Υπάρχει ένα αυτοκίνητο με τέσσερις ρόδες


Αυτό το αυτοκίνητο πρέπει να δώσεις στο παιδί σου να το οδηγήσει χωρίς εσένα μια μέρα σε έναν δρόμο που λέγεται ζωή.

Αυτές τις ρόδες θα τις βάλεις εσύ μια μια. Αν κάνεις λάθη μην κατηγορήσεις πολύ τον εαυτό σου. Σημασία έχει να πεις ότι πραγματικά προσπάθησες να κάνεις αυτό το αμάξι κι αυτές τις ρόδες αρκετά σταθερές.

Η πρώτη ρόδα είναι η αγάπη. Αυτό συμπεριλαμβάνει την αγάπη των γονιών, την αγάπη των παιδιών και την αγάπη που έχουν τα αδέλφια μεταξύ τους. Μέσα από την αγάπη της παιδικής ηλικίας μαθαίνουν τα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους, μαθαίνουν να αγαπούν και τους άλλους και έχουν ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα για όλη την πορεία της ζωής τους.

Η δεύτερη ρόδα είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός σαν βάση ξεκινάει μεταξύ των γονιών και μεταξύ των γονιών και των παιδιών. Πώς επιθυμείς να σε σεβαστεί το παιδί σου αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις μάθει να σέβεσαι το παιδί σου; Ο σεβασμός θα δώσει στο παιδί ένα καλό απόθεμα αυτοεκτίμησης. « Χαίρομαι που είσαι το παιδί μου. Σ΄αγαπώ όπως είσαι.» Μην απαιτείς την τελειότητα από ένα παιδί.

Η τρίτη ρόδα είναι η ύπαρξη κανόνων που πρέπει να είναι σαφείς αλλά όχι αυστηροί. Η ύπαρξη κανόνων θα βοηθήσει το παιδί να διαχειριστεί πολλές καταστάσεις της ζωής του. Όμως οι πολλοί αυστηροί κανόνες μπορούν να δημιουργήσουν στο παιδί φοβίες.

Η τέταρτη ρόδα είναι η σχέση που θα φτιάξεις με τον παιδί σου. Μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Και αν πιστεύετε στον Θεό , θα έλεγα να διδάξετε στο παιδί σας την θρησκεία, γιατί είναι ο σκελετός αυτού του αυτοκινήτου .


Καλή επιτυχία!



Υπογράφει η Ψυχολόγος Ειρήνη Τσανικίδη
Απόφοιτος Ψυχολογίας Πάντειου πανεπιστημίου

Σχόλια

  1. Τέλεια παραβολή !! Απλά και αληθινά λόγια τα αγαπημένα μου!! Εγώ ίσως έβαζα στον σκελετό την αγάπη ! Φιλιά πολλά Geo μου καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα όταν μου την έστειλαν αυτό σκέφτηκα, πόσο αληθινά λόγια!
      Καλό Σαββατοκύριακο Αθηνά μου!

      Διαγραφή
  2. Πραγματι με τετοιες βασεις δινουμε τα καλυτερα εφοδια στα παιδια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με όλα, μα περισσότερο με την τελευταία πρόταση... ο σκελετός του αυτοκινήτου - ζωής είναι η πίστη μας στο Θεό! Πολύ όμορφο και αληθινό το άρθρο αυτό Γεωργία μου...φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου