Μήνυμα ελήφθη


Με τη θρησκεία έχω μία ιδιαίτερη σχέση, λίγο περίεργη ίσως, λίγο περίπλοκη. Ανήκω σε μία οικογένεια (βασικά ο πατέρας μου κυρίως και το σόι του) πολύ θρησκευόμενη. Συγκεκριμένα ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο. Από πάντα που τους θυμάμαι σταυροκοποιόντουσαν, νήστευαν, πήγαιναν συνέχεια στην εκκλησία που τύχαινε να βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι μας και φυσικά όλοι ήταν ευπρεπώς ενδεδυμένοι. Σαν ήμουν μικρή δεν μπορούσα να καταλάβω το μέγεθος της πίστης τους, μα μου φαινόντουσαν πολύ καλοί άνθρωποι. Ο μπαμπάς μου με τραβολογούσε στην εκκλησία, μου φορούσαν μαντήλι και μακριά φούστα κι εγώ καθόμουν σε μια γωνιά έχοντας το μυαλό μου πάντα αλλού. Μάλλον ποτέ δεν συγκράτησα τα λόγια του παπά που άκουγα πολλάκις, αν και θα μπορούσα να τα είχα μάθει απ' έξω κι ανακατωτά.

Καθώς μεγάλωνα κι έχοντας πλέον τη δική μου κρίση άρχισα να απομακρύνομαι λίγο από αυτό το χώρο. Σχόλια και παρατηρήσεις για τα την ενδυμασία μου, για τη στάση του σώματος μου ή ακόμα για τη φασαρία που έκανε ο γιος μου τροφοδοτούσαν άσχημα κι αρνητικά συναισθήματα τα οποία χαλούσαν τη διάθεση και την ηρεμία που μου πρόσφερε ο χώρος αυτός.

Παράλληλα ποτέ δεν έκατσα να ψάξω τι είναι σωστό και τι λάθος. Αν το ένιωθα θα έμπαινα σε οποιοδήποτε εκκλησάκι έβρισκα μπροστά μου χωρίς να ασχοληθώ με το αν είναι παραδείγματος χάρη καθολικό. Σημασία έχει για μένα αυτό που νιώθω. Ο Θεός είναι ένας, ένας για όλους. Για μένα είναι εκεί πάντα, δεν χρειάζεται να τον ψάχνω κάθε Κυριακή στις εκκλησιές. Τι νόημα θα είχε άλλωστε αν σηκωνόμουν αρχικά απο αγγαρεία μετά το ξενύχτι του Σαββατόβραδου ή μετά απο μια πολύ κουραστική εβδομάδα; Τι νόημα θα είχε να μείνω δυο ώρες εκεί (οι μισοί απο αυτούς που θα με δουν σίγουρα θα βρουν κάτι για να με κρίνουν), να ακούσω πέντε ψαλμωδίες και να ανάψω δυο κεράκια; Δεν είναι καλύτερα να πάω στο μοναστήρι της Κερατέας, να κάτσω εκεί ψιλά στο μπαλκονάκι και να προσευχηθώ μέσα στη φύση κοιτώντας τη θάλασσα; Που θα ηρεμήσω καλύτερα; Που θα συγκεντρωθώ; Κι αν δεν το κάνω συχνά πλέον είναι επειδή δεν βρίσκω το χρόνο, μα κοίτα κλείνω το μάτια ακόμη και δω και σε νιώθω πλάι μου.

Για να λέγεσαι καλός χριστιανός, δεν σημαίνει απαραίτητα νηστείες κι εκκλησιασμούς. Για μένα σημαίνει καλός άνθρωπος. Να αγαπάς τους γύρω σου, να συγχωρείς, να μην κρατάς κακία, να μην (κατα) κρίνεις, να προσφέρεις, να μην κάνεις κακό. Να είσαι δίκαιος και να λες την αλήθεια. Ναι ίσως με την επίσημη έννοια του όρου να μην είμαι καλή χριστιανή, δεν νηστεύω, δεν εκκλησιάζομαι, δεν ακολουθά πιστά αυτά που υποστηρίζει η θρησκεία μας, όμως προσπαθώ κάθε μέρα να είμαι καλός άνθρωπος. Κι αυτό μου φτάνει.

Πριν περίπου ένα μήνα, ένα περιστέρι πρόλαβε κι έφτιαξε μισή φωλιά πάνω στα απλωμένα βρεγμένα ρούχα μου. Μένουμε εδώ πέντε χρόνια και πρώτη φορά βλέπω περιστέρι στο μπαλκόνι μου... Δίστασα αλλά τελικά κατέστρεψα τη φωλίτσα που φαντάζομαι με πόσο κόπο είχε φτιάξει και μάζεψα τα ρούχα. Ο γιος μου είχε θυμώσει βλέποντας με κι εγώ άρχισα να εκνευρίζομαι γιατί το περιστέρι δεν έλεγε να φύγει παρ' όλο που ο Θοδωρής έβαλε δυο σιντί να κρέμονται στο μπαλκόνι. Κι όσο περνούσαν οι μέρες και το περιστέρι επέμενε τόσο μαλάκωνα κι εγώ κι άρχισα να πιστεύω πως κάτι θέλει. Ναι κάτι θέλει σίγουρα. Κι εκεί που πλέον άνοιγα κάθε πρωί το μπατζούρι με την αγωνία να το δω ξαφνικά μια μέρα εξαφανίστηκε κι έτσι ξεχάστηκα κι εγώ...

Μα να που πριν δυο μέρες, την ίδια σχεδόν στιγμή που έμαθα ένα συγκλονιστικό νέο, το περιστέρι ήρθε κι έκατσε πάνω στο κάγκελο ακριβώς δίπλα στο παράθυρο μου και τη στιγμή που σκέφτηκα κάτι σαν "που χάθηκες εσύ;" παράλληλα συνειδητοποίησα πως τελικά αυτό ήθελε από μένα, ήρθε να μου φέρει τα νέα!

(Εσυ τι λες; Αποτρελάθηκα;)

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/6/13, 4:51 μ.μ.

    Τώρα ρωτάς??
    Τρελή ήσουν από τότε που σε γνώρισα...
    Όλα για κάποιο λόγο γίνονται σε αυτή τη Ζωή.
    Εξάλλου άδικα τα λένε τα περιστέρια ταχυδρομικά??
    Πάντα νέα φέρνουν και μάλιστα τα καλύτερα!!
    Σ αγαπώ πολύ zoze μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεωργία μου η προτελευταία παράγραφός σου τα λέει όλα και ταυτίζομαι απόλυτα με αυτό το θέμα!
    Όσο για το περιστέρι.. ναι τίποτα δεν γίνεται τυχαία! Αρκεί να μπορέσουμε να δούμε τα μηνύματα που μας στέλνει το σύμπαν!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αποτρελάθηκες! αυτό θα συμβει σε λιγο καιρό, το έχω δεδομένο! απλά αυτά τα συγκλονιστικά νέα μόνο κάτι τόσο άσπιλο και αγνό όσο ένα περιστέρι μπορούσε να τα φέρει!
    Μόνο καλά νέα να χεις πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι στην πρώτη κατηγορία, αυτή του πατέρα σου, με το παλαιό και εμείς.
    Όχι από πάντα, μετά από αναζήτηση της αλήθειας καταλήξαμε εκεί πριν 15 περίπου χρόνια.
    Πριν ήμουν εκεί που είσαι τώρα, έφερνα τον Θεό στα μέτρα μου κι έλεγα (και πίστευα) όλα όοα λες...
    Ομως τον Θεό δεν πρέπει να τον φέρνεις στα μέτρα σου, πρέπει να προσπαθείς να "ανέβεις" ένα μικρό σκαλοπάτι προς Εκείνον...
    Να "ανεβαίνεις" εσύ,όχι να κατεβάζεις Εκείνον.
    Τέλος πάντων, θεωρώ το θέμα παίρνει πάρα πολύ συζήτηση και πως ο καθένας κάνει τις επιλογές του τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε χωρίς απαραίτητα να συμφωνούμε.
    (Διαφορετικές απόψεις κάποιας που υπήρξε και άθεη!)
    Σε φιλώ "-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιοι λένε ότι τα πουλιά που έρχονται στο σπίτι μας είναι ψυχές ανθρώπων που αγαπάμε και που έχουν φύγει από κοντά μας και έχουν κάτι να μας πουν...ελπίζω το μήνυμα που σου έφερε το περιστεράκι να ήταν πολύ ευχάριστο Γεωργία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. με τα περιστέρια εχω ιστορια και εγω...ενα περιεργο πραγμα..σαν να με προειδοποιούσαν για κάτι. ΦΟΒΕΡΟ! Οσο για την εκκλησία και τα σχετικά, την θρησκεία και την πίστη την κουβαλάς μέσα σου. Το να είσαι καθως πρέπει που τρεχει απο εκκλησία σε εκκλησία και κάνεις νηστεία αλλα καταβάθος να είσαι ενας υποκριτής που απλά τα κάνεις απο "χρεος" ...εχει αξία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωωωωω τι νέα κορίτσι!! Μήπως τίποτα ωραία όπως της Ταλιμπανούλας;;;;; Εεε;;;; Μακάρι μόνο τέτοια χαρούμενα να σου φέρνουν τα περιστέρια... ότι και να είναι πάντως χαίρομαι κι εγώ με τη σειρά μου!! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι βέβαια! Η φωλιά πουλιών σε σπιτικό σημαίνει καλή τύχη και δεν την χαλάμε ποτέ! Προχθές σ ένα φιλικό σπίτι είδαμε χελιδονοφωλιά και ένας φίλος έλεγε πως αυτό σημαίνει επίσκεψη από πελαργό μέσα στον χρόνο. Αλλά καλύτερα να μας τα πεις εσύ τα νέα αν είναι αυτά!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με την θρησκεία, μεγάλωσα ορθόδοξη, από φίλους γνώρισα κι άλλες θρησκείες, στο πανεπιστήμιο διδάχθηκα βουδισμό, το αποτέλεσμα να τις βλέπω όλες με σεβασμό, όλες με κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο χωρίς να ακολουθήσω καμιά ιδιαίτερα. Όπως εσύ Γεωργία είμαι ικανή να μπω σε όποιον οίκο θεού που καλύπτει τις ανάγκες μου, ακόμα και στο σπίτι μου, αυτός είναι ο δικός μου θεός, να με δεχτεί και να με αγκαλιάσει παντού.

    Όσο για τα μαντάτα των πτηνών, έχω κι εγώ εμπειρία, και δεν είναι επειδή αυτό θέλω να πιστέψω, μου έχουν δώσει να καταλάβω ότι κάποια ψυχούλα κάνει την παρουσία της.

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχουν σημασία οι θρησκείες μια και όλες άλλα εξυπηρετούν κατά βάση και όχι τον άνθρωπο και την ανάγκη του..ίσα ίσα πατάνε πάνω στην ανάγκη του να πιστέψει..
    Ο Θεός είναι μέσα μας και απουσιάζει από πολλούς θρησκευόμενους...οπότε μαζί σου κι εγώ κι εύχομαι το περιστέρι να σου έφερε καλά νέα!!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή κάτι σαν αυτό που όταν μας ρωτάει κάποιος "κι εσύ που το ξέρεις;;;;", κι εμείς απαντάμε "μου το είπε ένα πουλάκι...." !!!!! Κοριτσάκι μου, σου εύχομαι από εδώ και πέρα, μόνο χαρούμενα νέα να σου φέρνουν, άνθρωποι και πετούμενα, και όνειρα και τα πάντα. Γιατί είσαι το καλύτερο παιδί και το αξίζεις!!!! Σ' αγαπώ πολύ - πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σου εύχομαι τα καλύτερα!!!!!
    Για το θέμα της θρησκείας συμφωνώ σε όλα μαζί σου!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάλι στο εξοχικό που έκαναν φέτος τα χελιδόνια δεν την χάλασα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραία τα είπες και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνώ απόλυτα στο θέμα της θρησκείας. Και εγώ πηγαίνω όταν το αισθάνομαι και όχι επειδή πρέπει. Θεωρώ πως οι εκατοντάδες ώρες στην εκκλησία δεν σε κάνουν καλό Χριστιανό αλλά οι πράξεις και οι σκέψεις σου.
    Το περιστεράκι είμαι σίγουρη πως είναι μεταφορέας καλών μαντάτων!!! άλλωστε ένα τόσο γλυκό πλάσμα σαν και σένα μόνο όμορφα πράγματα πρέπει να ακούει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και για εμένα "Καλός Χριστιανός, σημαίνει "Καλός άνθρωπος..." Όσο για το Περιστέρι, από προσωπική εμπειρία να ξέρεις πως είναι σημάδι για κάτι καλό! Και εγώ προσωπικά πιστεύω στα σημάδια... και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με όσα γράφεις στην προτελευταία παραγραφο θα συμφωνήσω απόλυτα Γεωργία μου!
    Κι' εγώ αυτό θεωρώ, για την ώρα σημαντικό για μένα και αυτό με γεμίζει, να βοηθάω όταν μπορώ και όσο μπορώ όποιον με χρειάζεται. Αν δεν μπορώ να κ'άνω καλό τουλάχιστον να μην βλάπτω τους άλλους.
    Όσο για το περιστέρι, φως φανάρι, οιωνός καλών ειδήσεων είναι!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεωργία μου έχουμε ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα της θρησκείας. Δε με νοιάζει εάν είσαι χριστιανός ή μουσουλμάνος αρκεί να είσαι καλός άνθρωπος. Ακολουθώ και εγώ τη δικιά μου ηθική, που σύμφωνα με τη θρησκεία είναι ανήθικη, αλλά εγώ είμαι βέβαιη ότι είμαι πολύ πιο τίμια από πολλούς που σταυροκοπιούνται νύχτα -πρωί!

    Οσο για το περιστέρι εγώ δε θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους. Νομίζω ότι αποτρελάθηκες. Διώχτο καλέ θα σου κουτσουλήσει τα ρούχα...

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είμαι τελείως σύμφωνη
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στα θρησκευτικά δεν συμφωνώ σε τίποτα που έχει σχέση με την εκκλησία..Αυτό που λες να είσαι καλός άνθρωπος, σε αυτό πιστεύω χωρίς θρησκευτική ανάμειξη..τέλοσπάντων είναι μεγάλη κουβέντα..
    Για το περιστέρι τώρα! Χαμογελώ πλατιά κι εύχομαι μόνο καλά νέα να έχεις να μαθαίνεις! Άντε, τρελιάρα! Πήγες να πειράξεις και τη φωλιά του πουλιού! Μα, κάτι ήθελε να σου πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι λες τώρα!!! Μιλάμε (γνωρίζοντας τα νέα) κουφάθηκα!
    Σχετικά με την εκκλησία, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αααα, Γεωργία, τι αινιγματική ανάρτηση;;
    Ελπίζω τα νέα να είναι υπέροχα και μόνο τέτοια να σου φέρνουν τα περιστέρια! :) Σου αξίζει!
    Τώρα για τη θρησκεία, είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση. Κι εγώ μικρότερη υπήρξα πολύ της εκκλησίας, συνειδητά, όχι από πίεση των γονιών. Τώρα που λίγο μεγάλωσα άλλαξα νοοτροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου