Το στρες των γιορτών

via
Μπαίνοντας ο Δεκέμβριος, έχουν ξεκινήσει ήδη οι ετοιμασίες και τα τρεχάματα για δώρα, το ίδιο και οι προγραμματισμοί για το πού θα πάμε, ποιους θα δούμε, τι θα φάμε και τι θα πιούμε! Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εγείρουν τόσες πολλές προσδοκίες και «απαιτήσεις», που καμιά φορά είναι αναπόφευκτο να ασκούν έντονη πίεση σε ορισμένους ανθρώπους. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις ή φάσεις ζωής. Αυτού του είδους οι προσδοκίες αφορούν πεποιθήσεις τύπου: «τις γιορτές πρέπει να περάσουμε καλά» ή «το γιορτινό τραπέζι πρέπει να συμπεριλαμβάνει ξεχωριστά φαγητά» κ.α.

Μέσα σε όλη την πίεση και τη βιασύνη για όλα αυτά που «πρέπει» να γίνουν (στόλισμα, καθάρισμα, μαγείρεμα, ψώνια για δώρα και γιορτινά ρούχα, ξεκούραση, οικογενειακή και κοινωνική αλληλεπίδραση κλπ), είναι πολύ λογικό κάποιος να νιώσει άγχος, εξουθένωση και καταναγκασμό. Αναλογικά με τις επιπρόσθετες απαιτήσεις που υπάρχουν την περίοδο αυτή, μπορεί να προκληθεί ευερεθιστότητα, εκνευρισμός και κόπωση, που προφανέστατα αφαιρούν ένα μεγάλο μέρος της μαγείας και της χαράς που συνοδεύουν τις γιορτινές μέρες.

Μερικοί ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν προχωρήσει στο να ονομάσουν το «Σύνδρομο εξουθένωσης λόγω γιορτών», για να περιγράψουν καλύτερα τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που προκαλούνται και παρατηρούνται υπό αυτές τις συνθήκες. Το «Σύνδρομο εξουθένωσης των γιορτών», λοιπόν, συνοδεύεται από αισθήματα απόγνωσης, απώλεια ενδιαφέροντος για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες, καταθλιπτικό συναίσθημα, κούραση και εξουθένωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απλά μια έξαρση στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου που ούτως ή άλλως ταλαιπωρείται από σημαντικές δυσκολίες και ανησυχίες και το υπόλοιπο διάστημα. Μπορεί όμως να συμβεί και σε ανθρώπους που απλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που είτε επιβάλλουν οι ίδιοι στον εαυτό τους είτε τους επιβάλλει το περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, άτομα με αγχώδη ή τελειοθηρική προσωπικότητα είναι πιο ευάλωτα στο συγκεκριμένο σύνδρομο.

Για να αντεπεξέλθουν, λοιπόν, ήρεμα και γιατί όχι να περάσουν και όμορφα χωρίς ενοχές και άγχος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν πως η πραγματική σημασία των γιορτών είναι αυτή που θα επιλέξουν να τους δώσουν. Δεν είναι υποχρεωτικό όλοι οι άνθρωποι να τις θεωρούν σαν την καλύτερη ή την πιο σπουδαία περίοδο του χρόνου. Επίσης, καλό θα ήταν να κατανοήσουν πως δεν είναι οι μόνοι που τυχόν σκέφτονται έτσι, επομένως θα πρέπει να απελευθερωθούν από προκαταλήψεις και στερεότυπα σχετικά με τις γιορτινές μέρες. Φυσικά, αυτό είναι αρκετά δύσκολο αλλά εάν το καταφέρουν θα νιώσουν πραγματικά ελεύθεροι.

Επομένως, αν κρίνετε ότι θα σας ευχαριστήσει και θα σας εκφράσει περισσότερο, επιλέξτε να κάνετε κάτι διαφορετικό φέτος τις γιορτές που θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε. Αναλογιστείτε όλες τις προτάσεις και τις επιλογές που έχετε, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, αλλά και τις συνέπειες μιας θετικής απάντησης σε μια πρόταση που συνεπάγεται ανάληψη ευθυνών ή την παρουσία σας σε ένα κοινωνικό γεγονός.

Μην ξεχνάτε πως οι γιορτές είναι ευκαιρία για να περάσετε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και να ξεκουραστείτε από τη δουλειά, τις έγνοιες και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Φροντίστε να διασκεδάσετε όπως θέλετε, να διαθέσετε χρόνο στον εαυτό σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα και να προσπαθήσετε να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους που θα σας προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και θα βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε πραγματικά. Ο καθένας μας αξίζει να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα και ευτυχισμένα Χριστούγεννα, ασχέτως με το αν θα επιλέξει να ακολουθήσει τα τυπικά έθιμα και τις υποχρεώσεις των γιορτών ή όχι.
Υπογράφει η Ψυχολόγος

Σχόλια

  1. Η απόψή μου, ταυτίζεται με τον επίλογο της ανάρτησης!
    ;-)
    Φιλάκια!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου