Μετά το...κρέας τι;


Καλώς ή κακώς κάποια παιδιά δεν προτιμούν ιδιαίτερα το κρέας, ενώ κάποια άλλα δεν το τρώνε καθόλου από δική τους επιλογή ή λόγω των διατροφικών συνηθειών των γονιών τους. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η πρόσληψη πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ενζύμων και των περισσότερων ορμονών του οργανισμού και διακρίνονται σε ζωικές και φυτικές. 

Τα θαλασσινά, τα όσπρια, το αυγό και φυσικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τρεις κατηγορίες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος πρωτεΐνών σε τέτοιες διατροφές. Ευτυχώς η φύση προέβλεψε και για αυτό, κι έτσι, συνδυάζοντας φυτικές πρωτεΐνες μπορούμε να προσλάβουμε ισάξια ποσότητα με τις ζωικές. Οι τροφές που περιέχουν συμπληρωματικές πρωτεϊνες είναι δυνατόν να καταναλώνονται μαζί και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνουν την ποιότητα της πρωτεΐνης του συνδυασμού.

Πάμε να δούμε τις 5 αγαπημένες εναλλακτικές επιλογές του δικού μου σπιτικού σε περιόδους που δεν τρώμε κρέας στο σπίτι.

1) Φακές με ρύζι

Το φακόρυζο είναι ο πρώτος συνδυασμός που μπορούμε να κάνουμε και είναι τόσο απλό στην προετοιμασία του: απλώς προσθέτουμε λίγες φακές στο πιλάφι που βράζει και μετά συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Έτοιμο να γευτούμε αυτό το απολαυστικό πιάτο!



Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε λίγο ρύζι μέσα στην κατσαρόλα που βράζουν οι φακές.



2) Ρύζι με γιαούρτι

Απλό, καθημερινό, ανάλαφρο, δροσερό! Νομίζω πως αρέσει πολύ στα παιδιά, αν κρίνω τουλάχιστον από τα δικά μου. Οποιοδήποτε κι αν είναι το κυρίως σας γεύμα αν περιλαμβάνει ρύζι, απλώς προσθέστε λίγες κουταλιές γιαουρτιού δίπλα.



3) Ρυζόγαλο

Αυτή φυσικά είναι η γλυκιά παραλλαγή της παραπάνω πρότασης κι εγώ προσωπικά τη λατρεύω! Στο ψυγείο μου σχεδόν πάντα θα βρεις ένα μεγάλο μπολ ρυζόγαλου που συνήθως τρώγεται χωρίς καν να πάρω ανάσα :) Τα παιδιά μου το αγαπούν εξίσου.



4) Φιστίκια Αιγίνης

Μας αρέσουν πολύ οι ξηροί καρποί και πάντα έχω ένα σακουλάκι στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Προσπαθώ να αγοράζω κάθε φορά διαφορετικό ξηροκάρπιο για να προσλαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά όλων. Καθώς όμως 1 χούφτα φιστίκια Αιγίνης προσφέρει 20γρ. πρωτεΐνης τα προτιμώ σε περιόδους νηστείας.



5) Σόγια

Αν και δεν μας αρέσουν όλα τα προϊόντα της, συνηθίζουμε να επιλέγουμε κιμά σόγιας μαζί με τα μακαρόνια (όταν δεν έχω γαρίδες στην κατάψυξη) για να προσλάβουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός μας τις ημέρες που δεν τρώμε κρέας. Δεν μπήκα στη διαδικασία να εξηγήσω στα παιδιά μου τι είναι αυτό ακριβώς προτού το φάνε την πρώτη φορά που το έφτιαξα γιατί δεν ήθελα να τα επηρεάσω. Ανέφερα μόνο την φράση "Ώρα για φαγητό! Σήμερα έχουμε μακαρόνια με νηστίσιμο κιμά!" Ευτυχώς τους άρεσε πολύ και το μόνο σχόλιο ήταν πως υπάρχει μια μικρή διαφορά στη γεύση.



Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, κάθε παιδί έχει τις δικές του προτιμήσεις στο φαγητό και η γνώμη μου είναι να μην τα πιέζουμε ποτέ γιατί ευτυχώς υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία φαγητών και γκάμα τροφών που μπορούμε να καλύψουμε τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται κάθε ηλικία με κάποια άλλη εναλλακτική τροφή. Αρκεί να υπάρχει θέληση για αναζήτηση και διάθεση για πειραματισμό!




# Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά 
στη στήλη μαμαδοblog του ΔΕΛΤΑmoms ΕΔΩ

Σχόλια