Φτιάχνοντας την Κυρά Σαρακοστή


Προχθές, η Κ. αναγνώστρια και πλέον φίλη μου, μου έστειλε αυτό το Link. Για όσους δεν το γνωρίζετε ήδη ο Άκης Πετρετζίκης είναι ο αγαπημένος σεφ του γιου μου. Μία που άνοιξα το link κι ακούστηκε η φωνή του, μία που μου άρπαξε το κινητό και είπε: "Έλα μαμά, φέρε αλεύρι" και σήκωσε μια καρέκλα από την τραπεζαρία για να τη φέρει στην κουζίνα, να φτάνει τον πάγκο. 


Ο Παύλος μου ζητά συχνά να τον τραβάω βίντεο όταν φτιάχνει κάτι στην κουζίνα. Με το που πατάω το Rec. αρχίζει τις οδηγίες σαν να μιλά σε κοινό. Κάποια στιγμή είχα ανεβάσει ένα μικρό απόσπασμα από κάποιο βίντεο που μαγείρευε ο γιος μου στο instagram κι ο Άκης του έκανε like. Όταν του το είπα χοροπηδούσε σε όλο το σπίτι από τη χαρά του. Την επόμενη μέρα τον πετυχαίνουμε σε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση. "Μαμά βάλε φωνή! Θα πει σίγουρα κάτι για μένα! 😁


Κι έτσι φτιάξαμε την κυρά Σαρακοστή, ένα παραδοσιακό "ημερολόγιο" που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Σχηματίσαμε με αλατοζύμη μία γυναίκα με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, με κλειστό στόμα λόγω νηστείας (ο γιος μου όμως στο τέλος την ήθελε χαμογελαστή)  και με επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο θα σπάμε ένα ποδαράκι κι έτσι θα υπολογίζουμε πόσες ακόμη εβδομάδες νηστείας έχουν απομείνει. Ναι φέτος είπαμε να νηστέψουμε μέχρι το Πάσχα, για να δούμε αν θα τα καταφέρουμε.


Η ζύμη είναι πανεύκολη. Βάζουμε σε ένα λεκανάκι 3 ποτήρια αλεύρι, 1 ποτήρι αλάτι κι 1 ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.





Μετά την ανοίγουμε και με ένα μαχαιράκι σχεδιάζουμε τη μορφή που θέλουμε. Καλό θα ήταν από εδώ και πέρα όλες οι εργασίες μας να γίνουν πάνω σε μία λαδόκολλα για να μην χαλάσει η κυρά Σαρακοστή κατά τη μεταφορά στο ταψί.






Φτιάχνουμε αρχικά το κεφάλι κόβοντας στα πλάγια τις δυο πλευρές δημιουργώντας έτσι το μαντήλι της



Κατόπιν κόβουμε πάλι τα πλαϊνά δημιουργώντας έτσι τα χέρια της 



Τέλος φτιάχνουμε την ποδιά της την οποία τοποθετούμε κάτω από τα χέρια. Αν θέλουμε κολλάμε κι ένα σταυρό πάνω στο κεφάλι της ή στο σώμα της και φυσικά στο κάτω μέρος τα επτά ποδαράκια.


Ανάβουμε τον φούρνο στους 160-180 βαθμούς και ψήνουμε την ζύμη μας. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος της ζύμης. Αν η ζύμη σας είναι λεπτή τότε ένα μισάωρο είναι αρκετό, αν πάλι όχι θα χρειαστείτε μία ώρα.


Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με την κατασκευή και θα περάσουν δημιουργικά την ώρα τους. Είναι πανεύκολο, γρήγορο και δεν λερώνει την κουζίνα, για αυτό δοκιμάστε το! Εγώ έκανα και μια τρυπούλα πάνω στο κεφάλι κι όταν ψήθηκε πέρασα μια κορδελίτσα και την κρεμάσαμε. Η ζύμη βγαίνει τόση ώστε να φτιάξετε 2 κυρές :) Εμείς την μία θα την πάμε στο νήπιο να την κρεμάσουν στην τάξη και την άλλη θα την κρεμάσουμε στην κουζίνα μας.



Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Σχόλια

  1. Τι γλυκός ο Παύλος σου!!! Ένας μελλοντικός σεφ!! Καλή Σαρακοστή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/2/15, 11:26 μ.μ.

    Τι ωραία ιδέα. Μαθαίνουν και τα παιδιά τα έθιμα της πατρίδας και της πίστης μας. Ο φίλος μου βλέπει Άκη σε καθημερινή βάση και μετά κάνει μόνος του εκπομπή στην κουζίνα. Βέβαια είναι 28 οχι 5. χαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Σαρακοστη Γεωργια μου!! Ο Παύλος βλέπω να γίνεται Σεφ! !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και του χρόνου!! Καλη Σαρακοστη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή Σαρακοστή, Γεωργία μου!

    τι όμορφο να μεταδίδουμε στα παιδάκια μας τα έθιμα της πατρίδας μας...
    (από το ίδιο βίντεο εμπνευστήκαμε και εμείς πέρσι και την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και φέτος- μόνο που με το περίσσευμα φτιάξαν και ένα παιδάκι για την κυρά, το Σαρακοστάκι!)

    φιλιά, Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου