Αποφάσισα να μην ξανά πλύνω τα παιδικά μας ρούχα με ένα απλό απορρυπαντικό


Είμαι σίγουρη πως κάθε νοικοκυρά κάνει μια μικρή έρευνα για τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιεί και όσον αφορά την τιμή αλλά κυρίως όσον αφορά την σύσταση και την απόδοση τους. Για τις μαμάδες νοικοκυρές μικρών παιδιών θεωρώ πως επιβάλλεται μια τέτοια έρευνα κυρίως για το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούν για την πλύση των παιδικών ρούχων.

Φυσικά το έκανα κι εγώ αυτό με λάθος μου να σταματήσω τα παιδικά απορρυπαντικά όταν τα παιδιά μου έφταναν σχεδόν τα δύο έτη. Και λέω λάθος γιατί πριν λίγο καιρό ο μεγάλος μου γιος εμφάνισε κάτι ελαφρές κοκκινίλες στα χέρια του και η παιδίατρος μας ανέφερε πως μάλλον κάτι τον έχει ενοχλήσει δίνοντας βάρος στο απορρυπαντικό που πλένω τα ρούχα τους. Έτσι αποφάσισα να αρχίσω ξανά την χρήση παιδικού απορρυπαντικού και κυρίως υγρού θα πω εγώ.

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω σε βιβλία και φυσικά στο διαδίκτυο διάφορες μελέτες κι έρευνες που αφορούσαν το παιδικό δέρμα κι ανακάλυψα πάρα πολλά πράγματα που δεν γνώριζα. Η ουσία όλων αυτών είναι πως το παιδικό αλλά κυρίως μωρουδιακό δέρμα είναι τόσο ευαίσθητο κι "ανώριμο" που επιτρέπει στις τοξίνες και τα βακτήρια να διαπερνούν ευκολότερα μέσα από αυτό στον οργανισμό του και στα εσωτερικά του όργανα. Σχεδόν οτιδήποτε τοποθετήσεις πάνω στο μωρουδιακό/παιδικό δέρμα απορροφάται. Το ανοσοποιητικό αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών είναι "ανώριμα" κι αυτό σημαίνει πως το σώμα τους είναι γενικά λιγότερο ικανό να "σκοτώσει" τις τοξίνες. Η μεγάλη λοιπόν έκθεση του παιδικού δέρματος σε χημικά συστατικά μπορεί να προκαλέσει δερμικά αλλά και γενικά προβλήματα υγείας.

Το επόμενο βήμα ήταν να βρω το κατάλληλο για εμένα παιδικό απορρυπαντικό. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω κάποια προϊόντα από το ηλεκτρονικό κατάστημα E-YUP (σας τα είχα αναφέρει ΕΔΩ)  οπότε αποφάσισα να παραγγείλω την παιδική υγρή σειρά απορρυπαντικών TEO BEBE. Υγρό απορρυπαντικό TEO BEBE και συμπυκνωμένο μαλακτικό με εκχύλισμα λεβάντας που είναι η αγαπημένη μου μυρωδιά.


Και λέω ξανά υγρών απορρυπαντικών αφού μέσα στην έρευνα που έκανα διαπίστωσα πως η διαδικασία πλυσίματος που βασίζεται σε μεγάλες δόσεις επιθετικών συστατικών δεν ξεπλένεται καλά με αποτέλεσμα να αφήνει υπολείμματα στις ίνες των ρούχων. Δυστυχώς αυτά τα συγκεκριμένα συστατικά είναι μεγάλη πηγή αλλεργιογόνων, ξηραίνουν το δέρμα και προκαλούν κνησμό. Το αποτέλεσμα; Η ξηρότητα να μειώσει την προστατευτική λειτουργία του δέρματος και να επιτρέψει εύκολα την διείσδυση  βακτηρίων προκαλώντας εν δυνάμει βακτηριακές λοιμώξεις.

Αφού λοιπόν έβαλα ξανά μετά από τόσο καιρό το πρώτο πλυντήριο με παιδικά ρούχα κι έμεινα ευχαριστημένη από τους λεκέδες, από την απαλότητα τους και φυσικά το υπέροχο άρωμα τους εννοείται πως έκανα και το πείραμα μου. Έβαλα κατόπιν ένα άλλο πλυντήριο με μερικά δικά μας ρούχα, μερικές πετσέτες και ένα τραπεζομάντηλο κι εκεί πλέον επιβεβαιώθηκα! Για μένα αυτό ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση αφού περιείχε επίμονους λεκέδες από υπολείμματα φαγητών και κρασιού. Καλό tip θεωρώ για να τσεκάρεις αν ένα παιδικό απορρυπαντικό πέρα από την απαλή του σύνθεση και το άρωμα του είναι κι εξίσου δυνατό στους λεκέδες.

Ήθελα πολύ να σας μεταφέρω όλα αυτά που έμαθα χωρίς πολλούς επιστημονικούς όρους κρατώντας μόνο την ουσία. Πως όταν η διαδικασία πλυσίματος βασίζεται σε φυσικό υγρό σαπούνι τότε είναι πολύ κοντά στη φυσική δομή του σώματος χωρίς να προκαλέσει ξηρότητα, κνησμό ή αλλεργίες καθώς ξεπλένεται καλύτερα και μειώνονται τα υπολείμματα στις ίνες.

Σχόλια

  1. Γεωργία είμαι κι εγώ ευχαριστημένη από τα προϊόντα του E-yup! Τα δικά μου παιδιά βέβαια είναι λίγο μεγαλύτερα από τα δικά σου οπότε επιλέγω τα κλασικά απορρυπαντικά και μαλακτικά τους. Έχω κολλήσει με το πόσο όμορφα μυρίζουν και πόσο διαρκεί η μυρωδιά ακόμη και μέσα στα συρτάρια. Λατρεύω και τα μωρομάντηλα!
    kathy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κατερίνα! Κι εγώ με ότι έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα είμαι ευχαριστημένη και όσον αφορά την ποιότητα αλλά και την τιμή.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Μπορείτε παρακαλώ να μας παραπεμψετε σε σχετικές έρευνες; Καθώς και να μας πείτε τι διαφορετικό είχε το συγκεκριμένο απορυπαντικο που επιλέξατε; Έχω μικρό παιδί κι εγώ κι ενδιαφέρομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαργαρίτα! Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει τις έρευνες που έκανα διαδικτυακά, ειδικά αυτές του εξωτερικού, θυμάμαι όμως αρκετά άρθρα της Παιδιάτρου κι επιμελήτριας Α' παιδιατρικής κλινικής, παιδιατρικού κέντρου Αθηνών που αφορούν στο παιδικό δέρμα.

      Μπορείς να διαβάσεις κάποια στο paidiatriki.gr όπως πχ. αυτό http://www.paidiatriki.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=204&Itemid=249 αλλά και αυτό http://www.paidiatriki.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=206&category_id=29&Itemid=249

      Για να είμαι ειλικρινής δεν έκανα ανάλυση σε όλα τα παιδικά απορρυπαντικά, ούτε τα έχω δοκιμάσει δοκιμάσει όλα. Σε σχέση με αυτά που είχα δοκιμάσει ήδη μου φαίνεται καλύτερη και η ποιότητα του και η τιμή του. Μπορείς αν θες να ζητήσεις να σου στείλουν κάποιο δείγμα απλά να το δοκιμάσεις.

      Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  3. Γεωργία μου, υποφέρω από αλλεργίες από μικρό παιδί οπότε καταλαβαίνεις τι μπορεί να κάνω με τα αγόρια! Όταν σταμάτησα το αρκάδι και αυτό έγινε πολύ πρόσφατα δοκίμασα κι εγώ τα συγκεκριμένα προϊόντα μιας και χρησιμοποιούσαμε τις πάνες τους έτσι κι αλλιώς! Είναι πράγματι αξιόλογα! Θέλει προσοχή όπως πολύ σωστά έγραψες με τι φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά μας!Ελπίζω να είναι όντως μια καλή επιλογή!Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σε ευχαριστώ πολύ. Νομίζω γενικά πως δεν ταιριάζουν όλοι με όλα. Εγώ σε αυτό που ήθελα να δώσω έμφαση είναι να ψαχνόμαστε γενικά σε ότι αφορά τα παιδιά. Από φαγητά και ροφήματα μέχρι απορρυπαντικά!

      Διαγραφή
  4. Εγώ χρησιμοποιώ το proderm και είμαι ευχαριστιμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που είστε ευχαριστημένη. Το χρησιμοποιούσα κι εγώ στον μεγάλο μου γιο όταν ήταν μωρό.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος29/1/17, 8:52 π.μ.

    Εγώ τα χρησιμοποιώ ολα τα προιοντα 5 χρόνια τώρα μονο που μου τα στέλνουν απο το εξωτερικό και σε φτηνοτερεσ τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως εγώ προσωπικά τα έχω μάθει εδώ κι ένα χρόνο.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος29/1/17, 9:12 π.μ.

    Επίσης αν έχετε αμφιβολίες διαβάστε τα συστατικά τουσ και διαβάστε και τι γράφει στα συστατικά σε οτι κυκλοφορεί στα ελληνικα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Η μικρή μου είναι με πολλές αλλεργίες και είναι τα μόνα προϊόντα (ακόμα και το σαμπουάν) που δεν μας προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα.Εγώ χρησιμοποιο απο τα παιδικά προϊόντα στη ελληνική αγορά μονο 1κρεμα της frezyderm(για της μελανιές).Ακόμα και τα γάλατα της μικρής απο το εξωτερικό μου τα έστελναν -800 γρ.HIP bio για 12 ευρώ και εδώ στο φαρμακείο τα 400 γρ κοστίζει 28 ευρώ. Το γάλα για τησ Humana για γαστρεντερίτιδα εδώ κοστίζει 19 ευρώ (και κάτι ψιλά) και το ίδιο στο εξωτερικό κανει 5 ευρώ.Η κοροϊδίες στο εμπόρειο εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου