Ο δεκάλογος των συζύγων


Η τελευταία φορά που επισκέφθηκα το μοναστήρι της Κερατέας ήταν το καλοκαίρι του 2009 κι ήμουν έγκυος. Εκεί βρίσκεται ο πνευματικός μου. Ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα και που νιώθω μαζί του οικεία. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Να νιώθεις άνετα, να εξομολογηθείς και να συζητήσεις μαζί του ό,τι σε απασχολεί κι αυτός με απλότητα να σε ακούσει και να σε συμβουλεύσει. Έχει σπουδάσει ψυχολογία στην Αγγλία και πολλές φορές παλαιότερα η εξομολόγηση γινόταν στα αγγλικά ! Σήμερα έπεσε τυχαία στα χέρια μου ένα χαρτί που μου είχε δώσει σε εκείνη την τελευταία μου επίσκεψη με τίτλο "Ο δεκάλογος των συζύγων". Το διάβασα για άλλη μια φορά κι έτσι ασυναίσθητα άρχισα να γράφω, ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

1) Ο γάμος είναι "Μυστήριο μέγα", που αρχίζει μέσα στην εκκλησία κι ανανεώνεται με τη Θεία λειτουργία και τα μυστήρια της.

2) Μην κάνετε το δάσκαλο στο σύντροφο σας. Ο καλύτερος τρόπος να τον διδάξετε είναι να τον αγαπάτε.

3) Ο γάμος είναι μια διαρκής-αλλά ωραία-περιπέτεια, που βοηθάει να ανακαλύπτουμε τον αληθινό εαυτό μας, τον ψυχικό κόσμο του συντρόφου μας και να γνωρίζουμε το Θεό

4) Τον σύντροφο μας τον αποδεχόμαστε όπως είναι, με τις αδυναμίες και τις ιδιοτροπίες του κι όχι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Η οικογένεια είναι παλαίστρα και γυμναστήριο.
5) Προσπαθήστε να καταλάβετε τον σύζυγο σας. Μη λησμονείτε ότι ο άντρας σκέφτεται με τη στεγνή λογική ενώ η γυναίκα με την καρδιά.

6)Μη προσπαθείτε να επιβάλλετε τη γνώμη σας και να διορθώσετε το σύντροφο σας. Φροντίστε καλύτερα να διορθώσετε τον εαυτό σας. "Η αγάπη ζει με την αρμονία των αντιθέσεων"

7) Με την πίστη, την υπομονή και την αγάπη αντιμετωπίζονται νικηφόρα όλες οι δυσκολίες της ζωής.

8) Ο μεγαλύτερος εχθρός της συζυγικής ζωής είναι ο εγωισμός. Δεν μας σώζει η επίθεση κατά του συντρόφου μας αλλά η επίθεση κατά του εγώ μας.

9) Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας είναι να αγαπάει ο πατέρας τη μητέρα τους κι η μητέρα τον πατέρα τους.

10) Το μυστικό της οικογενειακής γαλήνης είναι να μπορεί κανείς να συγχωρεί.
Κι έτσι συνειδητοποίησα πως δυστυχώς έχω να τον συναντήσω τρία ολόκληρα χρόνια και πως μου έλειψε πολύ. 

Σχόλια

  1. Πάρα πολύ όμορφο.. και μακάρι να μπορούσαν ολα τα ζευγάρια να το τηρήσουν αυτό τον δεκάλογο. Δεν ξέρω αν ποτέ το καταφέρω με τον μελλοντικό μου σύζυγο..αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω. Σε φιλώ γλυκά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι ολόψυχα πέρα από δουλειά να βρεις σύντομα και το άλλο σου μισό, φιλιά. Εσύ θα έρθεις στη Blogοσυνάντηση;

      Διαγραφή
    2. Αααααα ποια μπλογκοσυνάντηση??? Αν θες στείλε μου εμαιλ

      melikaikanella@gmail.com

      Σε φιλω!!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο Γιωργία! Θα το τυπώσω και τοιχοκολλήσω να το βλέπω όταν με πιάνουν τα μπουρίνια μου με το σύζυγο. Ξεχώρισα το "Η αγάπη ζει με την αρμονία των αντιθέσεων" που με καλύπτει απόλυτα καθώς και "Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας είναι να αγαπάει ο πατέρας τη μητέρα τους κι η μητέρα τον πατέρα τους" πόσο σωστό το βρίσκω και πόσο γλυκό. Τι πιό όμορφο να βλεπουν τα παιδιά μας δυο αγαπημένους γονείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα μου σε όλα τα σπίτια βρέχει, το θέμα είναι να μη φυσάει πολύ και σπάσει η ομπρέλα, σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Εχω ακουσει πολλά καλά για το μοναστηρι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστουμε για τις σοφες συμβουλες τον πνευματικο και εσενα που τις μοιραστηκες ευχομαι ολα τα ζευγαρια να εχουν τη καλη διαθεση να βαλουν στη ζωη τους τουλαχιστον μια απο αυτες! οντως ο εγωισμος ειναι ο μεγαλυτερος εχθρος ενος γαμου πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το εύχομαι...Να σε ρωτήσω κάτι; Μήπως θα μπορούσες να μου πεις τι σημαίνουν τα αρχικά apol ; Είμαι και περίεργη βλέπεις!

      Διαγραφή
  5. σωστος δεκαλογος και χαιρομαι που σε βρήκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ ωραιο το blog s
    καλως σε βρηκα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχει απόλυτο δίκιο. Πότε και πουθενα δεν βοηθάει να προσπαθουμε να αλλαξουμε καποιον και να κραταμε εγωισμο! Σε ολες τις σχεσεις μας ποσο παραπανω στον γαμο!
    Πολλά φιλάκια κοριτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου