6 υγιεινά κολατσιό για το σχολείο

Πέρσι τέτοια εποχή που ο Παύλος ξεκινούσε το ολοήμερο νήπιο σου είχα προτείνει τα δικά μας υγιεινά σνακ αλλά κι ένα πρόγραμμα γευμάτων για το σχολείο ΕΔΩ. Φέτος που θα πάει πρώτη δημοτικού ήθελα να σας δείξω τις δικές μας προτάσεις κολατσιών, υγιεινών και θρεπτικών παρακαλώ.

Ξηροί Καρποί:




Υπέροχο σνακ που δίνει την κατάλληλη ενέργεια στο παιδί και προσφέρει στον οργανισμό "καλά" λιπαρά οξέα. Καθότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία μπορείτε να κάνετε εναλλαγές στο είδος. Για παράδειγμα μπορείτε να βάζετε την μία ημέρα μια χουφτίτσα αμύγδαλα που προσφέρουν απλόχερα ασβέστιο, την άλλη μια χουφτίτσα καρύδια λαμβάνοντας βιταμίνη Ε ή φουντούκια καθώς και σταφίδες για σίδηρο. Προσοχή: Δίνονται σε παιδιά πάνω από 4 ετών, κίνδυνος πνιγμού.

Μπανάνα:



Αγαπημένο φρούτο σε όλους! Χάρη στον υψηλό γλυκαιμικό του δείκτη προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ένα παιδί στο σχολείο καθώς δίνει στον εγκέφαλο την "βενζίνη" που χρειάζεται. Συνδυάζει την θρεπτική αξία με την γλυκιά γεύση αποφεύγοντας έτσι κακά και παχυντικά γλυκίσματα. Σημαντικό πολύ για μένα είναι το γεγονός πως δεν χρειάζεται ούτε πλύσιμο ούτε ξεφλούδισμα με μαχαίρι κι αφού δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα του χεριού μπορεί να φαγωθεί κι από βρώμικα χέρια :) 

Γιαούρτι:




Ποιος είπε πως το γιαούρτι δεν τρώγεται το χειμώνα; Ποιος φοβάται για το λαιμό των παιδιών; Για σκέψου καλά! Τις πιο κρύες μέρες, βγάζεις το γιαούρτι από το ψυγείο το πρωί, το βάζεις στην τσάντα του παιδιού και στο πρώτο διάλειμμα που συνήθως είναι μετά από ένα δίωρο με ένα πλαστικό κουταλάκι το τρώει. Βλέπεις; Ούτε πρόλαβε να χαλάσει εκτός ψυγείου αλλά και έφτασε σε θερμοκρασία δωματίου με αποτέλεσμα να τρώγεται πιο ευχάριστα χωρίς να φοβηθείς πως θα παγώσει ο λαιμός του. Μην το στερείς λοιπόν από το παιδί αυτό το τόσο υγιεινό κολατσιό.

Δημητριακά:




Ναι, καλά διάβασες. Δημητριακά που προσφέρουν στο παιδί την γεύση που του αρέσει, το γλύκισμα που επιθυμεί αλλά κι όλα τα θρεπτικά στοιχεία όπως φυτικές ίνες, μέταλλα κι ιχνοστοιχεία. Χωρίς γάλα, μια χουφτίτσα σε ένα μπολάκι.

Κρουτόν:



Δεν ξέρω για τα δικά σας παιδιά, πάντως τα δικά μου τρελαίνονται για κρουτόν! Για αυτό πολλές φορές για δεκατιανό ή απογευματινό τους βάζω λίγα κρουτόν σε ένα πιατάκι και συνοδεύω ή με ντοματίνια ή με λίγο τυρί. Για το σχολείο μια εύκολη λύση είναι τα τριγωνικά τυριά (τύπου λαβας κυρι) ή τα στρογγυλά τα οποία είναι εύκολα στη μεταφορά και στην κατανάλωση. 

Κουλούρι Θεσσαλονίκης:



Πλέον τα περισσότερα σχολικά κυλικεία έχουν προσθέσει κάποιες υγιεινές επιλογές όπως φρουτοσαλάτες (στο δικό μας τις πουλούν 1 ευρώ) και κουλούρια Θεσσαλονίκης. Αν όμως στο δικό σας δεν διατίθενται μπορείτε να κάνετε μια στάση στο φούρνο της γειτονιάς σας.

Σχόλια

  1. Καλημέρα Γεωργία μου και καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια μας! Νηπιαγωγείο φέτος ο μεγάλος μου και χαίρομαι πολύ που έπεσα πάνω σ'αυτό το post! Μου άρεσαν όλες οι ιδέες σου για το δεκατιανό που θα χρειαζόμαστε σε λίγες μέρες... φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια! Αυτό το κυλικείο είναι το μεγάλο μου άγχος τώρα που θα πάει ο γιος μου πρώτη δημοτικού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ίδια γούστα έχουν τα παιδιά μας!! Εμένα επίσης τρελαίνεται για ανάλτα κάσιους και της τα βάζω συχνά στο κολατσιό της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα!!και εμείς δεν προλαβαίνουμε να αγοράζουμε γιαουρτάκια, μπανάνες και corn flakes..τώρα τελευταία προσθέσαμε και τις μπάρες δημητριακών!...από ξηρούς καρπούς τρελαίνονται για καρύδια, τα οποία τα σπάμε εμείς με το καρυδοθραύστη...είναι από το δέντρο μας στο χωριό και το διασκεδάζουν πολύ με τον θόρυβο που κάνει όταν σπάει..καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός από εξαιρετικές ιδέες για κολατσιό είναι ότι πρέπει και για απογευματικό, που συνήθως πιάνει μια λιγούρα την Δώρα (μετά από ένα σκασμό φαγητά που έχει φάει όλη την ημέρα) και θέλει κάτι γρήγορο και μικρό! Επίσης, νομίζω είναι πολύ καλές ιδέες και για την βόλτα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίες οι ιδέες σου, Γεωργία ! τα ίδια ετοιμάζουμε και εμείς για το σχολείο (εκτός από το γιαούρτι, που χρειάζεται ψυγείο). Φτιάχνουμε και κέικ ή τυρόψωμο, αλλά και το σπιτικό κουλούρι το αγαπούν πολύ!

    καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφες οι ιδέες σου
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου