Ένας μαυροπίνακας στην κουζίνα μας!


Θυμάσαι που σου είχα πει πως είχε σπάσει ένα σωλήνας ύδρευσης και οι τοίχοι μου είχαν γίνει χάλια από την υγρασία; Θυμάσαι που επί ευκαιρίας ήθελα να κάνω και μια ανανέωση στο σπίτι μου; Ε, ευτυχώς οι Ασφάλειες Μινέττα κάλυψαν άμεσα όλη τη ζημιά, με αποζημίωσαν στο 100% κι έτσι ξεκινήσαμε τις αλλαγές πριν φύγουμε διακοπές.
Πέρα από τον τοίχο λοιπόν που είχε την υγρασία και διαλέξαμε ως νέο χρώμα το τσιμεντόχρωμα το οποίο είναι σούπερ χρώμα, φωτεινό και μοντέρνο ήθελα εδώ και πολύ καιρό να κάνω έστω ένα τοιχάκι του σπιτιού μας μαυροπίνακα. Έτσι επέλεξα τον στενό σχετικά τοίχο που βρίσκεται ανάμεσα στην κουζίνα και στο σαλόνι μου.

Ήμουν τρομερά ενθουσιασμένη για αυτήν την αλλαγή. Τον μαυροπίνακα πάντα τον αγαπούσα, πάντα μου έφερνε μνήμες παιδικές. Όμως τώρα, πέρα από το γεγονός πως ταίριαζε στο σπίτι μου τόσο όμορφα κι έδινε έναν ξεχωριστό τόνο είχα άλλον έναν λόγο που τον χρειαζόμουν. Την Α' δημοτικού και τον Παύλο! Σκέφτηκα πως με αυτόν τον τρόπο, παίζοντας δηλαδή "σχολείο" ίσως βοηθούσα τον μεγάλο μου γιο να κάνει ευκολότερα την επανάληψη της αλφάβητου και των μαθηματικών πράξεων κι όντως δεν έπεσα έξω! 
Τα παιδιά δεν κρατιόντουσαν μέχρι να στεγνώσει, το ότι θα μπορούσαν να γράψουν την επόμενη μέρα τους φαινόταν τόσο μακρινό! Πήγαμε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας κι αγοράσαμε πολύχρωμες κιμωλίες αλλά και σφουγγάρια με υπέροχα σχέδια και περιμέναμε καρτερικά την επόμενη μέρα.


Στην αρχή ζωγράφιζαν σε όλο το μήκος και πλάτος, πότε ξάπλωναν και πότε ανέβαιναν σε καρέκλες για να ζωγραφίσουν ακόμη πιο ψηλά κι όταν νύχτωσε κι αποκοιμήθηκαν ένας υπέροχος πίνακας στεκόταν στον παλαιά βαρετό μου τοίχο, ένας πίνακας με γλυκές παιδικές ζωγραφιές που δεν ήθελα να σβήσω με τίποτα!

Την επόμενη μέρα λοιπόν έγραψα την αλφάβητο, κεφαλαία και μικρά, και ξεκίνησα να τον ρωτώ πώς λέγεται το κάθε γράμμα. Αυτός φυσικά έκανε τον μαθητή μαζί με τον αδερφό του, καθόντουσαν στις παιδικές τους καρέκλες με τετράδια και μολύβια κι εγώ η δασκάλα. Είχε πραγματικά πολύ πλάκα μα κυρίως κατάφερα να απασχολήσω τον Παύλο για τον σκοπό που ήθελα περισσότερη ώρα από το να καθόμασταν πάνω από ένα τετράδιο ή βιβλίο γιατί σίγουρα θα βαριόταν.


Κι αφού λοιπόν έγινε η επανάληψη άρχισα να του γράφω δισύλλαβες λέξεις, απλές και μικρές κι άρχισα να του δείχνω τον τρόπο που ενώνουμε τον ήχο του κάθε γράμματος και διαβάζουμε. Πι και α μας κάνει Πα, έλεγα δυνατά σαν δασκάλα κι ο Παύλος επέμενε να διαφωνεί μαζί μου και να λέει πως Πι και α μας κάνει Πια!

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στους αριθμούς. Γέμισε ο πίνακας με πράξεις και για την ακρίβεια με προσθέσεις κι ο Παύλος σαν σίφουνας άρχισε να τις λύνει. Καλέ δεν τον προλάβαινα! Καλά λένε πως τα αγόρια έχουν έφεση στους αριθμούς. Και τώρα που είδα πως του αρέσει να καθόμαστε εκεί μπροστά του σίγουρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα μαθήματα εκεί, τουλάχιστον για όσο καιρό τον ιντριγκάρει.

Επόμενη χρήση η καταγραφή των σκορ σε επιτραπέζια παιχνίδια 😀


Και μια άλλη εξίσου όμορφη χρήση είναι την περίοδο των Χριστουγέννων όπου μαζί με τα παιδιά μου ζωγραφίζουμε και στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας κολλώντας πάνω του διάφορα χρωματιστά χαρτόνια.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Geo Lamprianidi (@4seasonswithgeo) στις

Πραγματικά το προτείνω ανεπιφύλακτα κι είμαι σίγουρη πως με μια γρήγορη ματιά στο χώρο σας θα βρείτε αμέσως το κατάλληλο σημείο. Αν πάλι αυτή η μαυρίλα σας ψυχοπλακώνει και δεν θέλετε να φαίνεται πολύ τότε έχω να προτείνω τον τοίχο που βρίσκεται πίσω από την πόρτα του παιδικού δωματίου η οποία είναι συνέχεια ανοιχτή 😉
Α και κάτι άλλο! Πέρα από την όμορφη πινελιά που δίνει στο σπίτι μας, πέρα από τα μαθήματα του Παύλου, εκεί γράφουμε τις ελλείψεις μας για το σούπερ μάρκετ και τα πρωινά σ' αγαπώ που δεν προλάβαμε να πούμε μεταξύ μας 💖

Σχόλια

  1. Τέλεια η ανανέωση! Ααααχ θέλω κι εγώ μαυροπίνακα τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνεις Βέρα μου, να κάνεις! Είναι απλά τέλειος και μαζί με τα μικρά έχω ξετρελαθεί κι εγώ :)

      Διαγραφή
  2. Φανταστικό έγινε Geo μου !! Και εγώ τον ζαχαρώνω ένα τέτοιου είδους τοίχο!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου εσύ με παρότρυνες άρα νομίζω πως ήρθε κι η σειρά σου!

      Διαγραφή
  3. τελειος ο πινακας!! με γεια οι αλλαγες.. Επισης να σου πω οτι ο Παυλος εχει δικιο!! Πι+α =πια !! Π+α =πα !! Θα του λες τους ηχους απο τα γραμματα και οχι τα ονοματα.. Αλλιως θα μπερδευτει.. Και στο σχολειο ετσι τα μαθαινουνε.. πολλα φιλια και καλη προοδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Γεωργία, ξέχασα να στο γράψω! Αυτό που λέει η Ελπίδα! ;)

      Διαγραφή
    2. Ελπιδάκι μου ευχαριστώ. Δίκαιο έχετε κι εσείς, δίκαιο κι εγώ, δίκαιο κι ο Παύλος :) γιατί για να ακουστεί η φωνούλα του Π θα ακουστεί που+α και τότε ο Παύλος λέει "πουά" χαχαχαχ οπότε δεν έχουμε σωτηρία :) θα το αφήσω πάνω στην κυρία του αυτό.

      Διαγραφή
  4. Πολύ καιρό τώρα θέλω κι εγώ να κάνω μαυροπίνακα! Είναι καταπληκτική ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνεις Μάρθα μου, είναι πανεύκολο και οικονομικό.

      Διαγραφή
  5. Λατρεύω μαυροπίνακα το ξέρεις! Άσε που θεωρώ ότι δεν μαυρίζει το χώρο, όταν τον τοποθετείς έξυπνα. Εμείς έχουμε στο παιδικό δωμάτιο και όλοι με έλεγαν τρελή πριν το δουν κι όταν το είδαν, όλοι έλεγαν πόσο φωτεινό δωμάτιο είναι! :D Βρίσκω τέλειο, ότι τον βάλατε κοντά στην κουζίνα. Μπράβο Γεωργία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Σοφάκι, συμφωνώ μαζί σου. Αν τον τοποθετήσεις έξυπνα αλλάζει το χώρο σου κι αν όχι τον "φωτίζει" εγώ θα πω τον "τονώνει" :) φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ μου άρεσε ο μαυροπίνακας...θέλω και εγώ !!! Να σε ρωτήσω όμως κάτι ,δε γεμίζει λίγο σκόνη από τις κιμωλίες;Θυμάμαι στο σχολείο πολύ σκόνη είχαμε από τον πίνακα ρε παιδί μου και αυτό με προβληματίζει κάπως...Μπορώ να κάνω όμως τοίχο-πίνακα για μαρκαδόρους (whiteboard) ;) Καλά να περνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κωνσταντίνα! Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν γεμίζουμε σκόνες. Εννοείται πως όσο γράφεις με κιμωλία τρίβεται και πέφτει όχι όμως στο πάτωμα αλλά στο σοβατεπί οπότε κάθε φορά που τελειώνουν με την ζωγραφική ή τα μαθήματα τους μπορείς με ένα μωρομάντηλο, με ένα βιτέξ ή μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα να το μαζέψεις. Τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω :) όσον αφορά τον πίνακα με μαρκαδόρους δεν γνωρίζω αλλά φαντάζομαι πως απλά αγοράζεις τον πίνακα και τον κρεμάς στον τοίχο. Πάντως οι κιμωλίες είναι μία πολύ safe επιλογή καθώς ακόμη κι αν ξεφύγουν από τον πίνακα δεν μπορούν να λερώσουν ιδιαίτερα τους υπόλοιπους τοίχους τουλάχιστον σε σχέση με τους μαρκαδόρους.

      Διαγραφή
  7. Τέλειο τέλειο τέλειο!! Ως γνωστό λατρεύω τον μαυροπίνακα και έχουμε βάλει στις πόρτες στις ντουλάπες των παιδιών!! Δοκίμασε τους μαρκαδόρους υγρής κιμωλίας, δεν κάνουν σκόνη, αλλά το μόνο μείον ίσως ότι αν τους αφήσεις πολύ ώρα στεγνώνουν και δεν βγαίνουν εύκολα. Επίσης, για πολυχρωμία, υπάρχουν πολλά χρώματα μαυροπίνακα πέραν του κλασσικού!! Μπράβο για την επιλογή σας!! Είναι υπέροχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάλη μου δεν τους γνώριζα τους μαρκαδόρους υγρής κιμωλίας και με έβαλες σε περιέργεια. Ναι κι ο πράσινος είναι ωραίος αλλά πρέπει να ταιριάζει και στο σπίτι σου ανάλογα με τα υπόλοιπα χρώματα. Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  8. Super ιδέα! Θα την πω στην κόρη μου που έχει δυο κουκλίτσες στο δημοτικό.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το πεις! Τα κορίτσια θα ξετρελαθούν, είμαι σίγουρη :)

      Διαγραφή
  9. Να ξερες πόσο καιρό έχω σταμπαρει να κάνω έτσι έναν τοίχο στην κουζίνα η το παιδιμο δωματιο ! Ειδικά για πρωτακια ειναι οτι πρεπει. Απ οτι βλέπω το διασκεδαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι κάντο είναι πανεύκολο! Εμείς σήμερα κολλήσαμε και πλαστελίνες πάνω φτιάχνοντας ανθρωπάκια, δεντράκια κλπ. κι αυτό είναι το πιο υπέροχο από όλα πως δεν λερώνεται ο τοίχος όσο κι αν προσπαθείς :)

      Διαγραφή
  10. Κλαίω με το "που+α=πουά" που έγραψες πιο πάνω!!!! αχαχαχα!!!!
    Τέλεια η ιδέα του μαυροπίνακα!!!
    Πιο παλιά εγώ είχα έναν κανονικό στο στούντιο ηχογράφησης...
    Φιλί γλυκό σε εσένα και στα μπουμπούκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά φιλιά γλυκιά Συριανή χαχαχα κι εγώ κλαίω!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία ιδέα ο μαυροπίνακας. Και χρήσιμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tέλειος ο πινακας σας!
    Θα κάνετε το μάθημα παιχνίδι, τι ποιο τέλειο!
    Αν και θα σας τα πει η δασκάλα σας θα στο πω και εγώ. Δε λέμε πι δε λέμε που. Επίσης δε βάζουμε το και στη μέση...
    Π α = πα τ α = τα Ισα που βγαίνει η φωνή μας στα σύμφωνα. Λεμε πως φωνάζει το γραμματάκι, τη φωνούλα του.. Τα ονόματα τους (των γραμμάτων) τα μαθαίνουμε στο τέλος. Πρώτα μαθαίνουμε πως φωνάζουν....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχη ιδέα και εγώ το εχω σκεφτεί αλλά για το δωμάτιο του. Δεν κάνει ομως βαβούρα κατω; Εγώ εναν μικρό εχω στην κουζίνα κ απο κάτω γίνεται παντα της τρελής!! Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου με πλαστικές κιμωλίες βάφετε; Εγώ πραγματικά μόνο το σοβατεπί καθαρίζω.

      Διαγραφή
  14. πολύ ωραια ιδεα!!! αρχισα να ψαχνω τοιχο για βαψιμο...χε χε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αλεξάνδρα μου βάψε τον και θα με θυμηθείς :)

      Διαγραφή
  15. Super η ανανέωση του σπιτιού σας Γεωργία μου! Κι η ιδέα του μαύρου πίνακα εξαιρετική! Τώρα που το σκέφτομαι θα ταίριαζε άψογα και στο δικό μου σπίτι....χμμμμ! Το μόνο που με προβληματίζει βέβαια, είναι η σκόνη που θα δημιουργείται με το σβήσιμο!!! Εσύ πώς την παλεύεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου αλήθεια σου λέω δεν βγαίνει πολύ σκόνη με τις πλαστικές κιμωλίες κάνε το και θα δεις!

      Διαγραφή
  16. Υπέροχη ιδέα! Μου αρέσει γιατί είναι για όλες τις δουλειές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου