Καλοκαιρινά φρούτα! Τι μας προσφέρουν;


Ήρθε το καλοκαίρι! Γεμάτο χρώματα, μυρωδιές, θάλασσα, όμορφες ξέγνοιαστες στιγμές και φυσικά διακοπές! Ταυτισμένη η εποχή αυτή του χρόνου και με τα φρούτα. Ποιος δεν έχει έστω και μια φωτογραφία με μια φέτα καρπούζι στο χέρι; Ποιος δεν έχει βάλει κεράσια στα αυτιά του ως παιδί κάνοντας δήθεν πως φορά σκουλαρίκια; Ποιος δεν έχει ακούσει το μανάβη που περνά τα μεσημέρια φωνάζοντας «εδώ τα καλά πεπόνια»;

Ξέρουμε όμως τι θρεπτικά στοιχεία μας προσφέρει το κάθε φρούτο;


Καρπούζι:

Περιέχει λυκοπένιο, μια φυτοχημική ουσία με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών αλλά και από πολλές μορφές καρκίνου. Στο λυκοπένιο οφείλεται και το ροζοκόκκινο χρώμα του καρπουζιού και μάλιστα όσο πιο ώριμο είναι το καρπούζι τόσο μεγαλύτερη είναι και η περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ακόμη και τα σπόρια του καρπουζιού είναι θρεπτικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη, μαγνήσιο, καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


Πεπόνι:

Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει βιταμίνη C βοηθώντας το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις και το οξειδωτικό στρες και β-καροτίνη, προστατεύοντας έτσι τον άνθρωπο από καρδιακά νοσήματα. Βοηθά στην αραίωση του αίματος λόγω της αδενοσίνης που περιέχει μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Πολύ σημαντική είναι και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α η οποία βοηθά στην καλή όραση και στην άμυνα του οργανισμού σε μολύνσεις, όπως επίσης και σε βιταμίνη Β6, η οποία συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.


Κεράσια:

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανθοκυανίνες οι οποίες εξουδετερώνουν καρκινογόνες ουσίες και τους δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως μειώνουν αισθητά την πνευματική και σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περιέχουν.


Ροδάκινα/Νεκταρίνια/Βερίκοκα:

Είναι πλούσια σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η β-καροτίνη οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Πηγές πλούσιων φυτικών ινών που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.


Σταφύλια:


Περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, έχοντας αντιγηραντική δράση προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών. Παράλληλα έχουν αντικαρκινική δράση, ενώ βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για φλεγμονές και μεταλλάξεις στο DNA.


Σύκα:

Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας λόγω των ινών τους και περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πηγή αυτών των ιχνοστοιχείων. Η ποικιλία των σύκων με σκούρα κόκκινη φλούδα είναι πλούσια και σε πολυφαινόλες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.


Το καλό με τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πως μπορούν να καταναλωθούν πέρα από δεκατιανό/απογευματινό και για βραδινό, μειώνοντας έτσι τις θερμίδες ημερήσιας κατανάλωσης. Δοκιμάστε καρπούζι με φέτα ή ανθότυρο, προσθέστε σε μια σαλάτα κομμάτια φρούτων ή γευτείτε ένα γιαούρτι συνοδευόμενο με φρούτα. Δροσιστείτε, αδυνατίστε και τονώστε τον οργανισμό σας!


Καλή όρεξη με φυσικά σάκχαρα!




#Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο site ΔΕΛΤΑ moms ΕΔΩ

Σχόλια