Διαβάστε στο παιδί σας! 3 αγαπημένα

Αν και τα βιβλία είναι παντός εποχής νομίζω πως τώρα που τα σχολεία έκλεισαν τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και ξεγνοιασιά. Έχουν χρόνο για μεσημεριανές ξάπλες με την μαμά να διαβάζει παραμύθια στα μικρότερα ή να διαβάζουν μόνα τους τα μεγαλύτερα - δίπλα με την μαμά που προσπαθεί να διαβάσει κι αυτή το δικό της βιβλίο 😉 Για αυτό το λόγο θα ήθελα με μεγάλη μου χαρά να αρχίσω να σας παρουσιάζω πιο συχνά τα βιβλία που επιλέγουμε κι αγαπάμε. 

"Βιβλία το καλοκαίρι σημαίνει να τα βάζω στη βαλίτσα των διακοπών μου ή να έχω μερικά στη γιαγιά και στον παππού τώρα που θα τους βλέπω πιο συχνά μιας που τελειώσαν οι δραστηριότητες μου κι ήρθε η ώρα της ξεκούρασης!"

Τρία αγαπημένα παιδικά βιβλία που διαβάζω στους γιους μου τα οποία έχουν χοντρό εξώφυλλο, περίπου 30 σελίδες το καθένα και φυσικά υπέροχη εικονογράφηση. 

1) ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ

Ηλικία 3-6 ετών



Σήμερα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε...τα χρειαζόμαστε, όμως, όλα όσα έχουμε;
"Θέλω κι άλλα...θέλω κι άλλα..." λέει κάθε τόσο ο Λεωνίδας κλαψουρίζοντας, έχοντας την απαίτηση να του δώσουν, ακόμη κι αν οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν έχουν. Ότι πρέπει για τον γιο μου δηλαδή που πάντα θέλει αυτό το κάτι παραπάνω χωρίς να σκέφτεται αν μπορούμε.



Τι γίνεται όμως όταν αυτή η αδυναμία δίνει τη θέση της στη δύναμη της φιλίας; 
Πόσο μπορεί να του αλλάξει τη ζωή ένας καινούριος συμμαθητής; Ένα βιβλίο για την φιλία και την πλεονεξία της Έλενας Νταβλαμάνου από τις εκδόσεις Μίνωας. Ένα βιβλίο για τη χαρά του να μοιράζεσαι.

2) ΣΤΑΣΟΥ ΣΤΟ ΜΠΟΙ ΣΟΥ

Ηλικία 4+



Η κυρία ψηλή και η κυρία κοντή μοιράζονται την ίδια αυλή. Αν και γειτόνισσες, δεν έχουν τίποτα κοινό! Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά από έναν καβγά ίδιο Βατερλό, έκοψαν και την καλημέρα! Μα όλα άλλαξαν όταν ήρθε στην πόλη τους το τσίρκο "πέρα ως πέρα"...



Ένα βιβλίο της Σοφίας Τσιάμη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος που μας έκανε να γελάσουμε πολύ αλλά και να διδαχτούμε μέσα από την πολύ ωραία εικονογράφηση πόσα μικρά μας χωρίζουν αλλά πόσα μεγάλα μας ενώνουν. Μια πολύ ωραία ιστορία για την ζωοφιλία.

3) ΜΕΛΙ...ΜΕ ΜΕΛΕΙ!

Ηλικία 6-12




Μια φορά κι έναν καιρό,
σ’ έναν τόπο κάπου εδώ,
είχαν όλα πρασινίσει,
είχαν όλα γλυκανθίσει
κι όµορφα µοσχοµυρίσει.

Μελισσούλες, µελισσάκια,
τόσο δα µικρά εντοµάκια,
πέταγαν ξετρελαµένα
κι απ’ τη φύση µαγεµένα
σ’ έναν όµορφο χορό,
γόνιµο και χαρωπό.

Μια παρέα µε πιτσιρίκους,
ξεχυθήκαν µες στους κήπους
κι όταν χόρτασαν την µπάλα,
είπαν να σταθούν µια στάλα.

Ήπιαν, έφαγαν, χαρήκαν,
µα στων µελισσών 
το µάτι µπήκαν,
γιατί κάτι δεν προσέξαν
και σε µπελάδες 
όλους µάς µπλέξαν...



Τόσα πολλά αστεία στιχάκια και τόσες πολλές μελισσούλες δεν έχω ξαναδεί! Όπως επίσης δεν έχω ξαναδιαβάσει βιβλίο που να εξηγεί με τόσο όμορφο τρόπο την αξία του μελιού και τον σεβασμό στη φύση, της Ζωής Θεοχάρη από τις εκδόσεις Λιβάνη.



Εσείς πως διαλέγετε ένα βιβλίο;

- Το παίρνω στα χέρια μου και κοιτάζω το εξώφυλλο
- Διαβάζω την περίληψη στο οπισθόφυλλο
- Το ξεφυλίζω,το διαβάζω λίγο και κοιτάζω τις εικόνες του
- Το μυρίζω

Σχόλια

  1. Νομίζω πως για να διαλέξω ένα παιδικό βιβλίο (για τις ηλικίες που απευθύνονται τα παραπάνω βιβλία) πρώτα διαβάζω την περίληψη, μετά κοιτάω τις εικόνες και αν έχω χρόνο το διαβάζω όλο στα γρήγορα.
    Kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου