Τα δικά μας υγιεινά - αλμυρά σνακ για το σχολείο

Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί με αυτά κι οι δικοί μας φόβοι, το άγχος και το πρωινό ξύπνημα. Τελικά εμείς οι γυναίκες είμαστε τρελές, από τη μία παρακαλάμε να ανοίξουν τα σχολεία για να βρούμε την ησυχία μας κι από την άλλη όταν το παιδί βρίσκεται στο σχολείο μας λείπει αφάνταστα και τα μάτια μας παρκάρουν στο ρολόι τοίχου για την ώρα που θα σχολάσει. Φέτος ο Παύλος μου πάει στο νηπιαγωγείο και μάλιστα στο ολοήμερο τμήμα. Για μένα αυτό ήταν μεγάλη αλλαγή. Το γιατί έγκειται αρχικά στην υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά κυρίως στην δημόσια. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τώρα δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα η προετοιμασία διατροφής του παιδιού καθώς στους ιδιωτικούς σταθμούς ακολουθείται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα φτιαγμένο από ειδικούς, το οποίο αλλάζει ανά εβδομάδα και μήνα. 

Φέτος πρέπει να ετοιμάζω το πρωινό του, το κολατσιό του αλλά και το μεσημεριανό του. Κι αυτό ξέρεις φαίνεται απλό κι αστείο όσο το παιδί είναι σπίτι γιατί έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα στα φρούτα που θέλει εκείνη τη στιγμή ή να σου πει σήμερα έχω όρεξη για μπιφτέκι και να του ψήσεις ένα. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει αυτή η διαδικασία να γίνει από το προηγούμενο βράδυ; Το άγχος μου μεγάλο, πρέπει να βρω το κατάλληλο πακέτο, να καλύψω όλα του τα γούστα, να συμπεριλαμβάνει κάτι αλμυρό αλλά και κάτι γλυκό, να είναι θρεπτικό κι εύκολο στο πακετάρισμα!  

Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω κάποια από τα δικά μας αλμυρά σνακ καθώς κι ένα πρόγραμμα διατροφής για το σχολείο και όχι μόνο. Ως διατροφολόγος αρκετές φορές έχω αντιμετωπίσει την άρνηση παιδιών κι εφήβων στην ενσωμάτωση κάποιου υγιεινού σνακ στο σχολείο. Τα μόνα τρόφιμα που ήθελαν να καταναλώνουν ήταν αυτά που πουλούσε το κυλικείο. Και μόνο στην ιδέα να φάνε σε κάποιο διάλειμμα φρούτο τους έκανε να βγάζουν καπνούς από την ντροπή τους! Άλλη μια λάθος συμπεριφορά που χρεώνω στους γονείς. 


Τοστ, το κλασικό 


Είναι πλέον το πιο συχνό κολατσιό και δικαιολογημένα αφού υπηρετεί και την τέρψη και την θρέψη. Χορταίνει, προετοιμάζεται γρήγορα και μετακινείται εύκολα. Καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού αφού αποτελεί ένα πλήρες γεύμα (υδατάνθρακας, πρωτεΐνη, λίπος). Προτείνω για αλλαντικό γαλοπούλα, τυρί και πάντα κάποιο λαχανικό μέσα, ίσως λίγη ντομάτα, ένα φύλο μαρουλιού ή λίγη ρόκα.

Καρότο, το παρεξηγημένο

 Μια φορά θυμάμαι όταν ο Παύλος πήγαινε παιδικό σταθμό του είχα βάλει για κολατσιό δυο καρότα τα οποία όταν τα είδε η κυρία του παραξενεύτηκε τόσο πολύ που η στάση της αυτή τον έκανε να ντροπιαστεί και τελικά να μην τα φάει! 

Ένα κολατσιό που αγαπώ ιδιαιτέρως, στο σπίτι το κόβω σε sticks με ξύδι. Ο γιος μου τα καταβροχθίζει :) Ενδεικτικά βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην καθαρή όραση. Συνοδεύει ίσως κάποιο τοστ ή μασουλιέται αντί φρούτου.

Αυγό, το σούπερ


Βράστε καλά ένα αυγό, τοποθετείστε το σε ένα μικρό μπολάκι με λίγο αλάτι και πιπέρι ενδεχομένως κι ορίστε! Μόλις δώσατε στο παιδί σας μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας => δύναμη => μυικός ιστός. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε κάποιους ο κρόκος έχει περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με το ασπράδι. Για αυτό το λόγο καλό είναι να φαγωθεί ολόκληρο. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι το ασπράδι έχει καθαρή πρωτεΐνη ενώ στον κρόκο συνοδεύεται από λίπος.

Ντομάτα, η ντροπαλή


Είμαι σίγουρη πως είπες: "Ντομάταααα;;;; " Ναι καλέ, ντομάτα! Πλυμένη καλά, κομμένη στα τέσσερα με λίγο αλατάκι ή και χωρίς. Μπορεί να συνοδεύει κάποια άλλη τροφή όπως το αυγό που προανέφερα΄, μπορεί να ζευγαρώνει με ένα κομμάτι φέτα ή λίγο ανθότυρο ως σαλάτα, να βρίσκεται μέσα στο σάντουιτς του παιδιού ή γιατί όχι να φαγωθεί σκέτη στη θέση του φρούτου. Εγώ πάντως μικρή έτσι την έτρωγα την ντομάτα, αντί φρούτου 




Όσον αφορά στο κυρίως γεύμα εδώ θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία που χαρακτηρίζεται ως μεσογειακή διατροφή. Ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια, λαχανικά. Θέλω να πιστεύω πως όλοι πάνω σε αυτήν βασιζόμαστε κι οργανώνουμε τα ψώνια και τα μαγειρέματα της εβδομάδας, αν πάλι όχι ξεκινήστε. Δώστε την ενέργεια, την ευεξία και την υγεία στην οικογένεια σας.

Δευτέρα - Κοτόπουλο με ρύζι


 Χωρίς πέτσα φυσικά, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, μπαχαρικά και μουστάρδα. Και ποιος δεν αγαπάει το κοτόπουλο; Πρωτεΐνη, σύμπλεγμα βιταμινών Β, φώσφορο, κάλιο είναι λίγα από αυτά που θα εισχωρήσουν στον οργανισμό του. Φθηνό, εύκολο και γρήγορο μαγείρεμα.

Τρίτη - Μακαρόνια με κιμά


 Το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών, όλων των εποχών. Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, προσφέρει άμεσο κορεσμό κι ήρεμο ύπνο! Πρωτεϊνη, βιταμίνη C, λυκοπένιο, βιταμίνη E και μαζί με σαλάτα αντιοξειδωτικά φουλ.

Τετάρτη - Φακές


 Μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε σίδηρο. Ένα γνωστό μυστικό είναι πως για να απορροφηθεί ο σίδηρος αυτός - ο μη αιμικός δηλαδή - θα πρέπει το στομάχι να βρίσκεται σε όξινο PH. Αυτό σημαίνει βιταμίνη c κι αυτό σημαίνει ντομάτα και καρότο μέσα στις φακές. Το δικό μας μυστικό είναι ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι ή γιατί όχι ένα πορτοκάλι μετά το γεύμα ;)

Πέμπτη - Ψάρι με πατάτα


Για το σχολείο φυσικά κι ενδεικνύονται ψάρια χωρίς κόκαλα. Φιλέτα όπως γλώσσα, βακαλάος, πέρκα. Για την ιστορία, το μάτι του ψαριού, αυτή η μικρή μπαλίτσα περιέχει άφθονο φώσφορο κι όταν ήμουν μικρή ο μπαμπάς μου μας παρότρυνε να το φάμε κερνώντας μετά παγωτό!

Παρασκευή - Σπανακόρυζο


Το σπανάκι το λατρεύει ο γιος μου. Κάθε φορά που αγοράζω από την λαϊκή και το βλέπει στο ψυγείο αρχίζει :"Μαμάαα πότε θα βράσεις το σπανάκι;;;;;" Φυσικά το τρώμε κυρίως ως σαλάτα. Καθώς το σπανάκι περιέχει αρκετή ποσότητα σιδήρου θα ακολουθήσουμε τον κανόνα που ανέφερα. Πάντα κάτι όξινο μαζί! Στην προκειμένη ταιριάζει απόλυτα το λεμόνι. Λίγες σταγόνες δίνουν όλη την δροσιά και την έκσταση.

Υ.Γ: Θα προτιμούσα να είχα δικό μου φωτογραφικό υλικό, για αυτό υπόσχομαι να επαναληφθεί παρόμοια ανάρτηση :) Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμη.

Σχόλια

  1. Ποσο χαιρομαι που αυτα ακριβως φτιαχνουμε κι εμεις! Ακριβως το ιδιο θεμα με το ολοημερο εχω κι εγω φετος κι ειναι αληθεια ενα ακομα αγχος. Ευχαριστουμε πολυ για ολες τις ιδεες! :-)καλη αρχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ωραίες προτασεις Γεωργια μου!! Θα τις χρειαστω κι εγω μιας και ο Νικολας θα ξεκινησει παιδικο και θα πρεπει να του ετοιμαζω το φαγητο του!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίες οι ιδέες σου!!! Αλλά μάλλον είσαι τυχερη γιατί ο γιος σου τρώει! Εμένα (σαν παιδάκι) εάν μου έβαζες κάτι από τα παραπάνω μάλλον θα το έβλεπες πίσω το μεσημέρι! Καλά ειδικά με τις φακές!

    Πάντως αυτό που λες με το κυλικειο έχεις απολυτο δίκιο. Θυμάμαι σαν παιδί όταν μου έδινε η μαμά μου κάτι σπιτικο μαζί μου στο σχολείο ντρεπόμουν πάρα πολύ να βγάλω το αλουμινόχαρτο και να το φάω. Νόμιζα ότι αυτό πλέον έχει αλλάξει...Από ότι βλέπω και στη δουλειά παίζει πολύ τάπερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως πλεόν αυτό που ανέφερες με τη δουλειά και τα τάπερ γίνεται κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης. Παντρεύτηκες; Τι θα γίνει με σένα; Φιλιά πολλά κοριτσάρα!

      Διαγραφή
    2. Οχι ακόμα... Αλλά κοντεύω!!! Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμες οι προτάσεις σου Γεωργία και πολύ σωστή η παρατήρησή σου σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, για τις οποίες τις περισσότερες φορές υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι γονείς! Δεν πρέπει να αποτελεί ντροπή το φρούτο ή το λαχανικό ως σνακ, αλλά επιλογή πρώτη για μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή! Σε ευχαριστούμε για τις ιδέες!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιότατες οι ιδέες σου, Γεωργία! Καλή αρχή και καλή δύναμη σας εύχομαι! Κόλλησα στην δασκάλα, που της παραξενοφάνηκε το καρότο, πόσο νούμερο;;;; :)))) Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απορώ και εγώ με την δασκάλα που της φάνηκε περίεργο το καρότο.... τελοσπάντων! Γεωργία τέλειες οι ιδέες σου και μπορώ να σου πω είναι το πλάνο διατροφής (με ελάχιστες διαφοροποιησεις) που κάνω και εγώ σπίτι. Μπράβο κοριτσάκι μου και σούπερ οι ιδέες για κολατσιό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφες οι προτάσεις σου
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ΣΚ τι τρώμε Γιωργίτσα? Χαχα! Σούπερ! Γέμισα ευεξία που σε διάβασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα όλα τα ανθυγιείνά φυσικά! Πίτσες, σουβλάκια, γαριδάκια χαχαχαχαχ Πλάκα κάνω ε, μην παίρνετε θάρρος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα κορίτσι και καλή σχολική χρονιά.
    Δε ξέρεις πόσο με στεναχωρεί να βλέπω παιδιά στο σχολείο να κρατάνε για πρωινό γαριδάκια. Μάλιστα πολλά τα τρώνε πριν καν μπούμε για μάθημα, στις 8 το πρωί. Μαζί με Fanta .
    "Κυρία η Fanta είναι πορτοκαλάδα, είναι υγιεινή...
    Ενα δυο περιστατικά θα σου πω....
    Μαθήτρια 6 ετών έρχεται σχολείο με κάτι σκούρο στο παγουρίνο. Ρωτάω και ακούω την απάντηση.
    Κόκα κόλα έχει ...Ναι το ξέρει η μαμά , η μαμά τη βάζει γιατί μου αρέσει.
    Κάναμε ολόκληρη κουβέντα εκείνη τη μέρα. Την επόμενη κράταγα και σχετικά παραμύθια. Φτιάξαμε τις επόμενες μέρες και την κ Καλή Διατροφή , την κ. Κακή διατροφή κτλ
    Περνάμε οι μέρες και μαζί κάθε μέρα ερχόταν η κόκα κόλα με τα γαριδάκια ( στα γαριδάκια είχε ποικιλία, μια δρακουλίνια, μια πιτσίνια)
    Μετά απο μέρες μου λέει η μικρή "Η μαμά είπε πως αν κάνετε ποτέ παιδιά να μη τους δίνετε κόκα κόλα"

    Θύμωσα, τσατίστηκα, στεναχωρήθηκα. Θα είναι ειλικρινής και θα σου πω πως αρχικά σκέφτηκα "Τι θέλω και μιλάω, δικό της είναι το παιδί" Μετά όμως όχι δε μπορούσα. Και φάγαμε πρωινό μέσα στην τάξη , έδινα αυτοκόλλητα σε όποιον είχε σωστό πρωινό ( εντάξει ίσως δεν ήταν και τόσο σωστό) . Θυμάμαι να τα βλέπω να τρώνε φρούτα και να τους λέω "Πω πω σήμερα ήσασταν τέλειοι στα μαθήματα. Καλέ τι φάγατε το πρωί;"

    Εκείνο το παιδί με την κόκα κόλα δε το κέρδισα ευτυχώς όμως ολοι οι άλλοι γονείς με στήριξαν και με ευχαρίστησαν.

    Περιστατικό 2ο
    Κάθε χρόνο απο εκείνη τη χρονιά τρώμε πρωινό στην τάξη . Μαζί και εγώ. Δημητριακά , γάλα, στίβουμε χυμό, φρούτα, ξηρούς καρπούς κτλ.
    Ο κανόνας είναι ένας. Κρατάω κάτι υγιεινό. Οποιος κρατάει κάτι άλλο θα το φάει το διάλειμμα όχι μέσα στην τάξη.
    Αρκετά παιδιά έρχονται με κρουασάν, τυρόπιτα ( έτοιμη οχι σπιτική ) λουκανικοπιτάκια λέγοντας "η μαμά είπε πως είναι υγιεινά"

    Φέτος έχω Β τάξη και θα αναλλάβω πρόγραμμα για τη διατροφή, Αν έχεις καμιά καλή ιδέα, ένα παραμύθι, κάποιο βιντεάκι ο,τιδήποτε μπορεί να μου φανεί χρήσιμο ,μπορείς να μου πεις;
    Θέλω να αλλάξω την εικόνα που βλέπω αυτές τις μέρες. Γαριδάκια, πατατάκια κτλ

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννα μου για ακόμη μια φορά θα σου πω πόσο, μα πόσο χαίρομαι όταν μου αφήνεις σχόλιο! Πόσο σημαντική δουλειά κάνεις και πόσο σωστή κι ακέραιη είσαι στα πιστέυω σου. Σε ευχαριστώ για κάθε τόσο ουσιαστική παρέμβαση στο 4 Seasons With Geo. Ανπομονώ κάθε φορά να ακουστεί η εμπειρία σου!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ!!! Εάν κάνω παιδί θα ψάξω να βρω που είναι η αννα δασκάλα και θα της το πάω ....

      Διαγραφή
    3. Αθήνα είπες Αθήνα είμαι. Ευχησου τωρα και για τη μετάθεση και μετά θα βρούμε και το σχολείο. Εχουμε 7 χρόνια μπροστά μας :-)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου