Η ιδέα του εαυτού μας

via
Είναι σημαντικό για την ζωή μας να κατανοήσουμε την ευθύνη που έχουμε για αυτήν. Πολλές φορές οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν την αιτία της θλίψης τους σε γεγονότα και ανθρώπους, ενώ πρέπει να κατανοήσουν πλήρως την ευθύνη που έχουν για την δική τους ζωή.

Είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι για την στάση μας και την συμπεριφορά μας απέναντι στα γεγονότα. Εμείς οι ίδιοι δίνουμε πολλές φορές στον εαυτό μας συγκεκριμένους ρόλους και αν δεν συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας αυτοί οι ρόλοι θα μας ακολουθούν για πάντα (είτε μας αρέσει, είτε όχι).

Οι ρόλοι αυτοί είναι η προσωπικότητα μας. Η άποψη που έχουμε σχηματίσει για τον εαυτό μας αντανακλάται σε κάθε μας πράξη. Η αποδοχή του εαυτού μας και των ατελειών μας, η αυτοεκτίμηση μας θα μας προσφέρει ψυχική ευημερία και την ικανότητα να μπορέσουμε να αποκτήσουμε υγιή σχέση με τους άλλους.
via
Για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει πρώτα να αδειάσεις από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Τι σημαίνει αυτό;

Η προσωπικότητά μας είναι ένα προστατευόμενο μέρος.

Γεννιόμαστε και διαμορφώνουμε τον κόσμο μας ανάλογα με το περιβάλλον μας. Οι φόβοι μας, οι ανησυχίες μας, ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται και πολλές φορές δεν ξέρουμε ποιοι πραγματικά είμαστε γιατί έχουμε μάθει να είμαστε αυτό που μας είπαν ότι είμαστε.

Πολλές φορές πρέπει να γυρίσουμε πίσω εκεί που ξεκινήσαμε, να θυμηθούμε κάθε λεπτομέρεια της παιδικής μας ηλικίας για να συμπληρώσουμε το παζλ του εαυτού μας. Να πετάξουμε τα περιτυλίγματα, όλα αυτά που μας λένε ποιοι είμαστε κι ύστερα από το μηδέν να ανέβουμε ξανά την σκάλα της ανακάλυψης του εαυτού μας.

Όσο αναπτύσσεσαι σαν άνθρωπός, τόσο εγκαταλείπεις την ιδέα του δομημένου εαυτού σου, που πολλές φορές μοιάζει να είναι εγκλωβισμένος σε αυτήν την ιδέα. Το να εγκαταλείψεις ότι γνωρίζεις για τον εαυτό σου, σου προκαλεί μια αβεβαιότητα, η οποία σε φοβίζει.

Αλλά θα προχωρήσεις, κι ύστερα θα καταλάβεις ότι ο πόνος και η χαρά σου είναι δική σου ευθύνη, και όχι του κόσμου. Η ανακάλυψη του εαυτού μας θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε κίνητρα συμπεριφοράς και να αποκτήσουμε μια ισορροπημένη προσωπικότητα.


Υπογράφει η Ψυχολόγος Ειρήνη Τσανικίδου
Απόφοιτος Ψυχολογίας Πάντειου πανεπιστημίου

Σχόλια

  1. Τελικά όλα βασίζονται πάνω στην αυτοεκτίμηση και στην αυτοπεποίθηση που έχουμε! Πολύ σημαντικό! Ευχαριστούμε πολύ την ξαδέρφη σου για τις όμορφες και απλές πληροφορίες...είναι κάτι σαν υπενθύμιση προς όλους εμάς! φιλάκια Γεωργία μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου