Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, part 1

Ξεκινούν σιγά σιγά οι προετοιμασίες για τις γιορτινές μέρες κι ήδη μπαίνουμε στο κλίμα των Χριστουγέννων ξεκινώντας να διαβάζουμε ιστορίες που μας ταξιδεύουν στην πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Αγαπάμε τα βιβλία κι εμείς οι ενήλικες ευθυνόμαστε για το πόσο τα αγαπούν και τα παιδιά μας. Καθώς το βιβλίο για μένα είναι το ωραιότερο και το πιο διαχρονικό δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον προτρέπω όλους σας μαζί με ένα παιχνίδι που θα χαρίσετε σε κάθε παιδί να συμπληρώσετε μέσα κι ένα βιβλίο. 

Πρώτος και καλύτερος ο Καρυοθραύστης από τις εκδόσεις Μίνωας. Μια υπέροχη ιστορία της Γκρέις Μακαρόνε με υπέροχη εικονογράφηση της Σίλια Σόφρει. Νομίζω το απόλυτα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο 💖


Το κοριτσάκι με τα σπίρτα από τις εκδόσεις Μίνωας, κλασικό διαχρονικό παραμύθι που γνωρίζουν όλες οι γενιές. Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και η πιο χαρούμενη εικονογράφηση που έχω δει σε αυτό το παραμύθι μέχρι τώρα παρότι μελαγχολική η ιστορία του.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έκανε τσουχτερό κρύο. Το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα και το σκοτάδι σκέπαζε σιγά σιγά την πόλη. Ένα κοριτσάκι περπατούσε ολομόναχο στον δρόμο χωρίς σκούφο, χωρίς παλτό, ξυπόλυτο. Όταν κουράστηκε, κάθισε σε μια γωνιά, ανάμεσα σε δυο σπίτια, για να ζεσταθεί. Όμως έκανε τόσο κρύο, που χρειαζόταν μια φωτιά. Σκέφτηκε να ανάψει τα απούλητα σπίρτα της. Μα μέσα από τη φλόγα του καθενός ξεπηδούσε και κάτι άλλο… Κάτι χριστουγεννιάτικο, κάτι γιορτινό… Ώσπου…


Ρούντολφ το ελαφάκι του Ρόμπερτ Λ. Μέι από τις εκδόσεις Μίνωας. Το πιο γνωστό κι αγαπησιάρικο ελαφάκι που γνωρίζουν κι αγαπούν όλα τα παιδιά. Έχει μέσα του το φως, του Αϊ-Βασίλη είναι βοηθός. Με μια μυτούλα κόκκινη και λαμπερή το έλκηθρό του οδηγεί. Δες τη νύχτα της παραμονής τον ουρανό, αλλά μην πεις πουθενά το μυστικό.

Ο Ρούντολφ στη στέγη σου θα ’ρθει! Τι δώρο θέλεις; Κάνε μια ευχή. Τον Αϊ-Βασίλη θα οδηγήσει, το σπίτι σου με τη μύτη του θα φωτίσει. Και θα σου φωνάξει δυνατά: «Χαρούμενη, χρυσή Πρωτοχρονιά!».


Χιονομπαλού της Μάρω Θεοδωράκη από τις εκδόσεις Μίνωας, μια ιστορία που σου υπενθυμίζει πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις μέρες των γιορτών για να φανούμε χρήσιμοι, να είμαστε αληθινοί και να αποδεχόμαστε το διαφορετικό. 

Μέσα σ’ ένα χειμωνιάτικο απόγευμα μια νιφάδα μεταμορφώνεται σε μια αφράτη χιονόμπαλα. Όταν όμως ανακαλύπτει πως έχει αλλάξει, δύσκολα αποδέχεται τον καινούριο της εαυτό. Η Χιονομπαλού μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά παραμένει το ίδιο σημαντική στο ταξίδι της ζωής. Η καρδούλα της χαμογελάει μέσα στο φως των Χριστουγέννων και δυναμώνει όταν καταλαβαίνει ότι πια δεν είναι μόνη.


Για μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και για εμάς φυσικά, τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Τσαρς Ντίκενς από την γαλάζια βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μίνωας.


Οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Τσαρλς Ντίκενς δεν έχουν πάψει να γοητεύουν τους μικρούς αναγνώστες. Χιονοσκέπαστες στέγες, τζάκια που σκορπούν ζεστασιά, μαγεία. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μια μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στην πρώτη ιστορία ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι ένας δύστροπος, γκρινιάρης και πικρόχολος άνθρωπος, χωρίς φίλους. Δεν απολαμβάνει τα Χριστούγεννα και πιστεύει ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για όλους. Μια παγωμένη παραμονή Χριστουγέννων τρία Πνεύματα τον παίρνουν μαζί τους σε ένα απίστευτο ταξίδι για να του δείξουν πόσο λανθασμένη είναι η δυσάρεστη και κακότροπη συμπεριφορά του. Χάρη σε αυτό το μαγικό ταξίδι, ο Σκρουτζ μαθαίνει να αγαπά τα Χριστούγεννα αλλά και τους ανθρώπους γύρω του. Η δεύτερη ιστορία, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι μια τρυφερή ιστορία γύρω από τις σκέψεις και τις αναμνήσεις που φέρνει στον καθένα μας το λαμπροστόλιστο σύμβολο των Χριστουγέννων.

Τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, οι θρησκευτικές αναμνήσεις «ενός παπαδόπαιδου γεμάτου θύμησες, ενός συγγραφέα γεμάτου πίστη». Ανέμελα παιδιά, ψαράδες, γιαλοί και σοκάκια, εκκλησίες, μανιασμένα κύματα, γραφικά ξωκλήσια και ο συγγραφέας να αναζητά παντού τον άνθρωπο, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη απλότητα, ομορφιά και καλοσύνη. Τα πιο τρυφερά, τα πιο αγαπημένα διηγήματα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Διη­γήματα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, διασκευασμένα για παιδιά, σε ένα πανέμορφο γιορτινό βιβλίο.

Διαβάστε, κάνει καλό 💖

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία η συλλογή σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κλασικά χριστουγεννιάτικα παραμύθια δεν πρεπει να λείπουν απο τις παιδικές βιβλιοθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου