Γέλα ελεύθερα, μπορείς!


Δεν ξέρω για εσάς, εμείς πάντως επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δυο φορές το χρόνο. Αυτό είναι και το ιδανικό άλλωστε. Αφενός για πρόληψη κι αφετέρου οι συχνές επισκέψεις σε ιατρούς τέτοιου τύπου θεωρώ πως βοηθούν το παιδί να εξοικειώνεται, να συνεργάζεται, να μη φοβάται. Δυστυχώς υπερισχύει η άποψη πως τα πρώτα δόντια δεν χρειάζονται περιποίηση αφού θα πέσουν και φυσικά είναι λανθασμένη. Όταν τα πρώτα δόντια του παιδιού μας είναι χαλασμένα και πέφτουν, τότε τα επόμενα μόνιμα δόντια εμφανίζονται σε ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια, με αποτέλεσμα να χαλάνε γρήγορα :(

Κάνουμε έναν έλεγχο στα δόντια κι ύστερα μιλάει ο Παύλος με τον οδοντίατρο. Για μένα είναι τρομερά σημαντική αυτή η κουβέντα. Μπορεί να του εξηγώ διάφορες απορίες, μπορεί να επιμένω να πλένει τα δόντια του και να φαίνομαι κακιά όταν αρνούμαι την συχνή κατανάλωση ζάχαρης αλλά όταν μιλάει ο γιατρός είναι αλλιώς. Ο Παύλος σιωπηλός, ταπεινά και σεμνά ακολουθεί τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις. Φυσικά κάθε φορά κάνουμε και φθορίωση.

Τι είναι η φθορίωση; Λοιπόν τα δοντάκια μας για να προστατευτούν από την τερηδόνα, δηλαδή από τα μικρά αυτά τερατάκια που λόγω της ζάχαρης τρυπούν τα δόντια μας, χρειάζονται φθόριο. Το φθόριο το λαμβάνουμε από το νερό -δυστυχώς όμως σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες, από τις οδοντόκρεμες αλλά και από φθοριούχα σκευάσματα. Ένα από αυτά τα σκευάσματα υψηλής συγκέντρωσης φθορίου σε μορφή τζελ έχει κι η οδοντογιατρός, το τοποθετεί σε ειδικά μασελάκια και το αφήνει για μερικά λεπτά πάνω στα δόντια μας. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί τερηδόνα - αυτή η συμμορία τεράτων κι ενδυναμώνεται η αδαμαντίνη των δοντιών. Φυσικά σε συνδυασμό με διπλό βούρτσισμα πρωί-βράδυ!


 Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον γιατρό των δοντιών ο γιος μου καθώς μεγαλώνει αντιλαμβάνεται καλύτερα τις έννοιες, τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια του αλλά και τα επακόλουθα. Πάντα συνεργάσιμος κι υπάκουος παραμένει σιωπηλός στην ώρα της        θεωρίας. 



"Δεν μας νοιάζει Παύλο αν φας μια ολόκληρη σοκολάτα. Μας νοιάζει αν την τρως λίγη λίγη όλη μέρα και τα δόντια σου δέχονται ζάχαρη συνεχώς. Η συχνότητα παίζει ρόλο λοιπόν! Το ιδανικό ξέρεις πλέον πως είναι να πλένεις τα δόντια σου κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Μα κάθε βράδυ! Όσο κουρασμένος κι αν είσαι από το παιχνίδι δεν θα ξεχνάς και δεν θα βαριέσαι να πλένεις τα δόντια σου κάθε βράδυ. Όταν όμως βρίσκεσαι σε κάποιο χώρο που δεν μπορείς να τα πλύνεις όπως στο σχολείο, στο σπίτι ενός φίλου ή στο γυμναστήριο θα πηγαίνεις μετά από κάθε κατανάλωση τροφής που περιέχει ζάχαρη να ξεπλύνεις έστω το στόμα σου με νερό. Συμφωνείς μέχρι εδώ; Ο Παύλος γνέφει καταφατικά. Ωραία, συνεχίζουμε. Όταν έρχεσαι εδώ και βάζουμε φθόριο στα δόντια δεν βοηθάμε μόνο τα υπάρχοντα δόντια αλλά και αυτά που θα βγουν! Εσύ Άγγελε Ραφαήλ τι κοιτάς; Όταν με το καλό θα βγάλεις κι εσύ τα πρώτα σου δοντάκια η μαμά θα αγοράσει από το φαρμακείο μία ειδική οδοντόβουρτσα και με το δάχτυλο της θα τα τρίβει ελαφρά."



Κι όντως! Ο Παύλος από την ώρα που γυρίσαμε άρχισε να επεξεργάζεται περισσότερο τις τροφές που ήθελε να καταναλώσει και φυσικά πήγαινε και ξέπλενε το στόμα του κάθε τρεις και λίγο! Α τον πέτυχα και στο μπάνιο να κάθεται σχεδόν 10 λεπτά και να τρίβει ένα του δόντι που είχε αρχίσει να σαπίζει, αααα μα γιατί δεν φεύγεις έλεγε στην μαύρη κουκκίδα :)

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας στην οργάνωση αυτής της διαδικασίας. Καταρχάς θα μπορούσαμε να του διαβάσουμε κάποιο παραμύθι που αφορά στα δόντια. Εμείς έχουμε το παραμύθι γνωστής εταιρίας που εξηγεί με πάρα πολύ έξυπνο τρόπο την αναγκαιότητα της επίσκεψης του παιδιού στον οδοντίατρο αλλά και του βουρτσίσματος. 




Μετά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πίνακα με τις μέρες της εβδομάδας, έναν ήλιο κι ένα φεγγάρι ώστε κάθε φορά που το παιδί βουρτσίζει τα δόντια του να ενθαρρύνεται κολλώντας ένα αυτοκόλλητο στο αντίστοιχο κουτάκι. Μπορούμε να τον ενθαρρύνουμε βέβαια περισσότερο αν στο τέλος της εβδομάδας υπάρχει μια επιβράβευση όπως ένα δώρο, μια παραπάνω βόλτα ή περισσότερος χρόνος παιχνίδι. 

Ημερολόγιο καταγραφής απο το anthomeli.com
Για όλα αυτά λοιπόν, για ένα λαμπερό κι αστραφτερό χαμόγελο, ξεκινήστε άμεσα! 

Σχόλια

  1. Πρέπει και εμεις να κάνουμε μία επισκεψη στον οδοντίατρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χμμμ κι εμεις μια απο τα ίδια... Το μονο μου δίλημμα είναι αν θα τον παω σε παιδο-οδοντίατρο ή σε κανονικο.. Κι ο Νικολας τρελαίνεται να πλένει τα δοντια του.. Και τελος εχω να πω πως ο Παυλος εχει γινει ολοκληρος αντρας!!! πωπω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι οδοντίατροι βοηθάνε πολύ.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εμείς το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα κορίτσια! Ελπίδα μου εμάς ο παιδίατρος μας έδωσε το όνομα ενός οδοντίατρου...νομίζω πώς την ίδια δουλειά θα κάνει...δεν ξέρω!
    Μπράβο στον γιο σου Γεωργία, ατρόμητος και γελαστός στην καρέκλα του "πόνου" χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε τον Παυλίτο!!! αντράκι ολόκληρο!!!!
    Και εμείς επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δυο φορές το χρόνο, οικογενειακώς και προσέχουμε πολύ τα δόντια μας.
    Πολύ σωστό αυτό που έγραψες και έτσι είναι. Πρέπει να φροντίζουμε και τα πρώτα δοντάκια ώστε τα επόμενα να βγουν σωστά και γερά.
    Το εκτυπώσιμο των Ανθομέλι sisters είναι πολύ χρήσιμο για όσα παιδάκια αμελούν ή δε θέλουν να βουρτσίζουν πρωι-βράδυ τα δοντάκια τους.
    Φιλιά πολλά Τζορτζιάκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι όπως τα λες είναι! Προσοχή στα δοντάκια από μικρά!
    Και το εκτυπώσιμο βοηθάει για τα πιο ατίθασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου