Άλλαξε - 10 Απλά βήματα

Ο Σεπτέμβριος λένε είναι ο μήνας των αλλαγών, ο μήνας των νέων ξεκινημάτων και της ανανέωσης. Ήρθε ο καιρός λοιπόν να κάνουμε πράγματα για το σώμα και την ψυχή μας, πράγματα που θα μας δώσουν υγεία, ευεξία και φυσικά χαρά και ζωντάνια. Οι αλλαγές είναι δύσκολες το ξέρω και χρονοβόρες πολλές φορές αλλά χωρίς άγχος και με πολύ θέληση όλα γίνονται. Στο λέω εγώ που είμαι επιρρεπής στην μελαγχολία και την ήπια κατάθλιψη, που υπάρχουν μέρες που ξυπνάω το πρωί χωρίς όρεξη να κάνω το οτιδήποτε κι αυτό πιστέψτε με δεν μου αρέσει καθόλου. Αυτόν όμως τον Σεπτέμβρη τον περίμενα πως και πως! Είχα ανάγκη το πρόγραμμα στη ζωή μου κι έθεσα στόχους που ξεκίνησα να πραγματοποιώ με περίσσεια χαρά.


1. Κόψε το τσιγάρο 

Κόψε το μαχαίρι. Δύσκολο. Αθεράπευτα δύσκολο. Κάπνισα πολύ ένα βράδυ που τσακώθηκα με τον γιο μου και την άλλη μέρα σηκώθηκα αποφασισμένη να μην ξανά αγοράσω πακέτο. Τα καταφέρνω περίφημα μέχρι στιγμής, τα έχω βάλει με τον εαυτό μου, τον τσιγκλάω, του λέω πως είμαι δυνατή, εγώ κυριαρχώ το μυαλό μου του είπα, είπα ΟΧΙ.


2. Κάνε γυμναστική 

Αν δεν έχεις χρήματα και χρόνο για γυμναστήριο εξίσου καλή γυμναστική μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο πάρκο, στο βουνό. Ξεκίνα με λίγο περπάτημα στην αρχή, μια βόλτα με μια φίλη ή το σκύλο, ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα βρεις στο ytube, λίγος χορός, λίγη σύσφιξη ακόμη και στον καναπέ. Πέρα λοιπόν από την πρόοδο που θα δεις στο σωματικό σου βάρος, πέρα από την βελτίωση της σύστασης του σώματος σου σε λίπος και μυική μάζα το κυριότερο είναι πως θα εκκρίνονται πολλές χρήσιμες ορμόνες όπως οι ενδορφίνες, στις οποίες οφείλουμε την μείωση του πόνου, του άγχους, της έντασης και της όρεξης. Είναι οι ορμόνες της χαράς και της ευτυχίας μαζί με τη σεροτονίνη που εκκρίνεται κι αυτή κατά την άσκηση. 


3. Κόψε την ζάχαρη 

Ποτέ δεν ήμουν της υπερβολής ούτε ως άνθρωπος ούτε ως διατροφολόγος. Επιτρέπονται τα πάντα αλλά με μέτρο, αυτό είναι το μότο μου. Δεν εννοώ πως θα κόψουμε κάθε τροφή που περιέχει ζάχαρη, κάθε γλυκό και παγωτό αλλά μπορούμε αρχικά να κόψουμε την επιτραπέζια ζάχαρη που χρησιμοποιούμε στον καφέ και στο τσάι. Αυτό είναι ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για κάτι που κάνουμε καθημερινά. Κάποιοι άλλωστε μπορεί να πίνουν δυο γλυκούς καφέδες μέσα στην ημέρα (2 καφέδες x 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη = 6 κουταλάκια ζάχαρη ημερησίως κ.ο.κ). Η ζάχαρη δυστυχώς δεν προσφέρει τίποτα θρεπτικό παρά μόνο κακές θερμίδες και για αυτό το λόγο μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μαύρη ζάχαρη ή με στέβια τα οποία είναι προϊόντα της φύσης. 



Όταν θες να φας γλυκό προσπάθησε να καλύψεις την ανάγκη σου αυτή με φυσικά προϊόντα, επέλεξε λίγο μέλι, σταφίδες ή αποξηραμένες μπανάνες.


4. Επισκέψου ένα κατάστημα με βιολογικά 

Τα σνόμπαρα πριν λίγο καιρό, μάλλον τα αμφισβητούσα. Μπες και κοίτα, ζήτα να δοκιμάσεις, δες τι σου λείπει, τι χρειάζεται η ψυχή σου και το σώμα σου. Δοκίμασα σουπερ foods, μόνο οι γλυκές γεύσεις μου αρέσουν σε αυτά, μύρτιλλο και κράνμπερι επέλεξα. Το ιπποφαές για παράδειγμα δεν μου ταιριάζει, το έφτυσα αμέσως. 

Το μύρτιλλο όμως το λάτρεψα! Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, ενισχύει την μνήμη και την νυχτερινή όραση. 



Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά, αφοπλίζουν τον καρκίνο, προστατεύουν την καρδιά και τα δόντια. Φτωχά σε θερμίδες, μόνο καλό κάνουν.



Αγόρασα και δημητριακά χωρίς ζάχαρη για μένα από το κατάστημα με τα βιολογικά κι έφαγαν το μισό σακούλι τα παιδιά μου μέχρι να γυρίσουμε σπίτι μέσα στο αυτοκίνητο.



5. Ξεκίνα να πίνεις περισσότερο νερό καθημερινά 

Κουβάλα μαζί σου μπουκαλάκια για να μπορείς να βάζεις πιο εύκολα στόχους. Ξεκίνα με ένα την ημέρα και φτάσε τα τρία. Το νερό βοηθά στην παροχή οξυγόνου στους μύες, μας δίνει ενέργεια, βοηθά στην διαδικασία καύσης του λίπους και φυσικά στην δυσκοιλιότητα. 

6. Πιες ροφήματα από βότανα, βάλε τα στη ζωή σου

Τώρα που μπήκε το φθινόπωρο φτιάχνε ένα τσάι πριν τον ύπνο σου, μια διαφορετική γεύση κάθε βράδυ. Αγόρασα βάλσαμο να πίνω κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, τσάι του βουνού και μένταΨάξε κι άλλα, δοκίμασε γεύσεις, βρες αυτό που σου ταιριάζει.


Το βάλσαμο μέσα από όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες θεωρείται κι αντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου ενώ το τσάι του βουνού έχει αποδειχτεί πως βοηθά στα κρυολογήματα, είναι αναλγητικό, επουλωτικό, αγχολυτικό κι αντιοξειδωτικό. 


Η μέντα καθαρίζει τα πνευμόνια, προσφέρει καθαρή αναπνοή, σκοτώνει βακτήρια κι ιούς, ανακουφίζει τους πονοκέφαλους και τους πόνους περιόδου και πόσα άλλα...


7. Επισκέψου τον οδοντίατρο πιο τακτικά

Πλύνε τα δόντια σου πιο συχνά! Προσπάθησε να τα πλύνεις μετά από κάθε γεύμα, αν ξεκινήσεις δεν θα σταματάς :) Τι πιο όμορφο από ένα καθαρό και χαρούμενο στόμα; Τι πιο ερωτεύσιμο;

8. Επισκέψου τη φύση



Προσπάθησε να βρίσκεσαι όσο πιο τακτικά μπορείς δίπλα στην θάλασσα και στο βουνό. Ανέπνευσε τον καθαρό αέρα και περπάτα όσο πιο πολύ μπορείς δίπλα τους.

9. Κοιμίσου νωρίς

Μην βάζεις μόνο τα παιδιά για ύπνο νωρίς. Αν δεν έχεις κάποια σημαντική δουλειά να κάνεις ξάπλα κι εσύ πριν τα μεσάνυχτα επιτέλους! Το πρωί θα δεις που όλοι θα σηκωθείτε χωρίς ξυπνητήρι και γκρίνια. 

10. Κλείσε το wifi

Περιόρισε το internet στη ζωή σου. Όρισε στον εαυτό σου ένα χρονικό διάστημα ημερησίως όπως φαντάζομαι κάνεις και με τα παιδιά και κλείσε οπωσδήποτε το wifi κατά τις νυχτερινές ώρες. 

Σχόλια

  1. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου! Και για μας και για τα παιδιά μας και επιπλέον είναι και οικονομικές οι προτάσεις σου! Μικρές μικρές αλλαγές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!!! Ευχαριστούμε! Καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σημαντική η λίστα σου που μπορεί να κάνει θαύματα...να προσθέσω κάτι που προσωπικά αγαπώ πολύ; *ξεκινήστε να διαβάζετε βιβλία αν ήδη δεν το κάνετε... Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φυσικά Μαρία μου εννοείται! Και μαζί με αυτό σου έχω και άλλο! Χάρισε/Πούλησε/Πέταξε ότι δεν φοράς πλέον στις ντουλάπες σου :)

      Διαγραφή
  3. Πολυ καλη η λιστα σου κοριτσι με εξυπνες προτασεις!!! Ετσι μου ερχεται να την εκτυπωσω και να τη βαλω στο ψυγειο μου!!! Μου υπενθυμισες σημαντικα πραγματα που τα ξεχνω υπο το βαρος της ρουτινας!!! Σε φιλω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Έλενα! Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες φυσικά, για μένα αυτές είναι οι 10 απαραίτητες που προηγούνται αυτόν τον Σεπτέμβρη :)

      Διαγραφή
  4. Τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη είναι τέλεια! δεν επιτρέπεται η ζάχαρη στη καθημερινότητα του... είναι λίγο δύσκολο αυτό αλλά όχι ακατόρθωτο!!
    Τα βότανα είναι φάρμακα της φύσης!!
    Κι εννοείται αφήνουμε στην άκρη τη τεχνολογία και τρέχουμε στη φύση!!!
    Μακάρι αν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα αυτα΄!!!
    Εσύ καλά κάνεις και μας τα θυμίζεις!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προσπαθήσουμε Ελένη μου, ότι μπορούμε, όσο μπορούμε.

      Διαγραφή
  5. Πόσο όμορφα και πόσο δύσκολα όλα αυτα για μένα.....ουφ....τελικά ούτε στον εαυτό μου δε μπορώ να επιβληθώ.... χμμμμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα μωρέ σιγά, δεν είναι δύσκολα, είναι μέχρι να το αποφασίσεις. Είναι όλα στο μυαλό!

      Διαγραφή
  6. Γεωργία μου χάρηκα που τα έγραψες οχι τιποτε αλλο αλλά για να τα βλεπω και εγώ! Το 10 αποφασισα να το τηρω και εχει 3-4 βράδυα το κάνω και κοιμάμαι πιο καλα μπορώ να σου πω! Όλα αυτα με την διατροφη θέλω να τα αρχισω και θα το βάλω στόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν είναι πολύ σημαντικό αυτό; Κοιμόμαστε όλοι δίπλα στο κινητό μας, έχει παραγίνει το κακό!

      Διαγραφή
  7. Καπνισμα-τσεκ, γυμναστική-μπαίνει στο πρόγραμμα, ζάχαρη-χμμμμ ναι, βότανα-εννοείται, νερό-το παλεύω!! Σούπερ η λίστα σου Γιωργίτσα!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πω πω Γιωργία με ενθουσίασε-έβαλε σε σκέψεις η λίστα σου!!!! Έχεις τόσο δίκιο και όλες οι συμβουλές είναι απολύτως σωστές!
    Τη ζάχαρη έχω ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό να την μειώνω σε όλη την οικογένεια. Και σε κάποια γλυκά-εδέσματα χρησιμοποιώ την καστανή. Ερώτηση: η καστανή είναι εξίσου "καλή" όσο η μαύρη; Βασικά δεν μπορώ πάντα να τις ξεχωρίσω! Είναι σε αποχρώσεις του καφέ και έχω μπερδευτεί:)))
    Το wifi το μισώ και το αγαπώ μαζί και πραγματικά τπ βράδυ πρέπει να το κλείνουμε!!!!
    Κοιμάμαι νωρίς όταν μπορώ, προσπαθώ να έχουμε επαφή με τη φύση και σε κάθε ευκαιρία κάνουμε βόλτες με τη φαμίλια μου.
    Πρέπει να υιοθετήσω τα super foods και τα βότανα στη διατροφή μας και προσωπικά τη γυμναστική! Όλοι αθλούνται στην οικογένεια εκτός απο μένα την τεμπέλα:))
    Το μόνο που δεν έχω θέμα ειναι το κάπνισμα μιας και δεν το έβαλα ποτές στο στόμα μου.
    Κάνω πιν την ανάρτησή σου αυτή και θα επανέρχομαι τακτικά!!!
    Σ'ευχαριστουμε πολύ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα μου χαίρομαι πολύ που είσαι ήδη στον σωστό δρόμο :) Η μαύρη ζάχαρη είναι η καλύτερη σε θρεπτικά στοιχεία από όλες καθότι δεν είναι τόσο επεξεργασμένη όσο οι άλλες δυο αλλά να σου πω την αλήθεια μαύρη ζάχαρη δεν έχω βρει ακόμα στην αγορά/δεν έχω ψάξει ιδιαίτερα είναι η αλήθεια.

      Διαγραφή
  9. Πες τα βρε Γεωργία να μας σπρώξεις κι εμάς! Νερό, γυμναστική, βότανα για μένα και τόσα άλλα! Ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας για τέτοιους στόχους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Βέρα μου κι ετοιμάζω και δεύτερο μέρος ;)

      Διαγραφή
  10. Καταπληκτική η λίστα σου. Απλά αλλά πολύ βασικά για να αλλάξουμε λίγο την ποιότητα της ζωή μας. Ροφήματα,γυμναστική σίγουρα ξεκινάνε για μένα από αύριο. Όσο για το κάπνισμα πρέπει να το πάρω και εγώ απόφαση να το κόψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρ'το Αντιγόνη μου μόνο κακό κάνει στην υγεία μας και στην τσέπη μας.
      Αυτοκτονία είναι αν το καλοσκεφτείς

      Διαγραφή
  11. Τέλειες ιδέες,μακάρι να καταφέρω να τις εφαρμόσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεωργια μου σε ευχαριστώ που επιτελους ενας ανθρωπος θεωρεί και λεει οσα κανω οτι ειναι φυσιολογικα. Απο τα 10 τα 8 τα κανω σιγουρα. Αυτο που με ζορισει ειναι το να κοιμηθω νωρις...δεν μπορω με τιποτα και το wifi. Αλλα ειναι στα πλανα και αυτα. Διατροφολογος ε??? Χχχμμμ μπορει να σε χρειαστω στο μελλον...
    Τα φιλια μου καλη μου μου
    Αθανασία ♡ Creations with fantasy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα είναι απίστευτο! Είδα αυτή την ανάρτηση την ώρα που σε σκεφτόμουν και σκεφτόμουν κι ένα σωρό άλλα πράγματα και για να μην τα πολυλογώ, θα σου στείλω μήνυμα. Σε ευχαριστώ Γεωργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου