Το κρυμμένο ασβέστιο σε τρόφιμα

Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο πέρα από την ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, ελέγχει την πίεση και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Εντάξει, νομίζω πως όλοι ξέρουμε πως οι λευκές τροφές γάλα/γιαούρτι/τυρί/κρέμες κλπ. περιέχουν ασβέστιο. Γνωρίζουμε όμως από ποιές άλλες τροφές μπορούμε να το προσλάβουμε; Σε περιόδους νηστείας, δυσανεξίας στη λακτόζη ή γιατί απλά δεν μας αρέσουν τα γαλακτοκομικά η πρόσληψη ασβεστίου μειώνεται. Όχι πια.

Έλα! Πάμε να σου δείξω 5 καλές πηγές τροφών που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου.


1) Τα αμύγδαλα και τα καρύδια




Μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου μέσα σε ένα τόσο θρεπτικό σνακ. Εύκολο στην κατανάλωση και στην μετακίνηση αφού μπορεί πάντα να βρίσκεται στην τσάντα μας.


2) Τα μικρά ψαράκια που τρώγονται με τα κόκαλα.



Η Αθερίνα κι η σαρδέλα είναι από τις πιο καλές πηγές ασβεστίου καθώς τρώγονται ολόκληρα. Παράλληλα είναι από τις πιο θρεπτικές και φτηνές τροφές. Το ίδιο ισχύει για το χαβιάρι και τον σολωμό.


3) Τα ξερά σύκα




Άλλο ένα γευστικό, γλυκό και θρεπτικό σνακ εύκολο στην κατανάλωση και στην μεταφορά. Πολύ πρακτικό κολατσιό και για τα παιδιά στο σχολείο!


4) Το σπανάκι



Μια πράσινη τροφή που αγαπούν συνήθως τα παιδιά, αν κρίνω τουλάχιστον από τα δικά μου. Βραστό σπανάκι με λεμόνι, ωμό σπανάκι στην σαλάτα και σπανακόρυζο οι κυριότερες μορφές κατανάλωσης του.


5) Τα φασόλια



Οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες μαγειρεύουν μια φορά την εβδομάδα όσπρια και κάνουν πολύ καλά! Τα λευκά φασόλια είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου και πολλών άλλων θρεπτικών στοιχείων. Τρώμε φασολάδα λοιπόν ή προσθέτουμε μερικά βραστά λευκά φασόλια μέσα σε σαλάτες.

Tip: Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου ο οργανισμός χρειάζεται βιταμίνη D η οποία όμως βρίσκεται σπανιότερα στις τροφές από κάθε άλλη βιταμίνη. Μην αγχώνεσαι, η φύση έχει μεριμνήσει και για αυτό! Ένα μεγάλο μέρος από τις απαιτήσεις της καλύπτεται από τη συντιθέμενη στο σώμα του ατόμου με την επίδραση του ηλιακού φωτός.

Ω, τι ευλογία! Στην Ελλάδα έχει πάντα ήλιο!


# Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά 
στη στήλη μαμαδοblog του ΔΕΛΤΑmoms ΕΔΩ

Σχόλια

  1. χρήσιμες πληροφορίες για εμένα ,λίγο αδαής με αυτά....ειδικά για τα ξερά σύκα δεν το ήξερα και θα αρχίσω να τα χρησιμοποιώ για τα παμφάγα παιδιά μου ! Θα ήθελα να μάθω ( δεν γνωρίζω αν ήδη έχεις γράψει γι'αυτό ) τους συνδυασμούς τροφίμων που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση ασβεστίου ή σιδήρου ; πχ πάντα τρωγαμε τις φακες με φέτα και τελευταια έμαθα πως δεν πρέπει να τα συνδυάζω αυτά .
    Καλή συνέχεια και καλό καλοκαίρι να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσια χαίρομαι πολύ που σου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο. Έχω ήδη προγραμματισμένο ένα τέτοιο κείμενο για την απορρόφηση σιδήρου και φυσικά έχω αναφορές σε αυτό το κομμάτι στο βιβλίο μου που θα κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα.

      Διαγραφή
  2. Wow για τα καρύδια και τα αμύγδαλα το ήξερα αλλά εντυπωσιάστηκα με τα σύκα και το σπανάκι! Thanks for the info!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου