Φτου ξελευτερια!


Ήταν την Παρασκευή 24 Γενάρη στις 7:30 το πρωί όταν μας άφησε το ταξί στην είσοδο του Έλενα. Εγώ με διαστολή 4, τρομοκρατημένη κι αγχωμένη κι ο Θοδωρής χλομός με τη βαλίτσα μου στο ένα χέρι και το"μαγικό" χαρτάκι στο άλλο. Με προετοίμασαν σε ένα χώρο λίγο "κρύο" κι απρόσωπο αλλά ευτυχώς ήταν το μόνο σημείο του μαιευτηρίου που με έκανε να νιώσω έτσι. Οι υπόλοιποι χώροι ήταν φιλόξενοι, ζεστοί, με ανθρώπους που σου χαμογελούσαν και σου έσφιγγαν το χέρι, με ανθρώπους που σε έκαναν να νιώσεις ασφάλεια , σου έδιωχναν το άγχος, δεν ξέρω πως αλλά σαν να ήταν οικογένεια μου, σαν να τους ήξερα χρόνια, ένιωσα άνετα και οικεία. Ο Θοδωρής πάντα δίπλα μου, να μου σφίγγει το χέρι και να μου δίνει δύναμη που πραγματικά τον είχα τόση ανάγκη και χαιρόμουν απίστευτα που το ζούσαμε για δεύτερη φορά μαζί όλο αυτό. Γεννάμεεεεε!



Οι πόνοι δυνάμωναν κι ήταν αβάσταχτοι , μαρτύρησα χωρίς επισκληρίδιο. Για να αναστηθείς όμως πρέπει να σταυρωθείς πρώτα. Αξίζει τον κόπο, αξίζει κάθε λεπτό, κάθε εικόνα, κάθε φράση που βγάζεις απο το στόμα σου εκείνη την ώρα. Όταν αντίκρισα το μωρό τα ξέχασα όλα, μα το θεό όλα... Ήταν καλά το παιδί μου, ήταν άρτιο και τόσο όμορφο! Οι αδερφές μου μόλις με είδαν διέκριναν μια ηρεμία και μια λάμψη στο πρόσωπο μου, ήταν αυτό, η ανακούφιση... Πήγα στο δωμάτιο χαρούμενη, ανακουφισμένη, έκανα μπάνιο, έφαγα παστίτσιο κι αυτό ήταν! Ναι geo τα κατάφερες! Αυτό ήταν, τελείωσε! Χαλάλι όλη αυτή η ταλαιπωρία, όλη η στεναχώρια, οι αϋπνίες, το κλάμα, η κατάθλιψη, η αγωνία...ξέχασε τα όλα!

Σε λατρεύω, σε λάτρεψα από την πρώτη στιγμή, δεν χορταίνω να σε κοιτώ, δεν χορταίνω να σε μυρίζω, ναι είχε δίκαιο η φίλη μου Άννα που σε χαρακτήρισε "αγγελικό μωρό".


Τις μέρες που θα καθόμουν στο μαιευτήριο φανταζόμουν πόσο πολύ θα μου έλειπε ο Παύλος κι έλεγα πως θα έριχνα μαύρο δάκρυ. Αναρωτιόμουν πως θα μπορούσα να αγαπήσω κάποιον άλλο πέρα απο αυτόν. Κατά ένα περίεργο τρόπο αυτό δεν συνέβη. Αφενός γιατί ήξερα πως περνά καλά με παππουδογιαγιάδες και ξαδέρφια κι αφετέρου γιατί μου πήρε τα μυαλά το νέο μέλος. Ο Παύλος την ίδια μέρα το απογευματάκι με επισκέφθηκε ενθουσιασμένος, φωνάζοντας αδερφούλη μου, μωράκι μου, τον κρατούσε, τον χάιδευε, γελούσε, ανέβαινε στο κρεβάτι μου κι ανυπομονούσε να του αλλάξουμε πάνα και να γυρίσουμε όλοι μαζί σπίτι. Όταν τον αντίκρισα μου φάνηκε τεράστιος, σχεδόν γίγαντας. Τον παρατηρούσα...πόσο μεγάλο κεφάλι έχει, τα χέρια του, ψυχή μου μεγάλωσες!


Οι μέρες κυλούσαν βασανιστικά αργά, σε αντίθεση με τη γέννα του Παύλου που φοβόμουν να γυρίσω σπίτι, τώρα δεν κρατιόμουν, ήθελα να μπω στο σπίτι μου όσο πιο σύντομα γινόταν. Το ίδιο πρωί του γυρισμού, λίγο πριν πάρουμε εξιτήριο, τηλεφωνώ στο γιο μου για μια καλημέρα πριν πάει σχολείο.

-Μαμά όταν γυρίσω απ' το σχολείο θα είσαι σπίτι με τον αδερφό μου;
-Ναι αγάπη μου
-Μου το υπόσχεσαι;
-Ναι μωρό μου
-Μαμάααααα
-Τι;
-Μη ξαναφύγεις ποτέ!
-Στο ορκίζομαι!



Το ίδιο απόγευμα και βράδυ χωρίς να δω κάτι περίεργο στη συμπεριφορά του γέμισα ενοχές, ένιωθα πως θα εκραγώ, με έτρωγε μέσα μου κάτι...Τον πρόδωσα! Ναι, αυτό ακριβώς νιώθω, σαν να τον έχω προδώσει συναισθηματικά κι αυτός φαινόταν σαν να μην έτρεχε τίποτα, σαν να μην πείραξε κανείς την απέραντη προσοχή που του είχαμε και το απόλυτο δόσιμο, ακόμη και στα υλικά αγαθά όπως το οτι απο εδώ και πέρα θα πρέπει να μοιράζεται ας πουμε το δωμάτιο του. Άραγε πόσο αληθινό είναι όλο αυτό; Πόσο θα διαρκέσει; Τον αγκαλιάζω σφιχτά, τον φιλάω, "Παύλο θέλω να ξέρεις κάτι, να ξέρεις πως σε αγαπάω πιο πολύ απο το μωρό". Με κοιτά κατάματα και μου απαντά επικριτικά: "Μαμά θέλω να αγαπάς το ΙΔΙΟ και το μωρό!"



Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία απο το να κρατάς στα χέρια σου αυτό το πλάσμα που μεγάλωνε μέσα σου, στα σπλάχνα σου. Κλαίω απο χαρά κι ευχαριστώ το θεό και το σύμπαν που συνωμότησε στην γέννηση αυτού του παιδιού δίνοντας μου την απαραίτητη δύναμη , φωτίζοντας με να πάρω την σωστή απόφαση, την απόφαση ζωής.

Θα δανειστώ μια έκφραση που άκουσα χθες στην εκπομπή Πρωταγωνιστές, "Εγώ το έκανα αυτό; Νιώθω σαν σούπερ ήρωας!"


Σχόλια

  1. Αχ βρε Γεωργία! ΑΧ! Δεν είναι συγκλονιστικό? Σούπερ ήρωας δεν λες τίποτα! Λίγο ακόμα και θα την ράψω πάνω μου την ρημάδα. Ρούφηξε κάθε στιγμή τους. Περνάνε γρήγορα οι στιγμές και εκείνα μεγαλώνουν με το ανοιγοκλείμα του ματιού μας. Να χαίρεσε τα δύο αγγελάκια σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/2/14, 7:17 μ.μ.

    Να τους χαίρεσαι Γεωργία μου! Πόσο τρυφερά λόγια, πόσο μοναδικές στιγμές! Κι αυτό το αγόρι σου το μεγάλο, με έλιωσε με τα ραβασάκια αγάπης. Να είστε γεροί και χαρούμενοι!
    Πολλά φιλιά :)
    Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να χαίρεστε το νέο μέλος, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και τ' αντράκια σου Γεωργία μου!
    Χαίρομαι πολύ που όλα πήγαν καλά και το μόνο που απόμεινε είναι μια πελώρια ευτυχία!
    Να σας ζήσουν!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εισαι σούπερ ήρωας, σούπερ μαμά και σούπερ άτομο! Όσο σκέφτομαι τι πέρασες ... Δεν το χωράει ο νους! Χίλια μπράβο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι τόσο μα τόσο χαρούμενη για εσάς κοριτσάκι μου! Κάθε μέρα σε σκέφτομαι, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ! Αυτό το μωράκι ήρθε να συμπληρώσει την οικογένειά σας και να πολλαπλασιάσει την ευτυχία σας. Είδες τελικά; Η αγάπη δεν μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται! Η φωτογραφία με τα πατουσάκια είναι φοβερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σας ζήσει κοριτσάκι μου! Να είναι γερό, τυχερό κι ευτυχισμένο το μωράκι σας! Να είσαστε πάντα ευτυχισμένοι! Σε φιλώ γλυκά! Ααα και δυο ζουμερά φιλάκια στις τέσσερις πατουσίτσες που ποζάρουν παιχνιδιάρικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο περίμενα αυτή σου την ανάρτηση! Να σου ζήσει Γεωργία το αγοράκι σου, να είναι γερός καλότυχος και όλοι μαζί ευτυχισμένοι να προχωράτε! Καλό σαραντισμό και με το καλό όλα κοριτσάρα! Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος5/2/14, 9:21 μ.μ.

    Να σας ζήσει το μωράκι! Από δω και πέρα εύχομαι μόνο ευτυχίες και γέλια, κι αγκαλιές και συνωμοτικά πειράγματα, και παιχνίδια και τρεχαλητά, και γέλια, είπα; Και πολλά γέλια!!! Να σου ζήσει, να κρατήσεις αυτή την απίστευτη ευτυχία όσο πιο πολύ μπορείς μέσα σου! Καλωσήρθε στο σπιτικό σας, είσαι πολύ τυχερή και μπράβο σου που ο Παύλος είναι τόσο ώριμο παιδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλω να με αγαπάς το ίδιο κι όχι περισσότερο! Μετάφραση...αντέχω να με μοιράζεσαι γιατί κι εγώ πια σε μοιράζομαι...κι αφού το αντέχω εγώ πρέπει να το αντέχεις κι εσύ μανούλα...Το μεγάλο σου παιδί είναι θαύμα. Τον μεγάλωσατε καλά και νιώθει ασφαλής. Αγάπη μου να είσαι πάντα τόσο ήρεμη κι ευτυχισμένη. Το αξίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε, λοιπόν ο Παύλος σου είναι ένα πολύ σοφό παιδί που ξέρει να αγαπιέται και να αγαπά...και αυτό οφείλεται σε σας...μπράβο σας!!
    Να σας ζήσει το μωράκι....να είναι πάντα γερό και καλότυχο και να χαίρεστε την όμορφη οικογένειά σας!!
    Απόψε μαζί σου, με τη δική σου εμπειρία, με πήγες πολύ πίσω...να είσαι καλά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα περιέγραψες ακριβώς όπως τα έζησα! αυτό το φευγιο που με έπιασε να φυγω απο το μαιευτηριο να παω στο σπίτι μου μαζί με το μωρό και με το κοριτσάκι μου! Τι ατελειωτες και ανεξίτηλες στιγμές!
    Να τα χαίρεσαι και τα δυο τα μικρά σου αντράκια και να ναι πάντα γερά! Και έχει δίκιο το παιδί: να τα αγαπάς και τα δυο το ίδιο και να το λες! Κάτι ήξεραν οι παλιοί που έλεγαν πως οποιο δάκτυλο και να κόψεις το ίδιο πονάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να σας ζήσει Γιωργίτσα!! Τυχερό παιδί που ήρθε σε με τέτοια αγαπημένη οικογένεια.. Τυχεροί κι εσείς που είναι γερός και θα σας ολοκληρώσει!!! πολλά πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφα λόγια... αλλά μπροστά στο θαύμα της ζωής μόνο όμορφα λόγια μπορεί κανείς να πει! Να σου ζήσουν τα παιδάκια σου να είναι γερά και ευτυχισμένα και εσείς να τα καμαρώνεται και να τους χαρίζεται την αγάπη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να σας ζήσει κοπέλα μου.Να είναι γερά πάντα και τα δύο.Κι εσείς επίσης για να τα φροντίζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χαίρομαι πολύ για εσάς. Δεν ξέρεις πόσο. Όλα όσα περιγράφεις είναι τόσο ανθρώπινα.Με συγκίνησες πολύ. Να σας ζήσει κοριτσάρα μου και ναι! Είσαι super ήρωας !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. να σας ζήσει!Χάρηκα πολύ που όλα πηγαν καλά! φιλάκια πολλά στον Παυλίτο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλώς τον δεχτήκατε!
    Καλή αρχή και καλή δύναμη για την περίοδο της λοχείας!
    Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά.
    Ζήσε τις στιγμές τώρα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεωργία μου να σου ζήσει το μωράκι σου και να χαίρεσαι πια και τα δύο τα παιδάκια σου! Η συμπεριφορά του Παύλου σου με έκανε πραγματικά να δακρύσω... Έυχομαι να είσαστε πάντα καλά και ευτυχισμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να σας ζήσει!!! Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά!!! Να γεμίσεις και τον μπέμπη και τον Παύλο με χίλια φιλιά... Μη κλέψεις... Τα ίδια και στους δύο...Σε φιλώ μανούλα στο τετράγωνο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να ζήσει... να ζήσετε και να το ζείτε !!! Ευτυχισμένη μανούλα με τέτοιο σοφό παιδί που έχεις μεγαλώσει... τι προτυπο για τον μικρό αδερφό...! Να προσέχεις για λίγο ακόμα και μετά.... Βγες έξω με τους άντρες σου και απόλαυσε τη ζωή !!!
    Υ.Γ. : Να δεις εμένα πόσο μεγάλος μου είχε φανεί ο μικρός μου όταν τον είδα μετά από πέντε ημέρες!!! Ξέρεις εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να σας ζήσει!!!!Γερό παιδί να είναι και τυχερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. να σας ζησει κοριτσακι γλυκο.μολις ειδα την αναρτηση.να ειστε καλα και ευτυχισμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι ευχάριστα νέα είναι αυτά!!!Να σας ζήσει Γεωργία μου,να είναι γερός και δυνατός!Το μικρό-μεγάλο αγόρι σου είναι τόσο ώριμο,δέχτηκε τον αδελφό του με τόσο αγάπη!!Πολλά φιλιά και καλή δύναμη από δω και πέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να είστε γεροί κι αγαπημένοι όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να σου ζήσει και να έχετε υγεία.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να σας ζήσει!!
    Να είναι γερός, καλότυχος και γελαστός!!
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος6/2/14, 7:39 μ.μ.

    καλημέρα.....ειλικρινα διαβαζω κ κλαιω από συγκινηση,τα εζησα βλέπεις κ εγω τοσο προσφατα......με την διαφορα ότι η μικρη μου ελενιτσα εβγαλε πολύ ασχημη προσαρμογή.......κ εκει να δεις εγω κλαμα,αισθανόμουνα ότι της εκανα το μεγαλυτερο κακο,ειμουνα γεματη τυψεις.......τωρα πια αν ξεχασει να φιλησει το μωρο πριν το σχολειο,γυριζει πισω ολη την σκαλα,την φιλαει και φευγει μετα......είναι τοσο λεπτα ζητήματα,αλλα τα παιδακια μας είναι αστερια.......Αγαπη μου να σου ζησουν τα αντρακια σου και φροντισε σιγα σιγα να ηρεμησεις γιατι αυτό που περασες σε ολη σου την εγκυμοσυνη ηταν κατι παρα πολύ δυσκολο και εισαι πολύ γενναια μαμα....αυτό εχω να σου πω........ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ......φιλισε μου τα αστερια.....να εισαστε παντα υγιεις κ ευτηχισμενοι......τα φιλια μας...... Τούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γεωργία μου...χάθηκα τελείως απ τον blog-o-κόσμο!!!Χαίρομαι τόσο πολύ και συγκινήθηκα κιόλας...Να σου ζήσει το μωράκι!!!Έτσι χαρούμενη και ευλογημένη να είναι η ζωή σου κοντά στους υπέροχους άντρες σου!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κοριτσάκι μου! Ο,τι και να σου πω ξέρω οτι η ευτυχία σου είναι ατελείωτη. Μεγάλωσε η οικογένεια σου και ο Παύλος σου έγινε μεγάλος αδερφός, μεγάλος! Πω πω πρέπει να είναι συγκλονιστικό να βλέπεις το μικρό σου μέσα σε μια στιγμή μεγάλο! Το μωράκι σου θα γεμίσει μωρουδίλα το σπίτι και εσύ θα είσαι γεμάτη απο αγκαλιές. Σε φιλώ και να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σας ευχαριστούμε όλους μέσα απο την καρδιά μας, είμαστε σίγουροι πως με τόση θετική ενέργεια και με τόσες ευχές πως όλα θα πάνε καλά. Εχετε δείξει τρομερό ενδιαφέρον για αυτό το παιδί κι αυτό μας δίνει δύναμη και κουράγιο, να είστε όλοι καλά με υγεία, υγεία, υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πόσο τρυφερή ανάρτηση γλυκό μου κοριτσάκι. Και αυτές οι φωτογραφίες με τα πατουσάκια και τα χεράκια τους. Απίστευτες!!
    Να σας ζήσει ξανά και ξανά ο μικρός μπεμπάκος και να είναι γερός και αληθινά ευτυχισμένος!!! Αλλά και αυτός ο μοναδικός μεγάλος αδελφός να παραμείνει πάντα ένα τόσο καλό, δοτικό και καλόψυχο παιδάκι!!!
    Σας εύχομαι παντοτινή ευλογία και ευτυχία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σχεδόν κλαίω!!! Να σας ζήσει το μωράκι!! Να είναι πάντα χαμογελαστό και καλά!
    Να σας ζήσει και αυτό το υπέροχο, "μεγάλο" σας αγόρι!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα, Γεωργία, να σου ζήσει το "αγγελικό μωρό" σου, να είστε όλοι μαζί ευτυχισμένοι! Ο Παύλος σου είναι πανέξυπνος και ορθώς σε διόρθωσε, πως θέλει να τον αγαπάς το ίδιο όπως και το μωρό!!! Έτσι είναι το σωστό ε? Μια μάνα ξέρει να αγαπά απεριόριστα... Καλώς σε βρήκα! Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος8/3/14, 7:21 μ.μ.

    ...στις δική μου μεγάλη κόρη λέω πάντα πως την άγαπώ όσο και την αδελφή της απλά 3,5 χρόνια περισσότερο...τόσο απλό και αληθινό!
    να είσαι πάντα καλά με τα παιδάκια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος28/3/14, 12:09 π.μ.

    Πόσο όμορφα φαίνονται όλα αυτά που γράφεις και πόσο τρυφερές φωτογραφίες. Με κάτι τέτοια εμείς οι μικρές μη μαμάδες φοβόμαστε λιγότερο τη μέρα που θα κάνουμε μωράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου