Ουφ!


Ακαταστασία! Στο σπίτι μου επικρατεί ένα χάος. Στον πάγκο της κουζίνας 2 μπανάνες σχεδόν μαύρες, μια μικρή κούτα με μαγνητακια όλων των ειδών από νησιά μέχρι νεράιδες από κάτι βαφτίσια και δεινόσαυρους. Εικόνες όλων των μεγεθών και χρωμάτων. Φωτογραφίες παντού. Η ανακαίνιση που θέλουμε να κάνουμε καλά κρατεί. Θέλω να πετάξω τα μισά σχεδόν πράγματα αλλά διστάζω. Δεν ξέρω αν θα μου λείψουν. Ίσως κάποια στιγμή τα χρειαστώ και τότε το μετανιώσω. Μα με πνίγουν. Η αποθήκη μου έχει ήδη τιγκαρει, πόσες κούτες να χωρέσει ακόμη;
Ένα μπολάκι με λαστιχακια, ένα κουτάκι με κουμπιά σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, ένας κουμπαράς με μαύρα κέρματα του ενός λεπτού, με δίλεπτα και  πεντάλεπτα που σίγουρα θα ζυγίζει ένα κιλό.

Στο ντουλαπάκι του μπάνιου έχει ένα μισοτελειωμένο ασετον, μια κρέμα ημέρας, μιας νύχτας, μια κρέμα για τα μάτια, μάσκα προσώπου, πίλινγκ, αντηλιακή κρέμα προσώπου, αντηλιακό για εμάς και ξεχωριστό για τον μικρο. Σαμπουάν με άρωμα ροδιού, σαμπουάν για πιτυρίδα, σαμπουάν για το μικρο,μάσκα για τα μαλλιά, μαλακτική, αφρόλουτρο για μας και χώρια για το μικρο, 3 σφουγγάρια. Πετσέτες για το πρόσωπο, για τα χέρια, για το σώμα. Στο ντουλάπι κάτω από το νιπτήρα χλωρίνη, φαμπουλοσο, τουμποφλο, αζαξ, σκόνη για το χέρι και σκόνη πλυντηρίου, μαλακτικό για τα ρούχα, σφουγγαρακι για τα παπούτσια, παστίλιες,ότι να ναι! Ενα ψιλικατζιδικο.Να ας πούμε όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ ο Θοδωρής με τον Παύλο τρέχει στο διάδρομο με τα γαριδάκια, τα κρουασάν και τα μπισκότα ενώ εγώ προτιμώ τον πάνω όροφο με τα απορρυπαντικά και το σταν με τα βιβλία.

Ποτήρια για νερό, άλλα για κρασί, άλλα για καφέ, για σαμπάνια, για ελληνικό καφέ, για ουίσκυ... πιατάκια τούρτας, ρηχά, βαθιά, πιατέλες, σαλατιέρες, πιρεξ, ταψιά, τάπερ (υπερπαραγωγή), αν κάτσουμε κι αναλύσουμε τι και πόσα αντικείμενα έχει το κάθε μας συρτάρι, το κάθε ντουλάπι θα φρικάρουμε

Πόσα παιχνίδια βρίσκονται στο δωμάτιο του γιου μου...και κάθε φορά όταν τον βλέπω να παίζει μόνο για δέκα λεπτά με το παιχνίδι εκείνο που ποθούσε τόσο ορκίζομαι πως δεν θα ξαναγοράσω. Μα να που κάπου κάπου έχω τόση ανάγκη να δω τον ενθουσιασμό του στα μάτια του και την υπέρτατη χαρά του.


Πράγματα, πράγματα, πράγματα. Μας κάνουν ευτυχισμένους; Μπορούν άραγε; Κάποιες φορές ίσως ναι, ίσως για λίγο. Γιατί όταν σφουγγαρίζεις και το σπίτι μυρίζει υπέροχα ε χαίρεσαι λίγο, όταν τα μαλλιά σου λάμπουν και από το πρόσωπο σου φεύγουν τα νεκρά κύτταρα ε νιώθεις κάπως καλύτερα, όταν τα τζάμια σου αστράφτουν κι εσύ μπορείς να δεις καλύτερα από το σαλόνι τον καταγάλανο ουρανό και τα συννεφάκια πάλι νιώθεις μια χαρά. 

Υπερκαταναλωτισμος, ζούμε σε μια εποχή που τα αντικείμενα έχουν αξία, ανεβάζουν την ψυχολογία μας. Και σκέφτομαι πως γινόταν τότε που η μαμά μου χρησιμοποιούσε ένα τετράγωνο κομμάτι πράσινου σαπουνιού κι έπλενε και μαλλιά και σώμα και ρούχα; Πώς; Η πραγματική ευτυχία ειναι στα απλα πράγματα, τώρα το καταλαβαίνω πιο έντονα. Αντικείμενα άψυχα, άχρηστα. Θέλω αέρα, θέλω διακοπές, θέλω να μπορούσα να πουλούσαμε το σπίτι και να έφευγα για πάντα σε κάποιο χωριό ή σε κάποιο ήσυχονησί καλύτερα. 

Σχόλια

  1. Η πραγματική ευτυχία δεν είναι ποτέ στα πράγματα..η ευκολία ναι, αλλά η ευτυχία όχι!
    Αλλά ακόμα κι αυτό θέλει προσοχή...τα απαραίτητα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή...τα πολλά την κάνουν πιο δύσκολη..
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά είσαι στο μυαλό μου, μόλις έχω κάνει διάλειμμα από ξεκαθάρισμα και πέταμα τρελής σαβούρας. Αντιπαρέρχομαι όμως όλα αυτά και δηλώνω ότι στις δύο τελευταίες λέξεις με έπεισες, θα σε πάρουμε κ εσένα στο νησί (είναι το αιώνιο πρότζεκτ με τις φιλενάδες μου, μονίμως κάνουμε πλάνα εγκατάστασης σε ένα νησί - μαζεύουμε κ συμμετοχές, σε λίγο θα πρέπει να εποικήσουμε κάποιο ερημονήσι για να μας χωρέσει). Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και εγω για το νησι παιδιααααααααααα!!
    Γιωργια ολες ετσι αισθανομαστε, πιστεψε με! ξερεις ποσες φορες λεω θα παρω μια τεραστια σακουλα απορριματων και θα ριχνω μεσα με κλειστα ματια;;; αλλα δεν το κανω, ιδιως τωρα που δεν ξερω ποσο δυσκολες μερες ερχονται και αν οντως λειψουν καποια πραγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο δίκιο έχεις !!!!
    Και πόσο θέλω να φύγω κι εγώ κάπου μακριά!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλγα Χατζηχρίστου16/5/13, 10:17 μ.μ.

    Ξεκίνα εκκαθάριση τώρα!!! Πέτα, χάρισε, δώσε!
    Λένε ότι όταν μένουμε προσκολλημένοι σε αντικείμενα, δεν αφήνουμε καινούργια πράγματα να μπουν στη ζωή μας ...δεν ξέρω κατά πόσον ισχύει, πάντως όποτε δίνω δρόμο ότι δεν χρησιμοποιούμε/φοράμε/παίζουμε, νιώθω ανάλαφρη!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μωρέ Γεωργία μου, όλα στο μυαλό είναι! Μπορούμε να ζήσουμε και με τα πιο απλά... πολλά είναι άχρηστα αλλά δυστυχώς τους δώσαμε περισσότερη αξία από ό,τι πρέπει! Και ποιος δεν θέλει να φύγει και να πάει να μείνει κάπου που θα του χαρίζει τουλάχιστον ηρεμία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλεις επειγόντως διακοπές, αυτό κατάλαβα .... υπομονή...
    Για πότε λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέταξε και δε θα σου λείψουν!
    Τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους δεν είναι...πράγματα!
    Η θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα, ένας καφές με την κολλητή σου, μια όμορφη μέρα...
    Καταλαβαίνω πως σκέπτεσαι γιατί κι εμένα αυτό με πιάνει, θέλω όμως να αδειάσω το σπίτι από τα...πράγματα!!
    Οι Κινέζοι λένε να αδειάζουμε, να κάνουμε χώρο για να μπει η ευτυχία...
    Κάτι θα ξέρουν....

    Φιλάκια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α ναι για αυτό το νησί..θύμισε μου να σου πω κάποτε αυτήν την ιστορία, με καφέ, απο κοντά :)
    πέτα πέτα, κι εγώ δεν πολύ πετάω αλλά όταν το κάνω είναι λυτρωτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιστεύω Γεωργία μου ότι εάν κάνεις μια γερή εκκαθάριση, θα αισθανθείς καλύτερα, θα είναι σαν να κάνεις διακοπές ήδη μέσα στο σπίτι σου! Στο λέω εγώ που είμαι τρομερά κολλημένη με τα αντικείμενα...κάθε φορά που ξεκαθαρίζω αισθάνομαι ότι ζω σε άλλο σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι' εγώ το ίδιο παθαίνω Γεωργία μου, δυσκολεύομαι να πετάξω πράγματα μήπως και χρειαστούν!
    Τώρα με τις κατασκευές όντως θα ήθελα να μην είχα πετάξει κάποια πράγματα γιατί θα τα χρησιμοποιούσα!
    Αλλά κι' όταν αδειάζω από αχρηστα πραγματα τα ντουλαπια του μπάνιου,της κουζίνας, τις ντουλάπες, ξαλαφρώνει το σπίτι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ουφ..κι εγώ που είμαι απίστευτη μαζώχτρα ..καμιά φορά δεν τα αντέχω όλα αυτά τα πράγματα...Φύγαμε για το νησί λέμεεεεεεεεεεεεε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτη ειναι η κοινωνία μας δυστυχως. Εγω απο την αλλη ισως ειμαι απο τις λίγες ελληνιδες που θα πεταξω οτι δεν χρειαζομαι ! Οταν μαζεύονται στην ντουλαπα ρουχα παλια τα δινω σε οσους τα εχουν αναγκη. Ετσι πρεπει να κανουμε ολοι παιδια! Αυτο που εσυ το εχεις παραπεταμενο, καποιος αλλος ισως πραγματικα το εχει αναγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεωργία εγω γενικά πετάω!! Αλλά αυτό με τα σαμπουαν και τα υπόλοιπα έχουν αρχίσει και μου την βαράνε και εμένα. Ακους εκεί αλλο απορρυπαντικό πιατων για εμας και άλλο για το μωρό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νομίζω οτι αφού είναι δύσκολο να πάς σε νησί γιατί δεν κάνεις ένα δωμάτιο με θέμα το νησί. Εγώ φέτος δήλωσα οτι θα κάνω ετσι το μπαλκόνι. Αλλα πριν προλάβω να δεις που θα εχω πάει στο χωριό(βουνό). Μου εδωσες ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεωργία, το είχει πει και ο Πάριος. "Ελα να πάμε στο νησί, έλα να πάμε στο νησί...". Εάν λοιπόν αποφασιστεί όλες οι blogger να μετοικήσουμε, κρατήστε θέση! Κατά προτίμηση να είναι κάπου που να είναι πάντα καλοκαίρι...

    Κατά καιρούς με πιάνει μανία ξεκαθαρίσματος! Μπαίνω μέσα σε ένα δωμάτιο και αρχίζω. Ειδικά αυτή την εποχή με τα ρούχα, τις ντουλάπες, το πατάρι ουουουου ένα σωρό πάλι θα χαρίσω και θα πετάξω. Και πίστεψέ με κάθε τι που πετάω, νομίζω πως φεύγει ένα βάρος από την πλάτη μου. Γιατί, αλήθεια τώρα, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να ξαναφορέσεις μια φούστα που ανεβαίνει - κατεβαίνει στις ντουλάπες εδώ και 8 - 10 χρόνια και ενδιάμεσα δεν την έχεις ξαναφορέσει;;;; Με τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά έχω κι εγώ ένα θέμα, ή μάλλον είχα γιατί τώρα υποχρεωτικά τα έχω μειώσει πάρα πολύ. Είναι και ακριβά πανάθεμά τα! Επίσης, περιμένω την στιγμή που τα παιδιά θα μεγαλώσουν και σιγά - σιγά θα χαρίσουμε ή θα κρύψουμε όλα τα παιχνίδια και το σπίτι θα ανασάνει αρκετά (μετά θα γκρινιάζω που μεγάλωσαν και γυρίζουν όλη μέρα, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης....).
    Φιλιά αγαπημένη μου και αν χρειαστείς βοήθεια στο ξεκαθάρισμα, σφύρα κι έρχομαι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεωργία, άρχισε την εκκαθάριση ΤΩΡΑ! Ξεκίνα από τις μαύρες μπανάνες. Ας τις καταπιεί ή το στόμα σας ή ο κάδος. Πάνε 2 αντικείμενα μάνι μάνι...

    Σχετικά με τα υπόλοιπα τώρα, οι Κινέζοι έχουν μία σοφή παροιμία που λέει πως ό,τι δεν έχεις χρησιμοποιήσει τα τελευταία 2 χρόνια, πέταξέ το.

    Εγώ πάντως την ακολουθώ αυτή την παροιμία και έχω πετάξει/χαρίσει πάρα πολλά πράγματα όταν αισθάνομαι ότι πνίγομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λοιπόν αρχικά οι δυο μαυρες μπανάνες δε θα σου χρειαστούν πουθενά...χιχιχι

    Μαζεύουμε, μαζεύουμαι για να κάνουμε τη ζωή μας πιο ευκολη και τελικά την κάνουμε πιο δύσκολη. Εγω είμαι σε φάση που δε ψωνίζω τίποτα και πετάω ότι δε χρειάζομαι(πολύ)...

    Ξεκινά να πετάς. Η αρχή είναι δύσκολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανακαίνιση διαβάζω....τέλεια! Σημασία έχει τα πράγματα μέσα μας να είναι τακτοποιημένα! Φιλιά πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με την φίλη Γιάννα! Μέσα μας είναι το θέμα.
      Δεν έχουν σημασία τα πράγματα, όπως διαπίστωσες κι εσύ.. Εύχομαι να βρεις γρήγορα την ισορροπία στο τι σε γεμίζει,τι σε πνίγει, τι εχεις πράγματικά ανάγκη και τι όχι!

      Διαγραφή
  20. Μέχρι κι εγώ που είμαι σαβουρο-μαζώχτρα..πήζω καμιά φορά και πετάω! Πέτα κι εσύ! Πέτα, χάρισε, ότι μπορείς για να ανανεωθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αχ Γεωργία.... Ρίξε κανα σφουγγάρισμα με απορρυπαντικό ocean blue. Κάνε κανα peeling με αλάτι θαλάσσηςΓιατί μου φαίνεται φετος θα πάμε όλοι μαζι διακοπές στου καναπέ μαξιλάρι νούμερο 2...

    Πέρα απο την πλάκα, εγω μια μέρα τσαντίστηκα γιατι έχω πόσα πράγματα στην μέση. Μην έρθει κανας άνθρωπος, να μην έχω του ουίσκι ποτήρια; κλπ κλπ και δυσκόλευα την καθημερινοτητά μου. Μέχρι που τα έκρυψα ΟΛΑ! Διευκόλυνα την ζωή μου. Σπάνια έρχεται κόσμος σπιτι και όταν έρχεται το ξερω νωρίτερα και θα τα βγάλω. Δεν τα έχω στα πόδια μου όλη την ώρα.
    Φιλιά Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα ναι έτσι ακριβώς! Να σου πω την αλήθεια σχεδόν όλα είναι δωρα αρραβώνων, γάμου και δε συμμαζεύεται..
      Είμαι σε καλό δρόμο πάντως!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  22. Κλειστοφοβία με έπιασε δεν ξέρω γιατί :( Αγχώθηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι μαύρες μπανανες γίνονται υπέροχα μαφινς, κι αν δεν έχεις χρόνο μπορείς να της καταψυξεις ολόκληρες η καθαρισμενες και μέσα σε αλουμίνιο χαρτί, όπως κανουμε εδώ.

    Οτι δεν έχεις χρησιμοποιήσει τους τελευταίους 6 μήνες δεν θα τα χρησιμοποιήσεις ποτέ, βάλτο στο προγραμμα σου το εξάμηνο και κανε τους απαραιτητους καθαρισμούς. Γιατρευει μυαλό και ψυχή και συγχρονως καθαρίζει κι ο χώρος.

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ποτέ δεν δένομαι με αντικείμενα. Χαρίζω ή πετάω. Δυο φορές το χρόνο κάνω εκκαθάριση αντικειμένων, ρούχων και φυσικά παιχνίδια των παιδιών. Ξέρεις πως κάτι που σε σένα ειναι περιττό, πόση χαρά δινει σε κάποιον που δεν έχει; Το ξέρω πως το ξέρεις γλυκούλα μου.
    Σήμερα έκανα αυτά ακριβώς που σου γράφω. Δυο τσάντες παιχνιδιών και άλλες δυο με ρουχα μου και άλλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιουμε/φοράμε. Τα δώσαμε σε μια οικογένεια που δυσκολεύεται με τρια παιδάκια!!! Αμα δεις τι χαρά έκαναν!!!
    Και βέβαια η ευτυχία βρισκεται στα απλά!!! Μια ζωή το πίστευα κ συνεχίζω να το πιστεύω.
    Στο νησάκι βλέπω να μεζευόμαστα πολλοί και θα πάψει να ειναι ήσυχο:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κι εγώ είμαι από αυτούς που δίνω, χαρίζω και δεν κρατάω κάτι πάνω από μερικούς μήνες (έτσι μπας και). Ωστόσο όλα αυτά για τα οποία μιλάς δεν είναι και απολύτως άχρηστα... εντάξει μην βρωμίσουμε κιόλας. Πάντως υπερκαταναλωτισμός ή μη, πριν μερικά χρόνια ζούσαμε και χωρίς κινητό, τώρα πια όχι... οπότε τελικά δεν ξέρω κατά πόσο είναι πολυτέλεια όλα αυτά... νομίζω ότι με τα χρόνια έγιναν ανάγκη. Οσο για το νησάκι... εγώ θα σου κρατήσω πάντως τον μικρό για μερικές μέρες,χιχι! Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όταν μετακομίσαμε στο σπίτι μας από το πρώτο σπίτι που μέναμε με τον άντρα μου δεν είχα ακόμα παιδιά...και καθώς κοιτούσα όλα αυτά τα πράγματα αναρωτιόμουν πως είχαμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε τόσα αντικείμενα ενώ είμασταν μόλις ένα χρόνο παντρεμένοι. Φαντάζεσαι τι γίνεται τώρα. Πλέον, και 2 παιδιά αργότερα, χαρίζω ότι δεν χρειάζομαι και είναι σε καλή κατάσταση, πετάω πολύ πιο εύκολα και νιώθω την ανάγκη να ξέρω ότι το σπίτι δεν έχει χιλιάδες άχρηστα πράγματα...
    Απλά και λίγα...αυτό χρειαζόμαστε. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου!
    Σου άφησα ένα βραβείο με πολύ αγάπη στο Blog. Όταν ξεμπερδέψεις πέρνα να το παραλάβεις...
    Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν αποφασίσεις τελικά να την κάνεις...πέρνα και από εμένα, μη με ξεχάσεις:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όπως σου έχω ξαναπει, τηλεπάθεια! ;) Επειδή κατά τα αλλα κι εγώ δεν μπορώ να πετάξω, έχω βρει όμως μια λύση για τα παιχνίδια. Κάθε τόσο μαζεύω και αποθηκεύω στο πατάρι μερικά. Όταν βαρεθούν αυτά που είναι κάτω, κατεβάζω κάποια και κρύβω κάποια άλλα. Είναι καλή μέθοδος, γιατί ενθουσιάζονται και πάλι, σαν να είναι καινούργια. Μόνο αυτό, γιατί κατά τα άλλα, δύσκολα να πετάξω πράγματα... Φιλάκια!! Το καλοκαιράκι κοντεύει, κι η θάλασσα μαζί!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ωπα Γεωργία! Ζείς στο σπίτι μου??? Αστα να πάνε....Να σκεφτείς παλιότερα είμουν σαν την Μόνικα απο τα Φιλαράκια, τώρα μάλλον θα στείλω αίτηση σε εκείνο το ριαλιτι που έρχονται σπίτι σου 2 Αγγλίδες καθαρίστριες να στο κάνουν ανθρώπινο...αχαχαχχαχαχα! φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου