Το Αγόρι με τη Βαλίτσα


Το πιο συγκλονιστικό βιβλίο που διάβασα ποτέ, θα τολμήσω να πω. Ίσως ακούγομαι γραφική αλλά έκλαψα την πρώτη φορά που το διάβασα. Το πιο σοκαριστικό όμως είναι πως έκλαψα περισσότερο την δεύτερη φορά που το διάβασα. Όταν το έκλεισα δεν ήξερα αν ήθελα να το διαβάσω στα παιδιά μου.

Πέρασαν δυο μέρες κι αυτό έμεινε εκεί στον πάγκο της κουζίνας να με κοιτάζει, το αγόρι με τη βαλίτσα με κοιτούσε επίμονα και παραπονεμένα. 

-Μαμά δεν θα μας διαβάσεις αυτό το παραμύθι;
-Δεν είναι παραμύθι ακριβώς αγάπη μου. Είναι μια ιστορία κάπως και ίσως αληθινή. Θυμάσαι που είχαμε μιλήσει για τα προσφυγόπουλα; Για εκείνα τα παιδιά που κοιμόντουσαν μέσα σε σκηνές στην βροχή και στο κρύο; Που τους είχες στείλει μερικά ρούχα και παιχνίδια σου;
-Ναι θυμάμαι.
-Για ένα τέτοιο αγόρι μιλάει αυτό το βιβλίο.
-Μαμά θέλω να σε ρωτήσω πρώτα κάτι πριν το διαβάσεις.
-Πες μου
-Το παιδί αυτό πήγε σε άλλη χώρα με τους γονείς του ή μόνο του; Γιατί αν πήγε μόνο του δεν θέλω να μου το διαβάσεις. Θα στεναχωρηθώ πολύ και θα κλαίω αν πήγε μόνο του. Μόνο του πήγε μαμά;



Και τότε χωρίς να θέλω πραγματικά άρχισα να διαβάζω δυνατά κι ο Παύλος με άκουγε κοιτώντας τις εικόνες και τότε η φωνή μου άρχισε να σπάει και σταμάτησα. Δεν θεωρώ πως είναι ένα παιδικό βιβλίο, πρέπει να διαβαστεί από ενήλικες.

Προτείνω να αγοραστεί από όλους, προτείνω να διαβαστεί από ενήλικους ξενοφοβικούς. Να διαβαστεί από εκείνους που στάθηκαν ενάντια στην προσφυγιά, ενάντια στους μετανάστες. Να διαβαστεί από γονείς που θα ραγίσει η καρδιά τους κι από εκπαιδευτικούς. 

Ένα υπέροχα συγκλονιστικό βιβλίο που μαθαίνει στους μεγάλους κυρίως τι σημαίνει προσφυγιά, τι σημαίνει να είσαι γονιός, τι σημαίνει να είσαι παιδί, τι σημαίνει αγάπη... Θες να το πάρεις στην αγκαλιά σου και να το σφίξεις με όλη σου την δύναμη. 



Το βιβλίο είναι διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Μάι Κένι και είναι εικονογραφημένο από τον Βασίλη Σελιμά.

Οι εκδόσεις Πατάκη προσφέρουν σε δυο τυχερούς αναγνώστες του 4 Seasons από ένα αντίτυπο.  Δεχόμαστε συμμετοχές από σήμερα Πέμπτη 2 Φλεβάρη μέχρι την Δευτέρα 13 Φλεβάρη τα μεσάνυχτα. Ο πρώτος νικητής θα κληρωθεί από το Instagram κι ο δεύτερος από το Blog. Αν οι νικητές είναι κάτοικοι Αθηνών θα παραλάβουν το δώρο τους από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη Ακαδημίας 65 ενώ αν μένουν στην επαρχία θα τους σταλεί ταχυδρομικώς.

Δηλώσεις συμμετοχής: 1) Στον λογαριασμό του 4 Seasons στο Instagram ΕΔΩ κάνοντας mention/tag κάποιον φίλο 2) Στο Blog συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα συμμετοχής. Υπάρχει η δυνατότητα διπλής συμμετοχής.


Σχόλια