Το αόρατο αγόρι


Μόλις ενημερώθηκα για τα νέα βιβλία του εκδοτικού οίκου Λιβάνη ήταν αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον αμέσως. Το αόρατο αγόρι είναι ο Τομ, κανείς ποτέ δεν τον προσέχει, ούτε σκέφτεται να τον συμπεριλάβει στην ομάδα του, σε παιχνίδι ή σε πάρτι γενεθλίων...

Η Trudy Ludwig είναι διεθνούς φήμης βραβευμένη συγγραφέας που ειδικεύεται στη συγγραφή παιδικών βιβλίων τα οποία βοηθούν τα παιδιά να αντεπεξέλθουν και να ενταχθούν στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές από εκπαιδευτικούς, οργανώσεις και γονείς, σε σχολεία και συνέδρια στις ΗΠΑ για το πάθος και την αφοσίωσή της στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας με την καλλιέργεια της φιλίας. Είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πρόληψης του Εκφοβισμού (International Bullying Prevention Association). 


Μόλις το έλαβα στα χέρια μου κάθισα αμέσως στον καναπέ και ξεκίνησα να το διαβάζω έχοντας στην αγκαλιά μου τα παιδιά μου. Ο Άγγελος κοιτούσε έντονα τις εικόνες και ο Παύλος έδειχνε να καταλαβαίνει. "Είναι κρίμα βρε μαμά.." Όταν τελείωσα την ανάγνωση τον ρώτησα αν έχει νιώσει ποτέ έτσι ή αν υπάρχει κάποιο παιδάκι στην τάξη του που είναι απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα παιδιά. Και κάναμε μια μεγάλη κουβέντα εκείνο το μεσημέρι κυρίως για το τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει κάποιον που νιώθει έτσι. Κι ήταν τόσο εποικοδομητική αυτή η συζήτηση!

Η Patrice Barton κατάφερε τόσο πετυχημένα μέσα από την εικονογράφηση της να δώσει έμφαση στα "ασπρόμαυρα" συναισθήματα του μικρού Τομ με αγαπημένη στιγμή την παρακάτω, με έκανε να βουρκώσω.



Ένα νέο παιδί έρχεται στο σχολείο, ο Λι, ο καινούριος μαθητής φτάνει κι ο Τομ είναι ο πρώτος που θα τον κάνει να αισθανθεί καλοδεχούμενος κι έχει έναν φίλο πλέον κι αρχίζει να "παίρνει" χρώμα επιτέλους!!!

Μια ευαίσθητη ιστορία που μας δείχνει πώς μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να διακριθούν σε μια ομάδα. Κάθε γονιός, δάσκαλος ή σύμβουλος που αναζητά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των «αθόρυβων» παιδιών θα βρει εδώ έναν πολύτιμο οδηγό.

Ένας από εσάς μπορεί να κερδίσει ένα αντίτυπο μετά από κλήρωση συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα η οποία θα δέχεται συμμετοχές μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου. Καλή επιτυχία!



# Ο διαγωνισμός έληξε και νικήτρια αναδείχθηκε η Μαρία Ανουσάκη.

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ για το δώρο. Ευαίσθητο και πονεμένο το θέμα που πιάνει το βιβλίο. Ακόμη και στα σχολεία που δεν υπάρχει πρόβλημα bullying, πάντα υπάρχει ένα παιδάκι που για χ, ψ λόγους το κάνουν πέρα. Και σχεδόν πάντα είναι θέμα σωστής καλλιέργειας των παιδιών από το σπίτι. Πόσο απαραίτητο να υπάρχουν σωστά "εργαλεία" για αυτή την παιδαγωγία... Ευχαριστούμε για την πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι τοσο δυσκολο για τα παιδια να ενταχθουν στο συνολο του σχολειου. Προσωπικα περισσοτερο χρονο αφιερωνω να μιλω με τις δασκαλες για τις σχεσεις τους με τα αλλα παιδια παρα για τα μαθηματα. Και τα βιβλία που μιλουν για τετοια θέματα ειναι πολυ σημαντικα γιατι ειναι μια ευκαιρία να συζητησουμε με τα παιδια και να μαθουμε πως νιωθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου