυμπήσεις στα νερά τους, να κυκλοφορήσεις χωρίς να κρυώνεις, να τα περπατήσεις και να δεις τις δεκάδες αποχρώσεις του πράσινου! Λατρεία!!!! Νομίζω πως του χρόνου πρέπει να κάνουμε με τα αγόρια έστω μια μικρή εκδρομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλε το στο πρόγραμμα Μάγδα μου, τα αγόρια σου θα το λατρέψουν αυτό το ταξίδι.

      Διαγραφή
  3. Τα Ζαγοροχωρια ειναι απο τα μερη που θέλω πολυ μα πάρα πολυ να επισκεφτω!!! Ζηλευωωωωω και θελω κι εγω μαντηλι να κλάψωωωω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να κλάψουμε παρέα ☺️Εύχομαι να τα επισκεφτείτε σύντομα!

      Διαγραφή
  4. Τα αγαπώ τα Ζαγοροχωριά! Είναι ότι πιο όμορφο κατα τη γνώμη μου εχει η Ελλάδα σε ορεινό τοπίο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστιναρα πόσο χαίρομαι που σε βλέπω πάλι εδώ, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι!

      Διαγραφή
  5. Ήμουν φοιτήτρια στα Γιάννενα και πάρα πολλή τυχερή που γύρισα πολλά από τα Ζαγοροχώρια! Λατρεμένος τόπος! σε ευχαριστω για το ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι τυχερή Ζινα, αλήθεια! Πιο πολύ στεναχωρηθηκα που έφυγα από τα Ζαγοροχώρια παρά από την Κέρκυρα 😕

      Διαγραφή
  6. Πόσο μα πόσο μα πόοοοοοοοοοσο πολύ αγαπάω τα Ζαγωροχώρια. Είμαι ερωτευμένη μαζί τους. Σαν φοιτήτρια και γω στα Γιάννενα ναεβαίναμε συχνά εκδρομούλες στα χωριά αλλά θέλω πολύ να μείνω μερικές μέρες για διακοπούλες, ήρεμες και γαλήνιες διακοπούλες! Πολύ ωραίο το φωτογραφικό ποστ σου....με ταξίδεψε κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αθανασία, τελικά διαπιστώνω πως πολλές από εσάς τα έχετε ζήσει οπότε άργησα μάλλον ε;

      Διαγραφή
  7. Μαγικά μέρη!!!! πραγματικά!
    Αλλά τέρμα νότο που ζούμε εμείς κομμάτι δύσκολο το διήμερο εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου