Διήμερο στα Καλάβρυτα


Άκου να δεις. Στο έχω ξαναπεί πως κάθε καλοκαίρι θέλω να πηγαίνω διακοπές ο κόσμος να χαλάσει. Είναι η προσωπική μου ανταμοιβή, είναι το δώρο στον εαυτό μου για όλη την κούραση της χρονιάς, είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξω παραστάσεις, να γεμίσω εικόνες, καθαρό αέρα, χρώματα και μυρωδιές. Κοντά όμως στα Χριστούγεννα θέλω εκδρομή στη φύση. Από την πιο κοντινή εξόρμηση στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου μέχρι την Αράχοβα. Τουλάχιστον αυτό κάναμε τόσα χρόνια :) Μετά από 3 συνεχόμενες χρονιές λοιπόν στην Αράχοβα αποφασίσαμε επιτέλους να αλλάξουμε προορισμό κι ο αμέσως επόμενος κοντινός προορισμός ήταν τα Καλάβρυτα. Παρότι το οικονομικό μας τσίμπαγε, λίγο η κατά τύχη άδεια του άντρα μου, λίγο η κατά τύχη άδεια της κουμπάρας μου μας έκανε φυσικά να τρωγόμαστε να μείνουμε εκεί τουλάχιστον για ένα βράδυ. Κι ευτυχώς που μείναμε δηλαδή. 




Δεν ξέρω τι να σου πρωτοσχολιάσω, τι να σου πρωτοπώ, έχω μαγευτεί υπερβολικά από το μέρος, νιώθω πως είμαι ακόμα εκεί. Την λατρεύω την φύση, θα μπορούσα να ζήσω άνετα σε ένα χωριό. Πάντα έλεγα πως τις καλοκαιρινές διακοπές δεν τις αλλάζω με τίποτα και να που τώρα φλερτάρω έντονα με τις χειμερινές.

Μείναμε στο χωριό Σκεπαστό, 1 περίπου χιλιόμετρο από το κέντρο των Καλαβρύτων κι αυτή ήταν η θέα από το μπαλκόνι του δωματίου μου. Ησυχία, καθαρός αέρας κι ο χρόνος σταματά.



Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο μοναστήρι της αγίας Λαύρας. Σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι, ένα από τα αρχαιότερα του ελληνικού χώρου, μπορείς να γαληνέψεις και να δεις όλη την θέα από ψηλά. Βρίσκεται επάνω σε λόφο, στους πρόποδες του όρους Βελιά και μου θύμισε έντονα την Τραπεζούντα. 



Στα δεξιά της κύριας εισόδου βρίσκεται το εκκλησάκι που εκεί κηρύχθηκε κι ευλογήθηκε η επανάσταση από το μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό κατά την εορτή του Ευαγγελισμού του 1821. 








Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το Πλανητέρο, ένα μοναδικό, μαγικό θεέ μου τοπίο όπου κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και τα παγωμένα νερά γύρω από τις πηγές του Αροάνιου Ποταμού. Ένα τοπίο που σε κάνει να νιώθεις πέρα από την γη μας, σαν η ψυχή σου να τρέχει ελεύθερη έξω από το σώμα.







Και φυσικά δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε και το σπήλαιο των λιμνών. Ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης με μυστηριώδεις στοές και παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, ένα πέτρινο δάσος, σε ταξιδεύει στο χρόνο. Καθώς ένα εκατοστό σταλακτίτη χρειάζεται 100 ολόκληρα χρόνια για να δημιουργηθεί φανταστείτε πόσα χιλιάδες έτη έχουν περάσει για όλες αυτές τις θεϊκές δημιουργίες.



Κατά τύχη συνέπεσε η διαμονή μας σε μία γιορτινή μέρα για τα Καλάβρυτα. Μιλάω για το "Ολοκαύτωμα" των Καλαβρύτων που πραγματοποιήθηκε στις 13.12.43 και η περιοχή γέμισε μαύρες πένθιμες σημαίες κι εκεί που θάφτηκαν κάποιοι από τους αδικοχαμένους στέφανα.

Στην μνήμη τους πραγματοποιείται αγώνας δρόμου 10 χιλιομέτρων όπου η εκκίνηση αλλά και ο τερματισμός έχει ως κέντρο την πλατεία των Καλαβρύτων κι η όλη διαδικασία γίνεται με τιμές και δόξες. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να βγάλω ούτε μία φωτογραφία εκεί καθώς κυνηγούσα όλη την ώρα τον μικρό μου γιο, ήταν η σειρά μου :)


Οδοντωτός

Κι όσο παλαιότερα αγόραζα σουβενίρ από κάθε περιοχή που επισκέπτομαι για να έχω να θυμάμαι μεγαλώνοντας άλλαξα. Πλέον το μόνο που με ενδιαφέρει να αγοράσω είναι πράγματα που τρώγονται! Χειροποίητες παπαρδέλες, ολόφρεσκα καρύδια, ρίγανη και σαγανοτύρι. Παραδοσιακές γεύσεις, τοπικές παραγωγές, αγνά βιολογικά προϊόντα με έντονη γεύση και άρωμα. Κι ας μην έχω να κοιτάζω κάτι να θυμάμαι δεν πειράζει, μου φτάνει η γεύση σε εκείνο το μεσημεριανό γεύμα και το αυτοκίνητο που σε όλο τον γυρισμό μύριζε ρίγανη.




ΥΓ: Όσοι με ακολουθείτε στο instagram ίσως πήρατε μια γεύση από αυτό το μαγικό ταξίδι.

Σχόλια

  1. Γεωργία μου καλημέρα! Τι όμορφες εικόνες... μας ταξίδεψες κι εμάς... μην σου πω ένιωσα ακόμα και το κρύο από το σπήλαιο! μπρρρρρ!!! Και του χρόνου να είστε γεροί και να επαναλάβετε το ταξίδι σας γιατί σας βλέπω να γίνεστε καλαβρυτοφαν!!! Σε φιλώ και καλή προσαρμογή στην επιστροφή σου! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλίτσα μου σε ευχαριστώ πολύ! Ναι είναι αλήθεια πως ακόμη το μυαλό μου είναι εκεί. Φιλιά πολλά <3

      Διαγραφή
  2. Αχ, έχω πάει κι' εγώ. Δεν είναι εκπληκτικό τοπίο;;;;
    Και η διαδρομή με τον οδοντωτό, σκέτη μαγεία!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φιλία! Εκπληκτικό τοπίο όντως, σκέτη μαγεία! Να σου πω την αλήθεια δεν πήγαμε βόλτα με τον Οδοντωτό καθώς το εισιτήριο κόστιζε 20 ευρώ :) Φιλιά πολλά και σε εσένα, σε ευχαριστώ που πάντα περνάς και μας διαβάζεις.

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφες εικόνες....τα τελευταία χρόνια όλο λέμε να τα επισκεφτούμε και όλο κάτι γίνεται και το αναβάλουμε...όμως τώρα που είδα και τις φωτογραφίες σου πείστηκα ότι πρέπει να το κανονίσουμε άμεσα! Μαγεύτηκα!!!
    Να περνάτε πάντα έτσι όμορφα!
    Την καλημέρα μου!

    Έλενα
    www.mylittlekatana.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάτε Έλενα, να πάτε οπωσδήποτε! Θα σου μείνει αξέχαστο το μέρος ειλικρινά. Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ <3

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο το μέρος!!! Τελικά και οι χειμερινές διακοπές είναι σούπερ!!! Να περνάτε υπέροχα και να ξαναπάτε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αλεξάνδρα μου οι χειμερινές διακοπές έχουν να σου προσφέρουν απλόχερα την φύση στα καλύτερα της. Σε ευχαριστούμε πολύ!

      Διαγραφή
  5. τέλεια ειναι τα Καλάβρυτα! Αν ήξερα οτι θα πάτε θα σου έλεγα να πάτε στο Πλανητερο! (ΜΑΓΕΙΑ). Για πολλά χρόνια πήγαινα 3-4 φορές το χρόνο, τα ξέρω απ έξω. Να ειστε καλά και να ξαναπάτε σύντομα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαγεία.. μαγεία.. μαγεία!!
    Λατρεύω την φύση όπως και τον χειμώνα (δυστυχώς όμως η δουλειά του άντρα μου δεν επιτρέπει χειμερινές διακοπές) και οι υπέροχες φωτογραφίες σου με ταξίδεψαν καταπληκτικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τέλεια! Εκεί ήταν οι πρώτες μας χειμερινές διακοπές με τον Χρήστο. Πήγαμε σε όσα πήγες και εσύ. Κάναμε και τη βόλτα και με τον οδοντωτό. Δε χρειάστηκε να κάνουμε πάνω κάτω τη διαδρομή γιατί το άλλο ζευγάρι μας περίμενε στο Διακοφτό αφού εκείνοι είχαν κάνει παλιότερα τη βόλτα.
    Στο Πλανητερο μαγεία...Εμείς πήγαμε και στο χιονοδρομικό καθώς είχαν πέσει χιόνια όταν πήγαμε.
    Να προσθέσω πως πέρα απο τις όμορφες εικόνες , πήρα και 2 κιλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διακοπτό το λέμε, τι γράφω η δασκάλα !!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σου πάει πολύ το....travel blogging κούκλα! Μα τι φανταστικές φωτογραφίες !!!!! Αλλά και η περιγραφή σου.....Καλημέρα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεωργία μου, νιώθω απόλυτα τα όσα γράφεις καθώς είχα την τύχη/ευκαιρία να έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές στα Καλάβρυτα όταν ήμουν πιο μικρή (εξορμήσεις για σκι με την παρέα μου από το πανεπιστήμιο). Όλα αυτά τα μέρη που είδα στις φωτογραφίες σου μου είναι πολύ γνώριμα. Με ταξίδεψες και μου θύμισες με νοσταλγία το παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πέρασα να ευχηθώ, η εξαφανισμένη!!!
    Καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, όρεξη και όμορφες σκέψεις ;)
    Γιορτινά Γλυκά Φιλιά σε όλη την οικογένειά σου <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Μαρώ μου! Με υγεία και μπόλικη αγάπη εύχομαι να σε ξαναδώ σύντομα <3

      Διαγραφή
  12. Γεωργιάκι μου αγαπημένο, πάρα πολύ όμορφα τα Καλάβρυτα! Μου έμεινε πολύ ωραία εντύπωση γι'αυτά και αν κάνουμε ποτέ χειμερινές διακοπές με τον Κωστάκη μου προς τα εκεί, θα πάμε! Και θα σας πάρουμε κι εσάς μαζί, να ξαναπάς αφού σου άρεσε τόσο εκεί πέρα!

    Ωραία εικόνα να μυρίζει το αμάξι ρίγανη στον γυρισμό. Σου σημαδεύει το ταξίδι στη μνήμη ακόμα πιο έντονα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου