Το μυστικό της Νίκης


Αν έχεις υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή την έχεις ζήσει στο κοντινό σου περιβάλλον τότε σίγουρα γνωρίζεις πόσο βαθιές πληγές σου αφήνει σε ολόκληρη τη ζωή σου. Πόσο μάλλον όταν αυτή συμβαίνει στην πιο τρυφερή σου ηλικία. Όσοι είστε γονείς, όσοι έχετε ανίψια, όσοι παιδαγωγείτε βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν για να μπορούν έτσι να προστατευθούν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Χ. τον συμμαθητή μου στην πρώτη γυμνασίου που καθυστερούσε πάντα την πρώτη ώρα του μαθήματος και συνήθως εμφανιζόταν με μικρές μελανιές στο λαιμό κι έμπαινε στην τάξη με σκυμμένο κεφάλι χωρίς να βγάλει κουβέντα. Ώσπου μια μέρα τον παρακολούθησε ο πατέρας του, μετά από νύξη της καθηγήτριας μας, και δεν ξέρω τι ανακάλυψε, πάντως ο Χ. έλειψε για κάποιο διάστημα από το σχολείο και μετά συνέχισε να έρχεται στην ώρα του χαρούμενος κι ομιλητικός.

Η Έλενα Ράπτη συντονίζει την καμπάνια "ΈΝΑ στα ΠΕΝΤΕ" του συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης. "Το μυστικό της Νίκης" είναι μία ταινία κινουμένων σχεδίων με ελληνικούς χαρακτήρες που περνά όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε εκπαιδευτικούς, γονείς μα κυρίως σε παιδιά. Αν δεν το έχει δει ακόμη το δικό σας παιδί, πάρτε το κοντά σας και πατήστε play.


Ένα επίσης εκπαιδευτικό βίντεο μικρού μήκους είναι το παρακάτω. Η Κίκο είναι ένα μικρό παιδί που απολαμβάνει τα αγγίγματα στο σώμα της, αλλά ξέρει να θέτει όρια και να απαγορεύει όσα είναι ακατάλληλα... Το βίντεο δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.


Ζήτησα από την ψυχολόγο Γιούλη Μπαλίκου (psychologiapaidiou.blogspot.gr) να μας δώσει μερικές συμβουλές για την παιδική σεξουαλική παρενόχληση και μου είπε κάτι που δεν είχα σκεφτεί ποτέ, δίνοντας έμφαση και στην αντίθετη όψη του νομίσματος!  

"Η σεξουαλική παρενόχληση θα πρέπει να ειδοθεί και από τη μεριά του θύματος αλλά και του θύτη. Οφείλουμε ως γονείς να μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται την αξία της ζωής, να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήματα των άλλων. Προλαμβάνουμε την σεξουαλική παρενόχληση στο παιδί μας αλλά και την πιθανότητα να μεγαλώνουμε ένα μελλοντικό θύτη. Αυτόν που θα παρενοχλεί τους άλλους. Δείχνουμε το δρόμο μέσα από τη συμπεριφορά μας , μέσα από το σεβασμό μας στα συναισθήματα του παιδιού μας, μέσα από την καλλιέργεια της ελευθερίας έκφρασης. Το σώμα μας ανήκει σε εμάς και το σώμα του άλλου στον άλλον.  Μαθαίνουμε το παιδί να λέει «όχι» σε οποιαδήποτε μη επιτρεπτή σωματική επαφή. Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης στο οποίο θα ανατρέξει το παιδί σε περίπτωση ανάγκης, νιώθοντας την ελευθερία έκφρασης και αποδιώχνοντας την ενοχή  και το φόβο που εύκολα μπορεί να του δημιουργηθούν."


Αν έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο άφησε μας ένα σχόλιο, ίσως μέσα από την δική σου εμπειρία να μπορέσει κάποιος να βοηθηθεί.


Αυτή η ανάρτηση έγινε για χάρη της Ε. 

Σχόλια

  1. Το μόνο που θέλω να πω είναι (από προσωπική εμπειρία) ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται
    τα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος (γείτονες κλπ...)
    Τα περισσότερα κρούσματα είναι από άτομα που οι γονείς συναναστρέφονται μαζί τους...
    Ουφ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου