Κορίτσι Vs Αγόρι


"Λέμε άνθρωπος μιλώντας για τη γυναίκα και τον άντρα, παιδί για το αγόρι και το κορίτσι, δολοφόνος, ανεξάρτητα αν το έγκλημα έγινε από άντρα ή γυναίκα. Το πρώτο πλάσμα δεν ήταν γυναίκα, ήταν ένας άντρας που τον έλεγαν Αδάμ. Η Εύα ήρθε αργότερα για να τον ψυχαγωγήσει και να του δημιουργήσει βάσανα. Στις εικόνες που στολίζουν τις εκκλησίες ο Θεός είναι ένας γέρος με γενειάδα και ποτέ μια γριά με άσπρα μαλλιά. Κι όλοι οι ήρωες είναι άντρες, από τον Προμηθέα που ανακάλυψε τη φωτιά, ως τον Ίκαρο που προσπάθησε να πετάξει κι ως τον Ιησού που αναγνωρίζεται ως γιος του Θεού.

Για αυτό και μόνο είναι τόσο συναρπαστικό να γεννηθείς ΚΟΡΙΤΣΙ! Γιατί είναι μία περιπέτεια που χρειάζεται μεγάλο θάρρος, είναι μία πρόκληση που ποτέ δεν σε κουράζει. Έχεις τόσα να φτιάξεις αν γεννηθείς γυναίκα... Κι αρχίζοντας θα πρέπει να αγωνιστείς για να βροντοφωνάξεις πως αν υπάρχει Θεός θα μπορούσε θαυμάσια να είναι μια γριά με άσπρα μαλλιά ή μια όμορφη κοπέλα. Κι έπειτα θα χρειαστεί να αγωνιστείς για να εξηγήσεις πως το αμάρτημα δεν εμφανίστηκε όταν η Εύα έκοψε το μήλο από το δέντρο απλά εκείνη τη μέρα γεννήθηκε μια υπέροχη αρετή που το όνομα της είναι ανυπακοή. Τέλος θα πρέπει να αγωνιστείς για να αποδείξεις πως μέσα στο κορμί σου, το λείο και καλοφτιαγμένο, υπάρχει ένα πνεύμα που διεκδικεί το δικαίωμα να το ακούνε. Το να γίνεις μητέρα δεν είναι επάγγελμα. Δεν είναι ούτε καν καθήκον. Είναι ένα δικαίωμα ανάμεσα στα άλλα.

Συχνά θα χάνεις, μα δεν πρέπει να χάνεις το θάρρος σου. Είναι πιο ωραίο να πολεμάς από το να κερδίζεις και το ταξίδι πιο γλυκό από την άφιξη. Όταν φτάνεις στο σκοπό σου ή κερδίζεις νιώθεις μετά ένα μεγάλο κενό. Και για να ξεπεράσεις το κενό, πρέπει να ξαναρχίσεις το ταξίδι, να δημιουργήσεις καινούριους στόχους.

Αν όμως γεννηθείς ΑΓΟΡΙ θα γλιτώσεις από πολλές ταπεινώσεις, εκμεταλλεύσεις και δουλείες. Αν γεννηθείς άντρας, λόγου χάρη, δεν θα χρειαστεί να σε βιάσουν στη γωνιά κάποιου σκοτεινού δρόμου. Δεν θα έχεις ανάγκη από ένα όμορφο πρόσωπο για να σε καλοδέχονται με την πρώτη ματιά, ούτε από ένα όμορφο κορμί για να κρύβεις την εξυπνάδα σου. Δεν θα σε κατακρίνουν όταν θα κάνεις έρωτα με όποια σου αρέσει, ούτε θα ακούσεις να σου λένε ότι η αμαρτία γεννήθηκε όταν έκοψες το μήλο. Θα εξαντλήσαι πολύ λιγότερο. Θα έχεις δικαίωμα να μην υπακούσεις, δίχως να σε βρίσουν για αυτό, να αγαπήσεις δίχως να ξυπνήσεις κάποια νύχτα με την αίσθηση πως κατρακυλάς σε μια άβυσσο, να αμυνθείς δίχως να σε εξευτελίσουν στο τέλος. Βέβαια και τότε θα σε περιμένουν άλλες ταπεινώσεις, άλλες αδικίες. Η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη και για τον άντρα, πίστεψε με.

Καθώς θα είσαι πιο γεροδεμένος, θα σε αναγκάσουν να κουβαλάς βαρύτερα φορτία, θα σου επιβάλλουν αυθαίρετες ευθύνες. Μια και θα έχεις γένια, θα σε περιγελάνε όταν θα κλαις ή αν θα επιζητάς τη στοργή. Θα σε διατάξουν να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς στον πόλεμο. Για αυτό το να είσαι άντρας θα είναι το ίδιο θαυμαστή περιπέτεια, μια επιχείρηση που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ! 

Προσπαθώ να σου εξηγήσω πως πάνω από όλα με ενδιαφέρει να γίνεις ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Η λέξη άνθρωπος είναι υπέροχη, γιατί παρά την αρσενική κατάληξη της, η έννοια της δεν περιορίζεται μόνο στον άντρα ή στη γυναίκα, ουσιαστικά η διαφορά βρίσκεται στη δυνατότητα ή όχι να θρέψεις στην κοιλιά σου ένα πλάσμα. Η καρδιά κι ο εγκέφαλος δεν έχουν φύλο. Ούτε κι η συμπεριφορά. 

Μην υποκύψεις ποτέ στην ανανδρία. Η ανανδρία είναι ένα ζώο πάντα σε επιφυλακή... Μας δαγκώνει όλους κάθε μέρα και σπάνιοι είναι εκείνοι που δεν αφήνουν να τους κατασπαράξει. Δεν πρέπει ποτέ να αποφεύγεις τον κίνδυνο, έστω κι αν ο φόβος θα σου καίει τα σωθικά. Όταν έρχεσαι στον κόσμο διατρέχεις κιόλας κάποιο κίνδυνο...να μετανιώσεις ύστερα γιατί γεννήθηκες! 


(Απόσπασμα απο το βιβλίο της Οριάνα Φαλλάτσι, 
"γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ")

Σχόλια

  1. Ειρηνη Τ. (Ψυχολογος)15/11/12, 10:10 π.μ.

    Ειναι προκληση να ζεις. Ειναι προκληση να ανακαλυψεις τον εαυτο σου. Ειναι προκληση να βλεπεις τα λαθη σου , και να γινεσαι καλυτερος .
    Ειναι προκληση να ονειρευεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεμένο βιβλίο, από τα 15 μου χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου