Έφαγες τα συναισθήματα σου σήμερα;


Γιατί η δίαιτα, η διατροφή, τα περιττά κιλά είναι ένα θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων; Θα ξεκινήσω πρώτα αναφέροντάς κάποιες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουμε όλοι στην ζωή μας. Σας δίνω τρία παραδείγματα συσχετίσεων από τα πολλά που μπορεί να υπάρχουν.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1)

Μεγαλώνεις σε μια οικογένεια που ταΐζει τα συναισθήματα σου: « Εάν φας όλο το φαγητό σου θα σου δώσω σοκολάτα» Το πρώτο λάθος, είτε είστε ο γονιός, είτε είστε ο αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς είναι η συσχέτιση γλυκού ως ανταμοιβή μιας επιθυμητής συμπεριφοράς.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2)

Αυτό δεν είναι ακριβώς πρόβλημα αλλά δημιουργεί ακόμη μια βάση για την ψυχολογική διατροφή. Τα γλυκά και τα νόστιμα φαγητά συσχετίζονται με χαρούμενες καταστάσεις (γιορτές κ.τ.λ.). Η δεύτερη θετική συσχέτιση αρχίζει να καταλαμβάνει μέρος στο υποσυνείδητο σας.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3)

Η αγάπη της μαμάς συσχετίζεται με την προθυμοποίηση της να μας ευχαριστήσει και να μας δώσει χαρά φτιάχνοντας μας νόστιμα φαγητά και γλυκά. Η τρίτη συσχέτισή αφορά την αγάπη της μητέρας και του φαγητού.

Τελικά γιατί οι άνθρωποι μεγαλώνοντας παίρνουν κιλά;

Ύστερα, έρχεται η στιγμή που νιώθεις μοναξιά, και ίσως το μυαλό σου λέει ότι παλιότερα όταν ήσουν μικρός ένιωθες την αγάπη της μαμάς σου όταν σου έφτιαχνε ένα λαχταριστό κέικ για να σου δείξει την αγάπη της. Τρως και νιώθεις όμορφα. Είναι η ανάμνηση της αγάπης.

Ύστερα ήρθε η στιγμή που θύμωσες με τον σύντροφο σου ή κάποιον φίλο και αντί να του μιλήσεις για όσα αισθάνεσαι, προτίμησες να φας κάτι όχι επειδή πεινούσες. Απλά έφαγες το θυμό σου.

Ύστερα, πέρασαν τα χρόνια και έχασες την δημιουργικότητα σου, ξέχασες τους στόχους σου. Τώρα μπορείς να φας και τα όνειρα σου.

Αλλά όλα αυτά σιγά σιγά μαζεύονται και ξαφνικά βρίσκεσαι με περιττά κιλά που σε ενοχλούν αφάνταστα. Τι πρέπει να κάνεις; Η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου σκέψης ως προς το τι εξυπηρετεί το φαγητό. Το φαγητό είναι σωματική ανάγκη. Δεν πρέπει να εξυπηρετεί ψυχολογικές ανάγκες.

Μπορείς να αντικαταστήσεις το φαγητό ως ψυχολογική ανάγκη με αυτό που θα ικανοποιήσει πραγματικά την ψυχολογική σου ανάγκη. Μπορείς όταν νιώθεις μοναξιά να μιλήσεις με μια φίλη ή έναν φίλο. Μπορείς όταν θυμώσεις να μάθεις να εκφράζεις τα συναισθήματα σου και να μιλήσεις γι’ αυτά. Μπορείς να κάνεις πράγματα και δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Ποτέ δεν είσαι μεγάλος για να είσαι δημιουργικός.


Υπογράφει η Ειρήνη Τσανικίδου
Απόφοιτος Ψυχολογίας Πάντειου πανεπιστημίου

Σχόλια

  1. Αχ αχ πες τα!!! Να δούμε πώς θα μαζευτούμε! Πέρα της πλάκας, είναι πολύ σημαντική η ψυχολογία στο θέμα της διατροφής μας !! Το άρθρο κάνει πολύ ορθές και σημαντικές επισημάνσεις!! Ευχαριστώ Geo!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό άρθρο!
    Μπράβο!
    Πάει για μοίρασμα στο φέις (με το λινκ φυσικά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεωργία μου, πόσο μα πόσο δίκιο έχεις!
    Αυτό με την ψυχολογία μας και το φαγητό για να την ταισουμε... πρέπει να το σταματήσουμε!
    Όλοι έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα αλλά το βλέπουμε πως καλό δεν μας κάνει!
    Αυτό το άρθρο σου πρέπει να το διαβάσει η Φίλη μου η Έφη, γιατί έχει πέσει σε αυ5ή την παγίδα και δεν της κάνει καλό κι αν το λέει, κι ας το βλέπει...
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στην ψυχολόγο μας που τα αναλύει όλα τόσο ωραία!
    Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο το να κατανοήσουμε το "γιατί" τρώμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου