Εκδρομή στην Ορεινή Αρκαδία


Λατρεύω τις εξορμήσεις, αγαπώ κάθε είδους ταξίδι, κάθε τι ελληνικό και παραδοσιακό. Αυτή η απόδραση λοιπόν είχε ως προορισμό την Ορεινή Αρκαδία με αρχικό προορισμό την Τρίπολη. Αν έχεις δει και τις άλλες μας εξορμήσεις θα έχεις καταλάβει σίγουρα πως θέλω πολύ να κοσκινίσω όλη την Πελοπόννησο! 😉



Πρώτη στάση στο σπήλαιο Κάψια που βρίσκεται 1.5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού Κάψια στην Μαντινεία. Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ και ακολουθεί μια ξενάγηση μέσα σε γκρουπ που έχουν δημιουργηθεί από επισκέπτες.


Εξωτερικά από το σπήλαιο θα δεις τις καταβόθρες Κάψια, φυσικές τρύπες που απορροφούν τα νερά τον χειμώνα από το οροπέδιο της Μαντινείας και με υπόγεια ποτάμια τα οδηγούν στον Αργολικό κόλπο. 



Το 1887 μηχανικός της Νομαρχίας που επισκέφτηκε τις καταβόθρες για να ελέγξει το τοιχίο μπήκε από την φυσική είσοδο που υπάρχει εκεί κι ανακάλυψε το σπήλαιο!



Το σπήλαιο κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στα 100 κατάλληλα για αξιοποίηση σπήλαια του ελληνικού χώρου. Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6.500 τ.μ. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε και να δείτε στην σελίδα του ΕΔΩ.



Κι αφού ήμασταν από το πρωί με έναν καφέ κάναμε στάση στο χωριό Λεβίδι και φάγαμε σπιτική τυρόπιτα με μπόλικη φέτα και φύλλο κρουστό να γλείφεις τα δάχτυλα σου! 



Κατόπιν κατευθυνθήκαμε στην Βυτίνα η οποία μας εντυπωσίασε! Ένα πολύ όμορφο, γραφικό και πετρόχτιστο μέρος μας υποδέχτηκε. Συνεχίσαμε την διαδρομή προς Δημητσάνα και κάναμε μια στάση στον ποταμό Μυλάοντα. Τα μαθήματα φωτογραφίας που παρακολουθώ με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορώ να σας μεταφέρω αξιοπρεπείς εικόνες όχι όμως τόσο ακόμα για να μπορώ να αλλάζω γρήγορα την ταχύτητα, το διάφραγμα και το ISO της μηχανής σε κάθε γρήγορη αλλαγή καιρικών συνθηκών. Πως μπορείς να λέγεσαι φωτογράφος αν τραβάς μόνο στο αυτόματο; 😊 Από τον έντονο ήλιο γυρνούσε στο πεντάλεπτο σε μουντάδα, μετά ψιχάλα κι ύστερα πάλι ήλιο και συννεφιά. 



Αυτό που λάτρεψα στην κυριολεξία καθώς συνεχίσαμε την διαδρομή ήταν η Ελάτη. Ένα υπέροχο μικρό χωριό με πλούσια βλάστηση πνιγμένο στα έλατα. Εκεί θα βρείτε αρκετά άλογα κι έτσι θα μπορέσετε να κάνετε μια βόλτα μέσα στο δάσος ιππάζοντας.



Φτάνοντας στην Δημητσάνα επισκεφτήκαμε το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης. 
Το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ κι αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε.



Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε.


Και φτάσαμε στην Δημητσάνα όπου περπατήσαμε και κάτσαμε επιτέλους για φαγητό. Πεντανόστιμα μπιφτέκια αγριογούρουνο και κατσικάκι που έλιωνε στο στόμα. Γραφική και πετρόχτιστη σε μαγεύει από την πρώτη ματιά.


Εννοείται πως αγοράσαμε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Θεωρώ πως είναι το καλύτερο αναμνηστικό δώρο πλέον. Χυλοπίτες, τραχανάς και φασόλια είναι τα αγαπημένα μου.



Και φυσικά μια βόλτα το  βράδυ στο χωριό θα σας επιβάλλει την διανυκτέρευσή σας μα να είστε οργανωμένοι και να έχετε κλείσει δωμάτιο αρκετά πριν γιατί είναι ένας πολύ επιθυμητός προορισμός και σε γιορτινές περιόδους έχει 100% πληρότητα.








Να πάτε σύντομα!
Να μας πείτε εντυπώσεις και να μας προτείνετε τα δικά σας μέρη. Καλά ταξίδια!

ΥΓ: Καθώς η μονοήμερη αυτή εκδρομή δεν μας επέτρεψε να επισκεφτούμε όλα αυτά τα μέρη που είχαμε σημειώσει στο χάρτη επανήλθαμε δριμύτεροι για ένα τρίημερο. Δείτε όμοερφες εικόνες από το ταξίδι μας ΕΔΩ.

Σχόλια

  1. Μόνο ομορφιές αυτή η χώρα!! παντού όμως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόσφατα διασχίσαμε τα χωριά μέχρι την Βυτίνα κι ενθουσιαστήκαμε. Θα επιστρέψουμε σύντομα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου Γεωργία, για μια υπέροχη διαδρομή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ γεμάτη εκδρομή! Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με το σπήλαιο!
    kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου